Κακοκαιρία Ιανός: Πως εξηγούν οι μετεωρολόγοι τις μεταστροφές του κυκλώνα

Κακοκαιρία Ιανός: Πως εξηγούν οι μετεωρολόγοι τις μεταστροφές του κυκλώνα
Κακοκαιρία Ιανός: Γιατί αλλού περιμένουμε τον κυκλώνα και αλλού χτυπάει. Τι αναφέρουν οι μετεωρολόγοι για τις μεταστροφές του φαινομένου.

Το χτύπημα του Ιανού στη Θεσσαλία ήταν κάτι που δεν είχε προβλεφθεί από τους μετεωρολόγους που περίμεναν τον κυκλώνα να έχει εντονότερα φαινόμενα στην Στερεά Ελλάδα. Οι μετεωρολόγοι εξηγούν τις συχνές αλλαγές στην πορεία του Ιανού με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις.

Ο μεσογειακός κυκλώνας που πλήττει τη χώρα μας για περισσότερες από 48 ώρες είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο συνανθρώπων μας, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον δύο αγνοούμενοι κι ανυπολόγιστες υλικές ζημιές. Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης εξηγεί γιατί ο Ιανός έκανε δύσκολη τη ζωή των μετεωρολόγων, καθώς και όλων των προηγμένων συστημάτων πρόγνωσης που χρησιμοποιούν με αποτέλεσμα να «ξεφύγει» και να πάει βορειότερα και δη προς τη Θεσσαλία προκαλώντας την θεομηνία που βιώνει ακόμα η χώρα κι έπεται και συνέχεια μιας και το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

«Επειδή βρισκόμαστε σε μεταβατικό στάδιο της εποχής από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο, οι θάλασσες έχουν κρατήσει μεγάλες ποσότητες θερμότητας και δημιουργούν αυτά τα βαρομετρικά. Επειδή λοιπόν τα συστήματα αυτά αποκτούν μεγάλη δυναμική σε μικρό χρονικό διάστημα και μεταβάλλονται στο χώρο και στο χρόνο, αυτό είναι πολύ δύσκολο να προσομοιωθεί από τα μετεωρολογικά μοντέλα. Γι’ αυτό και κάθε 3-6 ώρες επαναξιολογούμε τα δεδομένα, ξαναβλέπουμε και τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας και από πού πρόκειται να περάσει. Το βλέπαμε αυτό το κυκλωνικό σύστημα να αλλάζει ώρα με την ώρα» εξήγησε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης μιλώντας στην εκπομπή του Open TV, «Ελα, χαμογέλα».

Τι είναι ο Μεσογειακός Κυκλώνας

Το medicane είναι ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο, που εμφανίζεται μία ή δύο φορές τον χρόνο και πρόκειται για ισχυρό βαρομετρικό σύστημα με πολλά κοινά με τους τροπικούς κυκλώνες. Κύριο χαρακτηριστικό των medicanes είναι οι θυελλώδεις άνεμοι που στροβιλίζονται γύρω από ένα «μάτι», συνοδευόμενοι από καταρρακτώδεις βροχές κοντά στο κέντρο του βαρομετρικού συστήματος και όχι στα θερμά και ψυχρά μέτωπα, όπως συνήθως συμβαίνει με τα κοινά βαρομετρικά χαμηλά της Μεσογείου.

Ο Μεσογειακός Κυκλώνας σχηματίζεται κυρίως το φθινόπωρο ή νωρίς τον χειμώνα, πάνω από τα σχετικά θερμά νερά της Μεσογείου, σε συνδυασμό με τον ψυχρότερο υπερκείμενο αέρα και αντλεί ενέργεια από τη δραστηριότητα των καταιγίδων. Το τελευταίο medicane που επηρέασε τη χώρα μας ήταν ο «Ξενοφών» στις 29 Σεπτεμβρίου 2018

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play