Μανώλης Δερμιτζάκης κορωνοϊός: Έως 1000 κρούσματα τη μέρα τον Οκτώβριο – Φύγαμε από τη σταθερότητα
Για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα μίλησε ο Μανώλης Δερτμιτζάκης, Καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης. «Αυτή τη στιγμή αρχίζει στην Ελλάδα αυτό που βλέπουμε σε άλλες χώρες. Φύγαμε από τη σταθερότητα.», είπε ο καθηγητής. Ο κ. Δερμιτζάκης εκτιμά ότι ο αριθμός κρουσμάτων θα έχει σταδιακή αύξηση. Ερωτηθείς για το εάν μπορεί να φτάσουμε τα 1000 κρούσματα την ημέρα ο καθηγητής είπε ότι «είναι ορατό το 1000 και μέσα στον Οκτώβριο».
«Με ανησυχεί ο τρόπος που λαμβάνονται οι αποφάσεις για τα μέτρα. Η Ελλάδα προσπαθεί να σβήσει μικρές φωτιές. Όταν όμως υπάρχει τεράστια πυρκαγιά το να σβήνουμε μικρές φωτιές δε λύνει το πρόβλημα.», τόνισε. Επίσης, είπε ότι θα έπρεπε να είναι «όλη η Ελλάδα στο πορτοκαλί». Στα μέτρα που θα χρειαστεί να ληφθούν με την έξαρση των κρουσμάτων, είπε ότι είναι η χρήση μάσκας παντού, υποχρεωτικά και η απαγόρευση κυκλοφορίας αμέσως μόλις κλείνουν τα εστιατόρια ή μισή ώρα αργότερα για να πηγαίνει ο κόσμος σπίτι του.
Δεν είναι ήττα το Lockdown
«Χρειάζεται μια ενημερωτική καμπάνια. Χρειάζεται να είμαστε μπροστά από τον ιό, όχι να τον κυνηγάμε. Πρέπει να λειτουργούμε σα να είμαστε στα 1500 κρούσματα.», είπε ο καθηγητής μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Τέλος, ο κ. Δερμιτζάκης ότι «το lockdown είναι μια δήλωση ήττας. Δε μ’ αρέσει το lockdown, αλλά αν χρειαστεί για την υγεία των πολιτών πρέπει να γίνει. Αν μέσα στις επόμενες 5-6 μέρες δούμε να διπλασιάζονται τα κρούσματα και να συνεχίζει η αύξηση, ξέφυγε ο ιός.»
Θυμίζουμε ότι στην χθεσινή ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκε ο αριθμός ρεκόρ των 667 κρουσμάτων εκ των οποίων 88 συνδέονται με γνωστές συρροές και 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 26.469, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες. 3.613 (13.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10.539 (39.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 87 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 27 (31.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 260 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 528 θανάτους συνολικά στη χώρα. 199 (37.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας