Επιτροπή «Ελλάδα» 2021: Τη Σπάρτη επισκέφθηκε αντιπροσωπεία

Επιτροπή «Ελλάδα» 2021: Τη Σπάρτη επισκέφθηκε αντιπροσωπεία
Επιτροπή «Ελλάδα» 2021: «Οι Έλληνες φύλαξαν πολλές φορές στην ιστορία τους Θερμοπύλες. Τιμάμε την ιστορία μας και την ίδια στιγμή κοιτάζουμε το μέλλον», τόνισε η Πρόεδρος Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

Την Σπάρτη, τη γη των ηρώων, το διαχρονικό σύμβολο αυταπάρνησης, γενναιότητας και αυτοθυσίας για την ελευθερία, τον τόπο από όπου κατάγεται η θαυμαστή παράδοση των Ελλήνων να πετυχαίνουν το ακατόρθωτο, επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

«Η ηρωική Σπάρτη του «ή ταν ή επί τας» μας υπενθυμίζει τη θυσία για την ελευθερία, την ανδρεία με την οποία μια φούχτα Σπαρτιάτες τα έβαλαν με μια ολόκληρη αυτοκρατορία. Μας θυμίζει,όμως, επίσης και τον συνεχή αγώνα για εξέλιξη, βελτίωση, πρόοδο. «Άμμες δε γ’ εσόμεθα πολλώ κάρρονες», «εμείς θα γίνουμε καλύτεροι», έλεγαν οι νεαρότεροι Σπαρτιάτες στους γηραιότερους.Τις αξίες αυτές τις συναντάμε και στην Επανάσταση. Πόσες φορές οι εξεγερμένοι Έλληνες δεν φύλαξαν Θερμοπύλες. Στο Μεσολόγγι, στο Σούλι, στη Μαύρη Ράχη των Ψαρών. Είναι αξίες που είναι επίσης επίκαιρες σήμερα. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την πατρίδα όσο υπάρχουν κίνδυνοι, συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε και να γινόμαστε καλύτεροι για να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

Στην αντιπροσωπεία της Επιτροπής συμμετείχαν επίσης τα Μέλη της Ολομέλειας Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Νίκος Κανελλόπουλος και Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη.

Η Πρόεδρος και τα Μέλη της Ολομέλειας έγιναν δεκτοί στο κτίριο του Παλαιού Δημαρχείου της πόλης από τον Δήμαρχο Σπάρτης Πέτρο Δούκα. Στη συνέχεια, είχαν μια πολύ γόνιμη συζήτηση στο Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα για τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση και τις προτάσεις που έχουν καταθέσει Δήμοι της Λακωνίας για την επέτειο, παρουσία των Δημάρχων Ευρώτα, Δήμου Βέρδου,και Ελαφονήσου, Ευσταθίας Λιάρου, καθώς και εκπροσώπου του Δήμου Μονεμβασίας, της δημοτικής συμβούλου Μαρίας Χαραμή.

«Η Σπάρτη έχει μια μεγάλη ιστορία. Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία, εδώ γεννήθηκε ο θεσμός των εφόρων ως μια άγκυρα ανάμεσα στην αριστοκρατία και τον απλό λαό. Εδώ γεννήθηκε η ιδέα της συνταγματικής μοναρχίας. Εδώ γεννήθηκε η ιδέα και η πράξη της δωρεάν δημόσιας παιδείας με την σπαρτιατική αγωγή. Και εδώ γεννήθηκε η ιδέα της ολυμπιακής εκεχειρίας από τον Λυκούργο.Έχουμε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα για την επέτειο της Επανάστασης το 2021. Προσβλέπουμε στη στενή συνεργασία μαζί σας» ανέφερε ο Δήμαρχος Σπάρτης, απαντώντας στο κάλεσμα της αντιπροσωπείας της Επιτροπής να καταθέσει ο Δήμος στην Επιτροπή προτάσεις για την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση και, σε κάθε περίπτωση, να εντάξει τις εορταστικές εκδηλώσεις του στο κοινό εθνικό ημερολόγιο του εορτασμού.

Στην δική του τοποθέτηση, ο Δήμαρχος Ευρώτα αναφέρθηκε στην πρόταση που υπέβαλε ο ΔήμοςΕυρώτα για την επέτειο του 2021, μια πρόταση που επιχειρεί να συνδέσει το παρελθόν με τομέλλον του τόπου, μέσα από την ανάδειξη της ιστορικής και της φυσικής σημασίας του φαραγγιού του Ευρώτα. Η Δήμαρχος Ελαφονήσου αναφέρθηκε στη σημασία της σύμπνοιας των ΛακωνικώνΔήμων στην επέτειο και προανήγγειλε την κατάθεση ξεχωριστής πρότασης από το Δήμο προκειμένου να τιμήσει τη βαθιά ιστορική κληρονομιά που έχει η Ελαφόνησος. Σημειώνεται ότι προτάσεις έχει υποβάλει στην Επιτροπή και ο Δήμος Μονεμβασιάς (προτάσεις για δημιουργία ταινιών μικρού μήκους και διοργάνωση συνεδρίου για την ιστορία της Μονεμβασίας, αλλά και για καλλιτεχνικές δράσεις), ενώ ουσιαστικές είναι και οι δύο προτάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου που αφορούν την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού επεσήμανε ότι η Επιτροπή δεν τυγχάνει κρατικής χρηματοδότησης και λειτουργεί αποκλειστικά με χορηγίες, επέμεινε ιδιαίτερα στη σημασία του προσανατολισμού των δράσεων της επετείου στο μέλλον: «Από την αρχή καλέσαμε την κοινωνία να μας κάνει προτάσεις για δράσεις που θα αφήσουν μια παρακαταθήκη για το μέλλον. Που θα δημιουργήσουν ευημερία στις τοπικές κοινωνίες. Σε αυτόν τον τόπο χτύπησαν καρδιές ανθρώπων που άφησαν σε εμάς μια σπουδαία παρακαταθήκη. Εμείς πρέπει να προσπαθήσουμε να τιμήσουμε την ανδρεία, τον πατριωτισμό, τις αντοχές τους. Αγαπάμε τον τόπο μας και για αυτό θέλουμε να προκόψει. Τιμάμε την ιστορία μας, αλλά κοιτάζουμε το μέλλον».

«Ο εορτασμός των 200 ετών θέλουμε να είναι ενωτικός και όχι διασπαστικός, εκκλησία και πολιτεία να βαδίσουν μαζί στο δρόμο της ιστορίας», επεσήμανε από τη μεριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος. Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο βουλευτής Λακωνίας Αθανάσιος Δαβάκης καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και οι τοποθετήσεις των Μελών της Ολομέλειας. «Μέσα από τιςεπισκέψεις της Επιτροπής σε σημαντικούς τόπους μνήμης, όπως εδώ σήμερα, παίρνουμε ισχυρά μαθήματα πατριδογνωσίας. Μαθαίνουμε ξανά τι ήταν αυτή η χώρα και ποια είναι η ιστορική της διαδρομή» ανέφερε ο Καθηγητής Πασχάλης Κιτρομηλίδης. «Όταν έρχεται κανείς στη Σπάρτη,έρχεται με πλήρη συνείδηση ότι επισκέπτεται ένα παγκόσμιο σύμβολο. Δεν είναι μόνο το αρχαίο κλέος, αλλά και η ευρύτερη διαδρομή της» τόνισε ο Καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου.

Στον τομέα του λαϊκού πολιτισμού αναφέρθηκε η Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, πρώην Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών: «Έχουμε κληρονομήσει έναν θησαυρό παράδοσης. Η χειροτεχνία, η γαστρονομία, ιδίως στην περιοχή σας, όλα αυτά είναι ένας πλούτος που πρέπει να φροντίσουμε. Αυτός είναι ένας σημαντικός αγώνας για το αύριο». Στις προτάσεις των Δήμων Ευρώτα και Μονεμβασιάς αναφέρθηκε ο Καθηγητής Νίκος Κανελλόπουλος,προτάσεις οι οποίες αφορούν δράσεις που θα ανοίξουν ένα παράθυρο στο μέλλον και θα ενισχύσουν τη βιωσιμότητα των περιοχών τα επόμενα χρόνια.

Το «’21… αλλιώς» στο Μουσείο της Ελιάς

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού. Πρόκειται για ένα υπόδειγμα μουσειακού ιδρύματος που φωτίζει την άρρηκτη σύνδεση της ελιάς με την ταυτότητα της περιοχής και στο οποίο παρουσιάζεται η ιστορία της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής στον ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Στο Μουσείο φιλοξενείτο εκτάκτως η εξαιρετικά πρωτότυπη έκθεση «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα Playmobil». Σε αυτήν παρουσιάζονται πτυχές της ιστορίας του 1821 μέσα από φιγούρες Playmobil: φιγούρες πρωταγωνιστών της προεπαναστατικής και επαναστατικής περιόδου, όπως για παράδειγμα ο Αδαμάντιος Κοραής ή ο Μάρκος Μπότσαρης, η σημαία των Επαναστατημένων της Μάνης με το σύνθημα «Νίκη ή θάνατος», αλλά και η«Αναγεννηθείσα Ελλάδα» του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, πίνακας ο οποίος απεικονίζεται και στο συλλεκτικό μετάλλιο της Επιτροπής «Προπομπό» του Νομισματικού Προγράμματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play