Ετοιμάζεται η νέα δομή – Στο πλευρό των αιτούντων άσυλο της Μόριας η Ύπατη Αρμοστεία

Ετοιμάζεται η νέα δομή – Στο πλευρό των αιτούντων άσυλο της Μόριας η Ύπατη Αρμοστεία
Η Ύπατη Αρμοστεία σοκαρισμένη από τις φωτιές στο κέντρο υποδοχής της Μόριας ενισχύει τη στήριξή της προς τους πληγέντες αιτούντες άσυλο.

Την ώρα που συνεχίζονται οι ετοιμασίες για τη νέα δομή στη Λέσβο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μιλώντας για τη Μόρια ανέφερε: “Να θυμίσω ότι η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης. Η κυβέρνηση μέσα από μεγάλες δυσκολίες εφάρμοσε και εφαρμόζει διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό. Μόλις τους τελευταίους έξι μήνες έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των προσφύγων στο νησί. Αυτό που έγινε στη Μόρια πριν από τέσσερις μήνες -και για το οποίο υπάρχουν ευθύνες- πρέπει να το δούμε σαν μια ευκαιρία» δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Πρέπει όμως να το δούμε ως ευκαιρία για να επαναευαισθητοποιηθεί η Ευρώπη για να στηριχθεί η Ελλάδα και να ολοκληρώσουμε την κοινή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Η δεύτερη ευκαιρία είναι να δημιουργήσουμε μια μόνιμη δομή, χωρίς τα αρνητικά της Μόριας που είναι ταυτισμένη με την κακή πλευρά του μεταναστευτικού». Όπως εξήγησε, όποιος μπαίνει σε αυτό το νέο κέντρο στο Καρά Τεπέ θα εξετάζεται για Covid -μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει. «Είναι μια προσωρινή δομή, που θα μας επιτρέψει να διαχειριστούμε την κατάσταση μέχρι να φτάσουμε στην επόμενη φάση» εξήγησε ο πρωθυπουργός. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως θα υπάρχει μόνιμο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο νησί. Παραδέχτηκε επίσης, πως ο κόσμος της Μυτιλήνης έχει δίκιο. «Ζήτησα από την Ευρώπη η διαχείριση του νέου κέντρου, όπου επιλέξουμε τελικά να γίνει αυτό, να έχει μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ… Να έχει τη σημαία της Ελλάδας και της Ευρώπης.» είπε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα η  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες  εκφράζει συγκλονισμένη τη θλίψη της για τα γεγονότα που συνέβησαν στη Λέσβο στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας, αφήνοντας χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά χωρίς καταφύγιο. Ενώ η αρχική φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης 8 Σεπτεμβρίου προκάλεσε εκτενείς καταστροφές στα καταλύματα χιλιάδων αιτούντων άσυλο και σε κοινούς χώρους, κι άλλες φωτιές καταγράφηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου αλλά και στις 10 Σεπτεμβρίου. Οι τελευταίες φωτιές έπληξαν και τα γειτονικά χωράφια στον Ελαιώνα δίπλα στο ΚΥΤ της Μόριας καταστρέφοντας όποια καταλύματα είχαν απομείνει.

Ενώ δεν έχει καταγραφεί καμία απώλεια ζωής μέχρι σήμερα, οι φωτιές έχουν αφήσει πλέον 11.500 αιτούντες άσυλο, μεταξύ των οποίων 2.200 γυναίκες και 4.000 παιδιά.  Ανάμεσά τους υπάρχουν ευάλωτοι άνθρωποι, πολύ μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρίες. Η Ύπατη Αρμοστεία συνδράμει τις ελληνικές αρχές στην παροχή προστασίας και βοήθειας στους αιτούντες άσυλο που έχουν πληγεί από τις φωτιές, κινητοποιώντας πόρους και άλλη στήριξη.

Η πανδημία του κορωνοϊού επιβαρύνει επιπλέον μια ήδη απελπιστική κατάσταση. Οι άνθρωποι που βρέθηκαν θετικοί στον ιό πρέπει να λάβουν το συντομότερο δυνατόν ειδική φροντίδα, να μπουν σε καραντίνα και να υπαχθούν σε διαδικασίες θεραπείας και ιατρικής στήριξης. Η Ύπατη Αρμοστεία έχει συμβουλέψει όσους διέμεναν πριν στο ΚΥΤ να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους μέχρι να βρεθούν κάποιες προσωρινές λύσεις. Εν μέσω αυτής της πολύ δύσκολης και ρευστής κατάστασης, απευθύνουμε έκκληση σε όλους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μη προβαίνουν σε ενέργειες ή σε ρητορική που θα μπορούσε να οξύνει περαιτέρω την ήδη τεταμένη κατάσταση.

Η Ύπατη Αρμοστεια υπογραμμίζει εδώ και καιρό την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή και οι συνθήκες στις οποίες ζουν οι αιτούντες άσυλο στα νησιά του Αιγαίου. Τα γεγονότα στη Μόρια καταδεικνύουν τη μακροχρόνια ανάγκη για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, την ανακούφιση του υπερσυνωστισμού, τη βελτίωση της κατάστασης ασφάλειας, των υποδομών και της πρόσβασης σε υπηρεσίες και στα πέντε κέντρα υποδοχής στα ελληνικά νησιά.

Προκειμένου να υπάρξουν λύσεις στις επιτακτικές ανάγκες προστασίας των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, η Ύπατη Αρμοστεία συνεχίζει να απευθύνει έκκληση για περισσότερη στήριξη, μεταξύ άλλων και από τις Ευρωπαϊκές χώρες και θεσμούς, όπως μέσω της ταχύτερης μετεγκατάστασης ασυνόδευτων παιδιών και άλλων ευάλωτων ανθρώπων. Η Υ.Α. καλωσορίζει τις πρόσφατες ανακοινώσεις από Ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να φιλοξενήσουν ασυνόδευτους ανήλικους και οικογένειες με παιδιά από την Ελλάδα.

Σημαντικό είναι ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενεργοποίησε το Σάββατο (12 Σεπτεμβρίου), τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Αυτό έρχεται κατόπιν εντολής του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, κατόπιν συνεχούς επικοινωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Γενική Διευθύντρια της αρμόδιας DG ECHO, κα Παρασκευή Μίχου, καθώς και σε διαρκή συντονισμό με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παροχή ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη χώρα μας, σε συνέχεια της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Μόρια της Λέσβου, μετά την καταστροφή μέρους της δομής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και μεταναστών. Στο πλαίσιο αυτό, άμεσα ανταποκρίθηκαν στο ελληνικό αίτημα η Αυστρία, η Γερμανία, η Δανία, η Φινλανδία, η Πολωνία και η Σουηδία, οι οποίες έχουν ήδη προσφέρει προς την Ελλάδα σημαντική ποσότητα ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ αναμένεται θετική απόκριση και από άλλα κράτη – μέλη. Σημειώνεται επίσης ότι και η Ελβετία προσέφερε, σε διμερές επίπεδο, αντίστοιχη βοήθεια προς τις ελληνικές Αρχές.

Πολύτιμη η ανθρωπιστική βοήθεια από τις ευρωπαϊκές χώρες

Ειδικότερα, έπειτα από αίτημα του ελληνικού υπουργείου Υγείας για την παροχή βοήθειας με αποστολή ιατρικού προσωπικού, η Νορβηγία στέλνει στη Λέσβο μια ομάδα γιατρών και νοσοκόμων με εμπειρία σε υγειονομικές κρίσεις έκτακτης ανάγκης (ΕΜΤ), όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η νορβηγική πρεσβεία στην Αθήνα.

Παράλληλα, ανθρωπιστική βοήθεια της ελβετικής κυβέρνησης βάρους 1,2 τόνων αναμενόταν να φτάσει στην Ελλάδα το απόγευμα της Παρασκευής, προκειμένου να διανεμηθεί στους πρόσφυγες της Μόριας. Η αποστολή περιελάμβανε κουβέρτες και είδη προσωπικής υγιεινής, ενώ ήταν μαζί και ένας ειδικός από την Ελβετία για να συνδράμει στην κατανομή του υλικού. Με δεύτερη αποστολή, που αναμένεται μέσα στην εβδομάδα, η ελβετική κυβέρνηση θα παράσχει επίσης σκηνές και τέντες.

Επίσης, μετά τις εσωτερικές της διαφορές σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των προσφύγων από τον κατεστραμμένο από τη φωτιά καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων, προχώρησε τώρα σε κοινή απόφαση για ένα «άμεσο πακέτο έκτακτης βοήθειας».

Όπως ανακοίνωσαν ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς και ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ, «την επόμενη εβδομάδα, το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών πρόκειται να στείλει στην Ελλάδα 400 πλήρως εξοπλισμένα καταλύματα για τους πληγέντες».

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το κέντρο συντονισμού εκτάκτων αναγκών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ERCC – Emergency Response Coordination Center) για τον βέλτιστο συντονισμό άφιξης των αποστολών ενώ ευχαριστεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και τα κράτη – μέλη, για την άμεση ανταπόκριση και την έμπρακτη αλληλεγγύη στη διαχείριση της κατάστασης στη Μόρια της Λέσβου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play