Αναχώρησαν για Γερμανία πρόσφυγες από τη Μόρια
Με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, 101 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διέμεναν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αναχώρησαν σήμερα,Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη Γερμανία. Η μεταφορά τους έγινε στο πλαίσιο της κινητοποίησης της γερμανικής κυβέρνησης μετά την πυρκαγιά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας και της σχετικής συμφωνίας της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη μετεγκατάσταση συνολικά 1.553 αναγνωρισμένων προσφύγων.
Στην αναχώρηση των προσφύγων έδωσαν το “παρών” ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος, και εκπρόσωπος της γερμανικής πρεσβείας.
«Οι φωτιές στη Μόρια έδειξαν την ανάγκη, τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δουλέψουν μαζί για να αντιμετωπίσουν μία ανθρωπιστική κρίση που επηρέασε την Ευρώπη», τόνισε ο κ. Μηταράκης μιλώντας στους δημοσιογράφους. Ο ίδιος εξήγησε πως «το γεγονός ότι 1.553 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μεταφέρονται τις επόμενες εβδομάδες στην Γερμανία είναι μία έμπρακτη απόδειξη αυτής της αλληλεγγύης». Παράλληλα, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στη γερμανική κυβέρνηση, «που πρώτη έδειξε τον δρόμο για την επίτευξη μίας ισορροπημένης ευρωπαϊκής λύσης. Η Ευρώπη στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου πρέπει να προτάξει την αλληλεγγύη ως βάση για τα επόμενα χρόνια».
Από την μεριά του, ο κ. Κουμουτσάκος υπενθύμισε ότι «κάθε τέτοια πτήση απαιτεί πάρα πολλή δουλειά και συνεργασία με τα κράτη υποδοχής. Αυτό έχει επιτευχθεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα, παρά τις δυσκολίες της πανδημίας. Η συνεργασία μέσα στο υπουργείο, διεθνώς και με όλες τις υπηρεσίες και τους διεθνείς οργανισμούς φέρνει αποτελέσματα». Τέλος, ευχαρίστησε και εκείνος τη Γερμανία «για την άψογη συνεργασία που έχουμε» και τους διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους 101 αναγνωρισμένους πρόσφυγες που ταξίδεψαν σήμερα, οι 61 είναι παιδιά, εκ των οποίων 14 βρέφη έως δύο ετών.
Οι περισσότεροι πρόσφυγες κατάγονται από τη Συρία, το Ιράκ, την Παλαιστίνη, τη Σομαλία, το Κουβέιτ, την Αιθιοπία και το Τζιμπουτί. Κατά την προετοιμασία του ταξιδιού και προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, οι πρόσφυγες διέμεναν σε προσωρινές δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, τις οποίες διαχειρίζεται ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Ο διεθνής οργανισμός, εξάλλου, ανέλαβε τη διενέργεια των ιατρικών εξετάσεων και την έκδοση όλων των απαραίτητων ταξιδιωτικών εγγράφων σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ασύλου. Προσωπικό του ΔΟΜ συνοδεύει τους πρόσφυγες στην πτήση μέχρι την άφιξή τους στο αεροδρόμιο του Ανόβερου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας