Γκίκας Μαγιορκίνης: Ποιος είναι ο αντικαταστάτης του Σωτήρη Τσιόδρα
Από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, ένα από τα πρόσωπα που ενημέρωνε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα μέσω των Μέσων Ενημέρωσης είναι ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και επιστημονικός υπεύθυνος του πολύτιμου για τη χώρα μας Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι μειλίχιος, μετριοπαθής και ευγενής, κάτι που φάνηκε από την πρώτη ημέρα εμφάνισής του δίπλα στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, όταν και αντικατέστησε τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον οποίο θα αντικαθιστά κάθε φορά που ο κ. Τσιόδρας δεν θα μπορεί να παρευρεθεί στην ενημέρωση.
Για όσους δεν γνωρίζουν πολλά για τον Επίκουρο καθηγητή αξίζει να σας πούμε ότι του αρέσει πολύ η μουσική, ενώ σε ηλικία 24 ετών έχασε τον πατέρα του ο οποίος είχε προσβληθεί από καρκινό, κάτι που τον έχει στιγματίσει. Σε πρόσφατη συνέντευξή του αποκάλυψε ότι πιο μικρός είχε μακριά μαλλιά τα οποία όμως έκοψε λόγω του γεγονότος ότι αδυνάτισαν από τη φθορά του χρόνου, ενώ στην ίδια συνέντευξή στην εφημερίδα Παραπολιτικά αποκάλυψε την αγάπη του για τη μουσική: “Σπούδαζα μουσική και πιάνο για πολλά χρόνια. Οι αγαπημένοι μου συνθέτες είναι από τη μια ο Μπαχ και από την άλλη οι συνθέτες της ρωσικής σχολής, όπως ο Κόρσακοφ, Μπαλάκιρεφ, της πιο παραδοσιακής ρωσικής σχολής παρά της δυτικοποιημένης, όπως ήταν ο Τσαϊκόφσκι”.
Clair de Lune για την πανσέληνο του Ιούλη!5 εκατομμύρια χρόνια πίσω όταν ακόμα είχα χρόνο να μελετήσω λίγο…
Gepostet von Gkikas Magiorkinis am Sonntag, 5. Juli 2020
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης έχει αρθρογραφήσει, έχει δώσει συνεντεύξεις και έχει παραχωρήσει δηλώσεις του, τους τελευταίους μήνες, σχολιάζοντας τα διεθνή δεδομένα για την εξάπλωση της νόσου COVID-19, αλλά και για τη φυσιολογία του SARS – COV 2. Εφημερίδες, τηλεοπτικά δίκτυα και περιοδικά διεθνούς φήμης και κυκλοφορίας έχουν φιλοξενήσει τον Γκίκα Μαγιορκίνη, ενώ πολύ πρόσφατες είναι οι σχετικές δηλώσεις του στην κορυφαία διεθνώς μεγάλη αμερικανική εφημερίδα Washington Post, σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας του SARS – COV 2 στην Ελλάδα.
“Το επιστημονικό μου όνειρο είναι να μπορέσω να δω εάν ένας συγκεκριμένος ρετροϊός τον οποίο μελετάω εδώ και δέκα χρόνια εξακολουθεί να είναι μολυσματικός στους ανθρώπους. Πρόκειται για τον HERV-K, ο οποίος βρίσκεται στο γονιδίωμα όλων των ανθρώπων και δεν γνωρίζουμε εάν συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται όπως 2 εκατομμύρια χρόνια πριν” επισήμανε στην ίδια συνέντευξη.
Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης (MSc) στη Βιοστατιστική και έχει εκπονήσει τη διδακτορική του διατριβή στη Μοριακή Επιδημιολογία Ιογενών Λοιμώξεων (Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών). Ειδικεύτηκε στη Βιοπαθολογία στα Νοσοκομεία «Ανδρέας Συγγρός», «Λαϊκό Νοσοκομείο» και «401». Στη συνέχεια εργάστηκε από το 2010 μέχρι το 2017 στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ως μεταδιδακτορικός ερευνητής, υπότροφος «Marie Curie» και υφηγητής του Ιατρικού Συμβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, λαμβάνοντας συγχρόνως τους τίτλους του Νεαρού Ερευνητικού Υποτρόφου από το Κολέγιο St.Cross και του Ερευνητικού Λέκτορα από το Πανεπιστήμιο. Από το 2013 μέχρι το 2017 εργάστηκε ως άμισθος επιμελητής κλινικής ιολογίας στο Τμήμα Αναφοράς Ιών, στον οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Public Health England) στο Colindale του Λονδίνου.
Είναι μέλος του Γενικού Ιατρικού Συμβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, και υπότροφος του Βασιλικού Κολεγίου Παθολόγων (Royal College of Pathology) και της Βασιλικής Ιατρικής Κοινότητας (Royal Society of Medicine). Έχει λάβει το βραβείο ιατρικών επιστημών «Ιωάννη Βλυσσίδη» από την Ακαδημία Αθηνών, το πρώτο βραβείο «Marie Sklodowska-Curie» στην κατηγορία Υποσχόμενο Ερευνητικό Ταλέντο και για την κλινική του συνεισφορά στην Ιατρική Ιολογία εκλέχθηκε στην Υποτροφία του Βασιλικού Κολεγίου Παθολόγων.
Είναι μέλος της ομάδας επικεφαλής (sub-domain lead) του Συνεταιρισμού Κλινικής Μετάφρασης των 100.000 γονιδιωμάτων στον οργανισμού Genomics England. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τις εφαρμογές της εξελικτικής ιολογίας στη σύγχρονη ιατρική. Έχει περισσότερες των 60 δημοσιεύσεων, συμπεριλαμβανομένων εργασιών στα περιοδικά PNAS, Current Biology, PLoS Medicine, και PLoS Pathogens, καθώς και επιστολές στα Science, New England Journal of Medicine και Lancet Infectious Diseases.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας