Σοκάρει η γνωστή τραγουδίστρια Κωνσταντίνα με αυτό που ζει
Για την ιστορία της οικογένειάς της μίλησε η Κωνσταντίνα σε συνέντευξή της στην εκπομπή του Alpha «Καλύτερα δε γίνεται». Η τραγουδίστρια είναι από τους πολλούς που έχει χάσει συγγενή της στην περίοδο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Οι αγνοούμενοι της Κύπρου είναι μια ανοιχτή πληγή στην ιστορία του νησιού με τους συγγενείς τους να υποφέρουν ακόμα.
Στην περίπτωση της Κωνστανίνας, ο πατέρας της συνελήφθη στην εισβολή των Τούρκων στο νησί της Κύπρου και μέχρι σήμερα τα ίχνη του δεν έχουν βρεθεί. Η γνωστή τραγουδίστρια αποκάλυψε: ”Μεγάλη οικογένεια, πέντε παιδιά. Χάσαμε τον πατέρα μας στον πόλεμο του ’74, στην εισβολή. Ο πατέρας μου είναι από τους αγνοούμενους της Κύπρου. Είναι μια ανοιχτή πληγή αυτό. Θέλω να πω πολλά, τι να πω όμως; Πρέπει η κυβέρνηση της Κύπρου να κοιτάξει το θέμα των αγνοουμένων”.
Η Κωνσταντίνα συνέχισε, φανερά συγκινημένη, σχολιάζοντας: «Ένας αγνοούμενος δεν μπορεί να είναι άφαντος. Δεν μπορεί να κηρυχτεί άφαντος και μας αναγκάζουν για να μπορέσουμε να πάμε παραπέρα και να διαχειριστούμε θέματα που αφορούν τον πατέρα μας και περιουσίες κλπ, να πάμε στο δικαστήριο να κηρύξουμε τον πατέρα μας άφαντο. Αυτό δεν είναι νόμος. Ευελπιστούμε να βρεθεί. Περιμένουμε κάποια ειδοποίηση ότι τον βρήκαν κάπου, τουλάχιστον να θάψουμε τα οστά του. Δεν άνοιξε την πόρτα κι έφυγε, ξέρουμε ότι τον συλλάβανε, ξέρουμε που, κάτω από ποιες συνθήκες. Συλλάβανε και τα αδέρφια μου και ευτυχώς τα αφήσανε. Εννοείται ότι τα θυμάμαι όλα, είμαστε παιδιά του πολέμου. Η μητέρα μου πέθανε με αυτόν τον καημό».
Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974
Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου 1974. Οι τουρκικές δυνάμεις, κατέλαβαν την Κερύνεια και τα περίχωρα σε διάστημα τριών ημερών, οπότε και κηρύχθηκε εκεχειρία (23 Ιουλίου). Η Τουρκία ζήτησε, στη διάρκεια δύο γύρων διαβουλεύσεων στη Γενεύη, ομοσπονδιακή λύση, ανταλλαγή πληθυσμού και το 34% των εδαφών του νησιού να ελέγχεται από Τουρκοκύπριους. Στις 14 Αυγούστου του ίδιου έτους, οι συνομιλίες της Γενεύης κατέρρευσαν, και η Τουρκία εισέβαλε εκ νέου, με επιχείρηση η οποία ονομάστηκε ”Αττίλας ΙΙ”, και κατέλαβε το 36,2% του νησιού. Εκτοπίστηκαν 120 χιλιάδες Κύπριοι, 20 χιλιάδες παρέμειναν εγκλωβισμένοι, ενώ συνολικά 3 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι έχασαν τη ζωή τους.
Το 1983 ανακηρύχθηκε η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου, αναγνωρισμένη μόνο από την Τουρκία. Η διεθνής κοινότητα θεωρεί τα εδάφη της ως κατεχόμενα, κατοχή η οποία θεωρείται παράνομη. Οι συνομιλίες για τη λύση του γνωστού Κυπριακού ζητήματος συνεχίζονται έως και σήμερα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας