Αεροπλάνο Αθήνα Ηράκλειο: Ένταση και λιποθυμίες μετά από άρνηση γυναίκας να φορέσει μάσκα
Απίστευτες σκηνές εκτυλίχθηκαν σε πτήση από Αθήνα προς Ηράκλειο Κρήτης στο βράδυ της Παρασκευής. Η πεισματική άρνηση μιας επιβάτη να φορέσει μάσκα οδήγησε σε ένταση και καθυστέρηση της αναχώρησης του αεροπλάνου για μία ώρα. Παρά τις παραινέσεις του πληρώματος και των επιβατών η συγκεκριμένη γυναίκα επέμεινε να μην φοράει μάσκα, αν και είναι υποχρεωτικό και δεν δίστασε ούτε όταν το αεροπλάνο έμενε καθηλωμένο στο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Η πτήση με 200 επιβάτες και με προορισμό το αεροδρόμιο “Ν. Καζαντζάκης” του Ηρακλείου επρόκειτο να αναχωρήσει στις 22:40 τη νύχτα της Παρασκευής. Η συγκεκριμένη επιβάτης επιβιβάστηκε στο αεροσκάφος με καθυστέρηση, γύρω στις 22:20 και κάθισε στη θέση της χωρίς να φορέσει μάσκα. Άμεσα, οι αεροσυνοδοί της συνέστησαν να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα ενάντια στον κορονοϊό, ωστόσο εκείνη αρνούνταν πεισματικά.
Λιποθύμησε αλλά μάσκα δεν φόρεσε
Στη συνέχεια, μετακινήθηκε σε άλλη θέση στο αεροσκάφος, ενώ οι υπόλοιποι επιβάτες άρχισαν να διαμαρτύρονται έντονα. Το πλήρωμα του αεροσκάφους ενημέρωσε την Ασφάλεια του Αερολιμένα για το συμβάν, με αποτέλεσμα να κορυφωθεί η ένταση από την πλευρά της γυναίκας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες λιποθύμησε όταν άνδρες της Ασφάλειας του αεροδρομίου και τα μέλη του πληρώματος προσπάθησαν να την κατεβάσουν από το αεροσκάφος.
Λίγα λεπτά αργότερα ασθενοφόρο έσπευσε στην πίστα παραλαμβάνοντας τη γυναίκα, ενώ οι υπόλοιποι επιβάτες απορούσαν πώς κατάφερε να περάσει από τους ελέγχους του αεροδρομίου και να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο χωρίς να φορά μάσκα. Η πτήση τελικά απογειώθηκε λίγο μετά τις 23:30 με περίπου μία ώρα καθυστέρηση.
Το «κίνημα» των αρνητών της μάσκας περιλαμβάνει από αντιδράσεις όπως η συγκεκριμένη μέχρι και διαμαρτυρίες που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Την Δευτέρα που θα ανοίξουν τα σχολεία, υπάρχουν προειδοποιήσεις για συγκεντρώσεις ενάντια στη χρήση μάσκας. Εξάλλου είναι γνωστό ότι οπαδοί αυτής της κίνησης απειλούν και εκπαιδευτικούς να μην εφαρμόσουν το μέτρο στα παιδιά τους. Παρά τις όποιες απόψεις κυκλοφορούν, οι ειδικοί επιμένουν ότι η χρήση μάσκας δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην υγεία. Παρακάτω μπορείτε να δείτε κάποιες ερωτοαπαντήσεις που αφορούν ακριβώς αυτό το θέμα.
Μπορεί η χρήση της μάσκας να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή ή να επηρεάσει την ανάπτυξη των πνευμόνων του παιδιού;
Όχι, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα μέχρι σήμερα που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.
Μήπως η μάσκα εμποδίζει την εκπνοή του διοξειδίου του άνθρακα;
Όχι. Τα μόρια του εκπνεόμενου διοξειδίου είναι τόσο μικροσκοπικά που δεν μπορούν να παγιδευτούν σε μια μάσκα. Υπενθυμίζεται πως πολλοί επαγγελματίες υγείας, όπως οι γιατροί στα χειρουργεία, αλλά και οι οδοντίατροι, χρησιμοποιούν τις μάσκες πολλές ώρες της ημέρας και για πολλά χρόνια, χωρίς καμιά επίπτωση στην υγεία τους.
Μπορεί αντί για τη μάσκα ένα παιδί να χρησιμοποιήσει ασπίδα προσώπου;
Οι ασπίδες προσώπου χρησιμοποιούνται κυρίως για την προστασία των ματιών από μολυσμένα σταγονίδια. Εχει φανεί ότι παρέχουν κάποια προφύλαξη η οποία όμως είναι κατώτερη σε σχέση με τη χρήση μάσκας, καθώς σταγονίδια μπορούν να περάσουν από το πλάι της ασπίδας με αποτέλεσμα να μην προστατεύει το ίδιο το παιδί και τους γύρω του.
Ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες στα παιδιά που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή;
Στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν τα παιδιά με:
- Σοβαρό μη ελεγχόμενο άσθμα
- Κυστική ίνωση
- Χρόνιες διάμεσες πνευμονοπάθειες
- Ιστορικό σοβαρής ανοσοκαταστολής (χημειοθεραπεία, μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ή συμπαγούς οργάνου)
- Θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες, όπως παιδιά με ρευματολογικά νοσήματα ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου
- Σακχαρώδη διαβήτη
- Μεσογειακή αναιμία
- Ιδιαίτερα για τα ευπαθή παιδιά που προαναφέρθηκαν, προτιμώνται οι χειρουργικές μάσκες ή οι μάσκες υψηλής προστασίας (πχ. FFP2 ή Ν95) έναντι της απλής υφασμάτινης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας