Σεισμός Νίσυρος: Οι εκτιμήσεις των ειδικών για την σεισμική δόνηση
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, η δόνηση είχε μέγεθος 4,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και το εστιακό του κέντρο εντοπίζεται 31 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά του νησιού.
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, σε ένα πρώτο σχόλιό του στο Facebook, ανέφερε ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Νίσυρο και την Κω. «Ο σεισμός ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο και έχει το χαρακτηριστικό μεγάλο εστιακό βάθος της τάξης των 150 km. Αυτοί οι σεισμοί συνήθως δεν δημιουργούν μετασεισμικές ακολουθίες και παρακολουθούμε ενόργανα το φαινόμενο στο εικοσιτετράωρο επιχειρησιακό κέντροτου Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Ε.Α.Α με επιστημονικό ενδιαφέρον για την εξέλιξη του» προσέθεσε ο κ. Χουλιάρας.
Σε παρόμοιο τόνο, ο σεισμολόγος Βασίλης Καρακώστας, μιλώντας στην ΕΡΤ3 υποστήριξε ότι «εξ όσων μαθαίνουμε ο σεισμός έγινε αισθητός. Το χαρακτηριστικό του σεισμού είναι ότι έγινε σε βάθος 150 χιλιομέτρων. Αυτό είναι καλό γιατί δεν αναμένεται από αυτόν τον σεισμό να έχουμε κάποια μετασεισμική δραστηριότητα. Μπορούμε να πούμε, επομένως, ότι δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας».
Οι συμβουλές της Πυροσβεστικής σε περίπτωση σεισμού
Συμβουλές από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για το τι να κάνουμε σε περίπτωση σεισμού, τόσο κατά τη διάρκειά του, όσο και μετά.
Αναλυτικά:
- Όταν αισθανθείτε μια σεισμική δόνηση, μπείτε αμέσως κάτω από ένα γραφείο ή ένα πολύ γερό τραπέζι. Σταθείτε μακριά από παράθυρα, βιβλιοθήκες, μεγάλους καθρέπτες και άλλα βαριά αντικείμενα που μπορούν να πέσουν.
- Προσέχετε τους σοβάδες και τα διάφορα αντικείμενα της οροφής (γύψινες διακοσμήσεις κ.α).
- Παραμείνετε καλυμμένοι μέχρι να σταματήσει η δόνηση. Εάν το έπιπλο που σας προστατεύει, μετακινηθεί, προσπαθήστε να το ακολουθήσετε. Στη συνέχεια, θα βρείτε ορισμένες επιπρόσθετες συμβουλές σε περίπτωση που βρεθείτε σε συγκεκριμένους χώρους
- Εάν βρίσκεστε σε ΨΗΛΟ ΚΤΙΡΙΟ και κοντά σας δεν υπάρχει γραφείο η τραπέζι, κινηθείτε προς τον εσωτερικό τοίχο και προστατέψτε το κεφάλι σας με τα χέρια.
- Μη χρησιμοποιήσετε ανελκυστήρα. Μην εκπλαγείτε εάν ο συναγερμός ή το αυτόματο σύστημα καταιονισμού τεθεί σε λειτουργία.
- Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από δέντρα, πινακίδες, κτίρια, ηλεκτρικά καλώδια και κολώνες.
- Εάν βαδίζετε σε πεζοδρόμιο κοντά σε κτίρια, προχωρήστε προς την είσοδο του πλησιέστερου, για να προστατευτείτε από τα διάφορα αντικείμενα που μπορούν να πέσουν, όπως τούβλα, γυαλιά, σοβάδες, κ.α.
- Εάν οδηγείτε, σταματήστε στην άκρη του δρόμου. Αποφύγετε τις διασταυρώσεις, τις γραμμές μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες πηγές κινδύνου. Παραμείνετε μέσα στο όχημα μέχρι να σταματήσει η δόνηση.
- Εάν βρίσκεστε σε μεγάλα καταστήματα με πολύ κόσμο ή σε δημόσιους χώρους συνάθροισης κοινού, μη σπεύσετε προς τις εξόδους. Απομακρυνθείτε από ράφια με αντικείμενα που μπορούν να πέσουν.
- Εάν βρίσκεστε σε αναπηρική καρέκλα, μην προσπαθήσετε να σηκωθείτε. Μετακινηθείτε σε σημείο που μπορείτε να προφυλαχθείτε εφόσον αυτό είναι δυνατό, ασφαλίστε τους τροχούς και προστατέψετε το κεφάλι με τα χέρια σας.
- Εάν βρίσκεστε στην κουζίνα, φύγετε μακριά από το ψυγείο, το φούρνο και τα ντουλάπια που βρίσκονται ψηλά. Εάν είσαστε μέσα σε στάδιο ή θέατρο, παραμείνετε στο κάθισμά σας και προστατέψτε το κεφάλι με τα χέρια σας. Μην προσπαθήσετε να διαφύγετε προτού σταματήσει η δόνηση.
- Αποφύγετε να τρέξετε προς τις εξόδους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας