Κορωνοϊός εξωσωματική: Η πρώτη προσπάθεια από θετικούς γονείς είναι σε εξέλιξη

Κορωνοϊός εξωσωματική: Η πρώτη προσπάθεια από θετικούς γονείς είναι σε εξέλιξη
Κορωνοϊός εξωσωματική: Η πρώτη απόπειρα τεχνητής γονιμοποίησης από γονείς θετικούς στον ιό, είναι σε εξέλιξη στο νοσοκομείο Αττικόν.

Ζευγάρι θετικό σε κορωνοϊό προχώρησε τη διαδικασία της εξωσωματικής στο Αττικό Νοσοκομείο σήμερα. Είναι η πρώτη εξωσωματική που γίνεται από γονείς με κορωνοϊό και η επιστήμονες που έχουν αναλάβει την υπόθεση βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να βοηθήσουν το ζευγάρι.

H πρώτη ωοληψία για εξωσωματική γονιμοποίηση σε ζευγάρι με κορονοϊό, πραγματοποιήθηκε σήμερα, στη Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποποίησης της Γ’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο “Αττικόν“.

Οι γονείς

Η γυναίκα είναι ασυμπτωματική φορέας και ο σύζυγος παρουσιάζει ήπια συμπτωματολογία. Το ζευγάρι παραπέμφθηκε από ιδιωτική μονάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης, ύστερα από συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ. Το πρόβλημα προέκυψε διότι η γυναίκα, παρά τις συστάσεις, προχώρησε στην τελική πυροδότηση της ωοθυλακιορρηξίας, μη γνωρίζοντας το αποτέλεσμα του μοριακού ελέγχου του ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος για λοίμωξη SARS-CoV-2.

Η ωοληψία πραγματοποιήθηκε από τον επιστημονικό υπεύθυνο της Μονάδας Ε. Μακράκη και τη διευθύντρια της κλινικής καθηγήτρια Σ. Καλανταρίδου, σύμφωνα με το ειδικό πρωτόκολλο επεμβάσεων ασθενών με λοίμωξη Covid-19.

Βρίσκεται σε εξέλιξη μοριακός έλεγχος του σπέρματος και του ωοθυλακικού υγρού για έλεγχο της παρουσίας του κορονοϊού. Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, η εμβρυολόγος Τ. Βράντζα θα προχωρήσει σε γονιμοποίηση των ωαρίων και κατάψυξη, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες. Η εμβρυομεταφορά θα γίνει σε επόμενο χρονικό διάστημα, μετά την αποδρομή της λοίμωξης Covid-19.

Νέα διεθνής έρευνα για τις εγκύους με κορωνοϊο

Πιθανότερος είναι ο πρόωρος τοκετός για τις έγκυες με κορονοϊό και το νεογνό ενδεχομένως να χρειαστεί εισαγωγή σε μονάδα εντατικής νοσηλείας, σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύεται στο bmj.com, και παρουσιάζει το sputniknews.gr. Βάσει των ευρημάτων της έρευνας, οι έγκυες με COVID-19 είναι πιθανότερο να μην έχουν συμπτώματα, όπως πυρετό και μυαλγία, ωστόσο, οι υπέρβαρες, μεγαλύτερης ηλικίας και με υποκείμενα νοσήματα, όπως υπέρταση και διαβήτη, κινδυνεύουν να νοσήσουν βαρύτερα λόγω του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να χρειασθούν εισαγωγή σε ΜΕΘ και διασωλήνωση.

Η μελέτη συντάχθηκε έπειτα από αξιολόγηση στοιχείων 77 ερευνών που αφορούσαν συνολικά 11.432 έγκυες γυναίκες με διαγνωσμένη ή ύποπτη COVID-19 και δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ). Επικεφαλής είναι η καθηγήτρια Σακίλα Θανγκαρατινάμ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.

Ένα στα τέσσερα νεογνά (25%) που γεννήθηκε από μητέρα με COVID-19, έχει χρειασθεί εισαγωγή σε μονάδα εντατικής νοσηλείας μετά τη γέννηση του, όμως οι θάνατοι νεογέννητων και τα ποσοστά θνησιγένειας παραμένουν πολύ χαμηλά.

Το 17% των εγκύων γυναικών με COVID-19 έχει γεννήσει πρόωρα πριν την 37η εβδομάδα (δεν είναι ακόμη σαφής η αιτία γι’ αυτό), ενώ το 4% έχει χρειαστεί εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και το 3% διασωλήνωση. Σημειώνεται ότι οι έγκυες ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID-19, γι’ αυτό πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα να μην κολλήσουν τον κορονοϊό, ιδίως αν έχουν άλλα χρόνια προβλήματα υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play