Κατάκολο Ηλείας: Καταδιωκόμενοι του Ερντογάν, Τούρκοι αστυνομικοί και στελέχη του PKK σε σκάφος μεταναστών
Είκοσι Τούρκοι αστυνομικοί, δέκα Κούρδοι, πανεπιστημιακοί, βουλευτής και δημοσιογράφος ήταν στο «φορτίο» του αλιευτικού σκάφους «NEMO», με τις ελληνικές Αρχές να περνούν από «κόσκινο» ό,τι συμβαίνει τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Ιόνιο.
Δεν είναι μόνο οι διακινητές που ερευνώνται σε κάθε τέτοιο σκάφος, αλλά και οι επιβάτες που σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολίτες της «άσπονδης» γειτόνισσας Τουρκίας. Στο αλιευτικό σκάφος «NEMO»λοιπόν, που κατέπλευσε το απόγευμα της Τρίτης στο Κατάκολο, επέβαιναν αρκετοί Τούρκοι και Κούρδοι. Άτομα που διώκονται από το καθεστώς του Ερντογάν, Τούρκοι αστυνομικοί που αυτομόλησαν, Κούρδοι του PKK, πανεπιστημιακοί, ένας βουλευτής και ένας δημοσιογράφος, σύμφωνα με το ilialive, ενώ σχεδόν οι μισοί επιβάτες, αποτελούν στόχους της τυρρανικής κυβέρνησης της γείτονος.
Μεταξύ των 65 επιβατών, είναι είκοσι Τούρκοι αστυνομικοί – «Γκιουλενιστές» όπως λένε, και δέκα Κούρδοι του PKK, που θέλησαν μαζί με μετανάστες από το Αφγανιστάν και το Ιράκ (κυρίως κουρδικής καταγωγής και αυτοί), να διαφύγουν στην Ιταλία και την Ευρώπη. Πρόκειται για άτομα που έχουν αφήσει πίσω τους τις οικογένειες τους για να γλιτώσουν, φοβούμενοι όμως για την τύχη τους, πίσω στην Τουρκία. Είναι άνθρωποι που βασανίστηκαν από το καθεστώς, φυλακίστηκαν και καταδιώχθηκαν για τη διαφορετικότητα των απόψεων τους.
Η καλή γνώση της τουρκικής γλώσσας από τον Λιμενάρχη Κατακόλου Δημήτρη Παπαηλιού αλλά και η έρευνα των στελεχών της ΕΥΠ, αποκάλυψαν και έφεραν στο προσκήνιο εκείνα που έκρυβαν αρκετοί από τους επιβαίνοντες του «NEMO». Ένας από τους Τούρκους αστυνομικούς μάλιστα, αποκάλυψε την ταυτότητά του. «Είμαστε από την Τουρκία και ήμαστε αστυνομικοί», δείχνοντας μια φωτογραφία στο κινητό του με τη στολή του, θέλοντας να αποδείξει ότι λέει αλήθεια. «Πρέπει να φύγουμε από εδώ», τονίζει σχεδόν απελπισμένα. Είναι άνθρωποι που το «έσκασαν» από το καθεστώς αφήνοντας πίσω τα πάντα.
«Η φυλακή είναι σκληρή. Δεν έχουν καμία σχέση οι Αρχές της Τουρκίας με αυτές στην Ελλάδα. Θέλω να φύγω για όποια χώρα μπορώ να συνεννοηθώ στα αγγλικά, να μπορέσω να συνεχίσω τη ζωή μου. Μακάρι να μπορούσα να φτάσω στον Καναδά, αλλά δεν γίνεται. Έχω αφήσει πίσω τους δικούς μου ανθρώπους και ξέρω ότι δεν μπορώ να επιστρέψω ξανά για να τους δω, ακόμα και όταν αυτοί θα φύγουν από τη ζωή. Δεν μπορώ όμως να μείνω στην Τουρκία. Εάν μείνω θα καταλήξω και πάλι στη φυλακή», ανέφερε ο Αζάντ, δημοσιογράφος που εκδιώχθηκε και φυλακίστηκε για τρία χρόνια από το καθεστώς, ακολουθώντας την τύχη και άλλων ομοεθνών του.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας