Το σκίτσο του Αρκά χωρίς μάσκα που προκάλεσε πολύ
Ο Αρκάς με τα σκίτσα του συνηθίζει να προκαλεί αντιδράσεις. Συνήθως αυτές έχουν να κάνουν με τον τρόπο που σχολιάζει την πραγματικότητα και την πολιτική. Αυτό είναι κάτι που το έχουμε συνηθίσει. Ωστόσο ένα σκίτσο του προκάλεσε αντιδράσεις λόγω… κορωνοϊού.
Είναι αλήθεια ότι όλη μέρα βομβαρδιζόμαστε από το μήνυμα ότι χρειάζεται να φοράμε μάσκες, όπως επίσης είναι αλήθεια ότι υπάρχουν και κάποιοι που θεωρούν ότι αν φορέσουν μάσκα θα πάθουν μεγάλη ζημιά. Ωστόσο στην περίπτωση του Αρκά, έγινε κακός χαμός γιατί σχεδίασε ένα σκίτσο με παιδιά που δεν φορούσαν μάσκα.
Κάποιοι προφανώς το εξέλαβαν ως ανεύθυνη ή ακόμα και εχθρική κίνηση και έτσι τα social media πήραν φωτιά.
Πρόκειται για ένα από τα τελευταία… ανάλαφρα σκίτσα του Αρκά με τα οποία καλημερίζει το κοινό του. Το σκίτσο έδειχνε τον Θανασάκη (τελευταίος του ήρωας) να βρίσκεται στο σχολικό μαζί με τα άλλα παιδιά. Πού είναι το κακό θα αναρωτηθείτε και με το δίκιο σας. Το κακό σύμφωνα με τους αναγνώστες-σχολιαστές ήταν ότι τα παιδάκια στο σκίτσο δεν φορούσαν τις μάσκες τους κι έτσι έδιναν το κακό παράδειγμα.
Όχι δεν είναι τρολάρισμα, συνέβη στα αλήθεια. Δείτε το σκίτσο που προκάλεσε αντιδράσεις…
Λίγα λόγια για τον Αρκά
Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε, όπως αναφέρει το Βικιπαίδεια. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.
Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα μας είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ως ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).
Κριτική
Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.
Διάφορα ΜΜΕ και αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις κάνοντας λόγο για έκφραση alt-right ιδεολογίας στην Ελλάδα.
Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας