Σκορδίλης για σεισμό στη Χαλκιδική: «Δεν συνδέεται με το ρήγμα της Ανατολίας»

Σκορδίλης για σεισμό στη Χαλκιδική: «Δεν συνδέεται με το ρήγμα της Ανατολίας»
Σκορδίλης για σεισμό στη Χαλκιδική: Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής σεισμολογίας για το σεισμό των 4,4 Ρίχτερ πουσημειώθηκε στη Χαλκιδική.

Σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 00:16 μετά τα μεσάνυχτα στον υποθαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Χαλκιδικής. Ο σεισμός, σύμφωνα με μαρτυρίες, έγινε αισθητός τόσο στα τρία «πόδια» της Χαλκιδικής όσο και σε ορισμένες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Είχε επίκεντρο που εντοπίζεται 24 χιλιόμετρα ανατολικά του Παλιουριού Κασσάνδρας και εστιακό βάθος 23,7 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλη Σκορδίλη, μέχρι τώρα έχει σημειωθεί μόλις ένας μετασεισμός με μέγεθος 2,6 Ρίχτερ.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής, «η συγκεκριμένη περιοχή και ο συγκεκριμένος χώρος δεν έχει δώσει κατά το παρελθόν ισχυρές δονήσεις. Στη “γειτονιά” του όμως είχαμε μεγαλύτερους σεισμούς». Παράλληλα, σημείωσε: «Ένας σεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών δεν νομίζω ότι αποτελεί ιδιαίτερο γεγονός, εφόσον δεν συνδέεται με το ρήγμα της Ανατολίας» και εξήγησε πως στην περιοχή της Χαλκιδικής, εκτός από τους τυπικούς σεισμούς καταγράφονται και σμηνοακολουθίες, δηλαδή σεισμοί που εκδηλώνονται σε ένα χρονικό διάστημα χωρίς να υπάρχει κάποιος σεισμός που να είναι εμφανώς ο κύριος.

«Τον Δεκέμβριο του 1983 είχαμε καταγράψει μια σμηνοσειρά και σε διάστημα 12 ημερών σημειώθηκαν 2.380 σεισμοί με μεγέθη που έφτασαν έως το 3,7 Ρίχτερ. Επίσης, τον Απρίλη του 1984, στο ίδιο σημείο που έγινε ο σημερινός σεισμός, είχαν καταγραφεί 750 σεισμοί με μεγέθη έως 3,1 Ρίχτερ», είπε ο κ. Σκορδίλης αναλύοντας το ιστορικό της περιοχής.

Ακολουθούν οι συμβουλές της Πυροσβεστικής σε περίπτωση σεισμού

Συμβουλές από την  Υπηρεσία για το τι να κάνουμε σε περίπτωση σεισμού, τόσο κατά τη διάρκειά του, όσο και μετά. Αναλυτικά:

  • Όταν αισθανθείτε μια σεισμική δόνηση, μπείτε αμέσως κάτω από ένα γραφείο ή ένα πολύ γερό τραπέζι. Σταθείτε μακριά από παράθυρα, βιβλιοθήκες, μεγάλους καθρέπτες και άλλα βαριά αντικείμενα που μπορούν να πέσουν. Προσέχετε τους σοβάδες και τα διάφορα αντικείμενα της οροφής (γύψινες διακοσμήσεις κ.α).
  • Παραμείνετε καλυμμένοι μέχρι να σταματήσει η δόνηση. Εάν το έπιπλο που σας προστατεύει, μετακινηθεί, προσπαθήστε να το ακολουθήσετε. Στη συνέχεια, θα βρείτε ορισμένες επιπρόσθετες συμβουλές σε περίπτωση που βρεθείτε σε συγκεκριμένους χώρους
  • Εάν βρίσκεστε σε ΨΗΛΟ ΚΤΙΡΙΟ και κοντά σας δεν υπάρχει γραφείο η τραπέζι, κινηθείτε προς τον εσωτερικό τοίχο και προστατέψτε το κεφάλι σας με τα χέρια.
  • Μη χρησιμοποιήσετε ανελκυστήρα. Μην εκπλαγείτε εάν ο συναγερμός ή το αυτόματο σύστημα καταιονισμού τεθεί σε λειτουργία.
  • Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από δέντρα, πινακίδες, κτίρια, ηλεκτρικά καλώδια και κολώνες.
  • Εάν βαδίζετε σε πεζοδρόμιο κοντά σε κτίρια, προχωρήστε προς την είσοδο του πλησιέστερου, για να προστατευτείτε από τα διάφορα αντικείμενα που μπορούν να πέσουν, όπως τούβλα, γυαλιά, σοβάδες, κ.α.
  • Εάν οδηγείτε, σταματήστε στην άκρη του δρόμου. Αποφύγετε τις διασταυρώσεις, τις γραμμές μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες πηγές κινδύνου. Παραμείνετε μέσα στο όχημα μέχρι να σταματήσει η δόνηση.
  • Εάν βρίσκεστε σε μεγάλα καταστήματα με πολύ κόσμο ή σε δημόσιους χώρους συνάθροισης κοινού, μη σπεύσετε προς τις εξόδους. Απομακρυνθείτε από ράφια με αντικείμενα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play