Μόρια: Συγκλονιστικές φωτογραφίες με οικογένειες προσφύγων να τρέχουν ανάμεσα στις φλόγες

Μόρια: Συγκλονιστικές φωτογραφίες με οικογένειες προσφύγων να τρέχουν ανάμεσα στις φλόγες
Μόρια: Δεν έχει τέλος το δράμα στη Μόρια, καθώς για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ χιλιάδες άνθρωποι κινδύνεψαν από τις φλόγες αφού νέα φωτιά ξέσπασε στην περιοχή.

Νέα φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου στο ΚΥΤ της Μόριας, ή πιο σωστά σε ό, τι είχε απομείνει από αυτό, καθώς η πυρκαγιά της Τρίτης ήταν καταστροφική. Για άλλο ένα βράδυ, απειλήθηκαν και οι ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Οικογένειες έτρεχαν να ξεφύγουν, για άλλη μια φορά, από τις φλόγες με τις σκηνές να είναι απερίγραπτες.

Οι φωτογραφίες που δημοσιοποίησε το Reuters δίνουν μια εικόνα της φρίκης που έζησαν πρόσφυγες και μετανάστες τις δύο τελευταίες μέρες. Δείτε τις συγκλονιστικές φωτογραφίες:

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις μετά το ξέσπασμα της φωτιάς την Τετάρτη επενέβησαν για να τη θέσουν υπό έλεγχο, έτσι ώστε να μην επεκταθεί. Εν τω μεταξύ, μετά τη νέα πυρκαγιά που έκαψε σκηνές και ό, τι άλλο είχε απομείνει όρθιο στη Μόρια, ακολούθησαν επεισόδια. Δυνάμεις των ΜΑΤ απώθησαν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που επιχείρησαν να κινηθούν προς την πόλη της Μυτιλήνης.

Τι δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Λέσβο, ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης δήλωσε πως θα εξασφαλιστεί φιλοξενία για τους 3.500 αιτούντες άσυλο σε πλοία αλλά και σε σκηνές. Σημείωσε επίσης πως οι 8 πρόσφυγες από τους 35 θετικούς στον ιό εντοπίστηκαν και συνεχίζονται οι έρευνες για τους υπόλοιπους.

«Εκδηλώθηκαν πολλαπλές εστίες πυρκαγιάς. Τα γεγονότα ξεκίνησαν λόγω της καραντίνας. Τα 8 από τα 35 κρούσματα κορωνοϊού έχουν ήδη εντοπιστεί» είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και ήδη έχουν απομονωθεί. «Φαινόμενα παραβατικότητας δεν θα μείνουν ατιμώρητα. Παραβατικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές», δήλωσε ο κ. Μηταράκης.

Τεστ σε πρόσφυγες και ντόπιους από την Πέμπτη

Επίσης, από την Πέμπτη ξεκινούν εκτεταμένες εξετάσεις για κορωνοϊό και στους κατοίκους της Μυτιλήνης και των δίπλα χωριών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στέλνει επίσης γιατρούς και νοσηλευτές στη Λέσβο.

«Καταστράφηκαν διοικητικές εγκαταστάσεις και ένα μόνο μέρος από τους χώρους φιλοξενίας. Βασικές προτεραιότητες ήταν η μεταφορά ασυνόδευτων ανηλίκων και η εκκένωση του καταυλισμού. Δεν υπάρχουν τραυματίες, θύματα και αγνοούμενοι», σημείωσε ο κ. Μηταράκης. Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, ήδη μεταφέρονται στην ενδοχώρα 400 ασυνόδευτα ανήλικα που παρέμειναν στο ΚΥΤ.

Οι πλέον ευάλωτοι, περίπου 1000 θα διαμείνουν δωρεάν σήμερα σε πλοίο που παραχώρησε η Blue Star Αύριο θα πλεύσουν στη Λέσβο δύο αρματαγωγά. Οι υπόλοιποι θα διαμείνουν σε σκηνές στη Μόρια σε χώρους που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά. «Οι περισσότεροι παραμένουν μακριά από τον αστικό ιστό», υπογράμμισε.

«Χρειάζεται κλειστή ελεγχόμενη δομή φιλοξενίας, ασφαλής, με ανθρώπινες συνθήκες, μικρότερη από αυτή που είναι σήμερα», τόνισε. Ο κ. Μηταράκης είπε πως «είναι δεδομένο ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από αιτούντες άσυλο για την καραντίνα».

Δείτε ρεπορτάζ του Open

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play