Κορωνοϊός Ελλάδα: Συναγερμός για τα κρούσματα στην Αττική – Νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς

Κορωνοϊός Ελλάδα: Συναγερμός για τα κρούσματα στην Αττική – Νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς
Κορωνοϊός Ελλάδα: Σταθερά πάνω από 300 είναι οι νοσούντες του κορωνοϊού στη χώρα, με τους περισσότερους εξ αυτών να εντοπίζονται στην Αττική. Αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Τι τόνισε για το ενδεχόμενο να επανέλθουν τα sms.

Στα 339 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον  ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των νοσούντων έφτασε τους 14.738 και οι νεκροί τους 327. Επίσης, 71 πολίτες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ενώ 177 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τα νούμερα αυτά προβληματίζουν τόσο την κυβέρνηση όσο και τους λοιμωξιολόγους που εφιστούν την προσοχή των πολιτών απευθύνοντας έκκληση για τήρηση των μέτρων προστασίας.

Μεγαλύτερο “πονοκέφαλο” ωστόσο, προκαλεί το γεγονός πως στο λεκανοπέδιο της Αττικής εντοπίζεται η πλειοψηφία των περιπτώσεων. Μάλιστα, το κέντρο της Αθήνας, τα Πατήσια, η Κηφισιά και το Περιστέρι φαίνεται να είναι οι περιοχές που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Χαρακτηριστικό είναι πως από τα 339 κρούσματα της τελευταίας ανακοίνωσης τα 164 εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια Αττικής.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στην τακτική ενημέρωση της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου: “Η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται σήμερα μεταξύ μέτριου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, εμφανίζοντας καθημερινά περίπου 3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Βρίσκεται δηλαδή στο πορτοκαλί και η κατάσταση παραμένει σταθερά αυξητική. Ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας και μάλιστα σε συγκεκριμένες γειτονιές.

Συγκεκριμένα, Σε σύνολο 14.400 κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας από τις 26 Φεβρουαρίου, σήμερα έχουμε 4.084 ενεργά κρούσματα θετικά στον ιό σε όλη την επικράτεια. Από αυτά, 2.100, πάνω δηλαδή από τα μισά, είναι στην Αττική. 263 νοσηλεύονται και 1837 αναρρώνουν κατ’ οίκον. Από αυτά τα 2.100, 966 είναι στο Δήμο Αθηναίων. Για αυτό και για τις γειτονιές αυτές της Αθήνας ,η Κυβέρνηση σε συνεννόηση και εξαιρετική, αγαστή συνεργασία με το Δήμαρχο Αθηναίων, προχωρά σε σχεδιασμό για πρόσθετα μέτρα, ειδικά για ευάλωτες ομάδες.

Μέτρα που περιλαμβάνουν στοχευμένα τεστ, ειδική επικοινωνία με συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, πρόσθετα υγειονομικά μέτρα και σαρωτικούς ελέγχους στην εφαρμογή των ήδη υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η μεταφορά ορισμένου αριθμού ανθρώπων που είναι θετικοί στον ιό σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπου θα βρίσκονται υπό την εποπτεία υγειονομικού προσωπικού και βεβαίως θα λαμβάνουν την απαραίτητη υγειονομική φροντίδα”.

Νέα μέτρα στην Αττική από τις 21 Σεπτεμβρίου:

Προκειμένου λοιπόν, να αντιμετωπιστεί η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Αττική και να αποφευχθεί περαιτέρω έξαρση της πανδημίας, από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου και ως τις 4 Οκτωβρίου, λαμβάνονται τα εξής επιπλέον περιοριστικά μέτρα:

  • Θεσπίζεται ανώτατο όριο ως 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
  • Αναστέλλονται οι συναυλίες τόσο σε ανοιχτούς όσο και σε κλειστούς χώρους.
  • Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
  • Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες.

Με στόχο την προστασία των συμπολιτών μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή είναι 65 ετών και άνω, συστήνεται στους συμπολίτες μας που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες:

  • Να περιορίσουν στις επόμενες 14 μέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες, λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.
  • Να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα, πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος.
  • Να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Επιπλέον για την Αττική, αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας. Τέλος, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

  • Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
  • Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το δημόσιο τομέα, στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί.
  • Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα. Εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.
  • Σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.
  • Εκτεταμένοι έλεγχοι rapid tests, από συνεργεία ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη, συνεχόμενη λειτουργία του Κράτους και της οικονομίας, όπως είναι τα σχολεία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και, κυρίως, τα Νοσοκομεία.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς των sms για οποιαδήποτε μετακίνηση:

Σημειώνεται, πως ο κ. Χαρδαλιάς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς των sms για οποιαδήποτε μετακίνηση για τις ηλικίες άνω των 65 ετών.  «Η χρήση των sms είναι πάντα ένα εργαλείο, που χρειάζεται να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να είναι αποτελεσματικό. Εφόσον φτάσουμε και κατηγοριοποιήσουμε κάποιες δεδομένα που παρουσιάζονται καθημερινά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play