USS Hershel Williams: Αυτό είναι το αμερικάνικο πλοίο που θα έχει έδρα τη Σούδα
Το USS Hershel Williams θα στρατοπεδεύσει μόνιμα στη Σούδα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι δηλώσεις αυτές ακολούθησαν τη διευρυμένη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.
«Θα αναφέρω σήμερα ότι το USS Hershel Williams, θα έρθει στη Σούδα και είναι μια τέλεια επιλογή στρατηγική θέση και συμβολίζει ότι η σχέση μας γίνεται πιο ισχυρή». Το συγκεκριμένα πλοίο είχε φτάσει στην Κρήτη στις 18 Αυγούστου και πήγε στη ναυτική βάση Σούδας.
Τα πλοία αυτής της κλάσης σε αντίθεση με τα αεροπλανοφόρα δεν είναι σχεδιασμένα για διεξαγωγή επιχειρήσεων στην πρώτη (ή στην δεύτερη) γραμμή αλλά προορίζονται για να μειώσουν την εξάρτηση των αμερικανικών δυνάμεων από λιμενικές εγκαταστάσεις, ή για να αυξήσουν τις δυνατότητες ήδη υπαρχόντων εγκαταστάσεων.
Το πλήρωμά του αποτελείται από στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό. Έχει μήκος 230 μέτρων και διαθέτει ένα κατάστρωμα πτήσης 4.830 τετραγωνικών μέτρων. Διαθέτει ευρύχωρο ελικοδρόμιο για τέσσερα αεροσκάφη κατηγορίας MH-53 και CV-22, χώρους ενδιαιτήσεων και ασκήσεων εκστρατευτικών δυνάμεων πεζοναυτών, χώρους εργαστηρίων και μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους.
Εναλλακτικά ή συνδυαστικά μπορεί να φιλοξενήσει κέντρα διοίκησης και επικοινωνιών με σταθμούς εργασίας και δορυφορικών επικοινωνιών, να αναπτύξει μονάδες Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, μονάδες αμφιβίων δυνάμεων με πλωτά σκάφη και εξοπλισμό ναρκοπολέμου.
Το πρόγραμμα των δύο ηγετών
Οι δύο ηγέτες στην επίσκεψή τους στη βάση της Σούδας, ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στην ελληνική Φρεγάτα ΜΕΚΟ «Σαλαμίς» και στα αμερικανικά ταχύπλοα σκάφη CCM (Combat Craft Medium) που βρίσκονται στη ναυτική βάση στο Μαράθι. Ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση στην 115 Πτέρυγας Μάχης.
Τους κ. Μητσοτάκη και κ. Πομπέο υποδέχθηκαν στις 10:00 το πρωί εκπρόσωποι από την στρατιωτική ηγεσία των δύο βάσεων και έγινε ενημέρωση στην πίστα της αμερικανικής βάσης (NSA), παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, και της διευθύντριας του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή. Παρόντες από την αμερικανική πλευρά ήταν ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, και ανώτεροι αξιωματικοί των ΗΠΑ.
Στη συνέχεια, οι δύο πολιτικοί επισκέφθηκαν τη ναυτική βάση στο Μαράθι όπου ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες που έχουν τα ταχύπλοα CCM (Combat Craft Medium), τα οποία βρίσκονται σε προβλήτα που έχει παραχωρηθεί στις αμερικανικές δυνάμεις. Λίγα λεπτά αργότερα, σε κοντινό σημείο της βάσης, ανέβηκαν στο ελικοδρόμιο της ελληνικής Φρεγάτας ΜΕΚΟ «Σαλαμίς». Η άφιξή τους αναγγέλθηκε από τα μεγάφωνα της φρεγάτας (και στα Αγγλικά) ενώ τους ανέμενε επί του πλοίου άγημα απόδοσης τιμών.
Στη διευρυμένη συνάντηση που άρχισε στις 11:20 στην 115 Πτέρυγα Μάχης, πέραν των κ. Μητσοτάκη και Πομπέο, συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς οι κ. Δένδιας, Παναγιωτόπουλος, Φλώρος και Σουρανή. Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν ο Τζέφρι Πάιτ, o βοηθός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Ρίκερ, ο στρατιωτικός σύμβουλος του κ. Πομπέο, Ρίκι Βάντελ, και η σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαίρη Κίσσελ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας