Νέα κρούσματα στην Ελλάδα για τον Covid-19 σήμερα Τετάρτη 26/08/2020
Σχεδόν διπλάσια κρούσματα από χθες σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας. Ο σημερινός αριθμός «έσπασε» κάθε προηγούμενο ρεκόρ κάτι που προκαλεί και πάλι ιδιαίτερη ανησυχία. Συγκεκριμένα τα επιβεβαιωμένα το τελευταίο 24ωρο είναι 293 εκ των οποίων τα 22 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τους 9280 και οι νεκροί -όπως θα δείτε και στο παρακάτω Infographic- έφτασαν τους καθώς 249 καθώς σήμερα είχαμε πέντε νέους θανάτους με τελευταία απώλεια έναν 85χρονο στη Θεσσαλονίκη.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρει:
Σήμερα ανακοινώνουμε 293 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 9280, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.
1943 (21.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4179 (45.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
33 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 10 (30.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 42.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 145 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 248 θανάτους συνολικά στη χώρα. 88 (35.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 93.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Περιορίζεται η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων – Τι συμβαίνει με τις επαναμολύνσεις
Στην μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκε τις προηγούμενες ημέρες αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα Όπως σημείωσε “η αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκε στις αρχές Αυγούστου φαίνεται ότι έχει περιοριστεί”. Παράλληλα υπογράμμισε πως «μοντέλα προβολής εξέλιξης της πανδημίας προέβλεπαν ακόμη και 400 κρούσματα την ημέρα, κάτι που ευτυχώς δεν συνέβη».
“Θα είχαμε δραματική διασπορά σε όλη τη χώρα, εάν δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας, οι περιορισμοί σε διάφορες τουριστικές περιοχές της χώρας” εκτίμησε.
Στη συνέχεια έκανε ειδική αναφορά στις επαναμολύνσεις. Όπως είπε “οι δύο ασθενείς που επαναμολύνθηκαν από τον Covid-19, όσο και εάν ακούγεται παράξενο, στέλνουν μήνυμα αισιοδοξίας για την ανάπτυξη των εμβολίων”. Ερωτηθείς για τις δύο επαναμολύνσεις που έχουν σημειωθεί σε έναν νεαρό στο Βέλγο και σε έναν ηλικιωμένο στην Ολλανδία, ο καθηγητής απάντησε ότι “αναμένουμε τα επιστημονικά δεδομένα, προκειμένου να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα”.
Περισσότεροι νέοι οι θετικοί στον ιό και ακόμα περισσότεροι οι ασυμπτωματικοί
Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, αναφορικά με τον ρυθμό διάδοσης του κορωνοϊού.
Καθώς την Τρίτη, για δεύτερη μέρα τα νέα κρούσματα κορωνοϊού ήταν λιγότερα από 200, οι ενδείξεις δείχνουν αν μη τι άλλο, σταθεροποίηση. «Αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι έχουμε σταθεροποίηση. Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη είναι αν έχουμε τάσεις μείωσης» σημείωσε χαρακτηριστικά, ο κ. Δερμιτζάκης.
Επαναλαμβάνοντας τις εκτιμήσεις του Γκίκα Μαγιορκίνη, κατά την ζωντανή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας το απόγευμα, ο κ. Δερμπιτζάκης σημείωσε πως κάποια μέτρα απέδωσαν. «Σίγουρα έχουν αποδώσει κάποια μέτρα, πιθανότατα η μάσκα και τα στοχευμένα μέτρα που ανέφερε κι ο κύριος Μαγιορκίνης» είπε συγκεκριμένα. «Νομίζω είναι πολύ συγκρατημένη η αισιοδοξία μας, υπάρχει όμως» συνέχισε.
Όλο και νεότεροι σε ηλικία οι θετικοί στον κορωνοϊό
Ο Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός πως ο μέσος όρος ηλικίας των νέων μολύνσεων από τον κορωνοϊό ολοένα και μειώνεται. «Δεν μου κάνει εντύπωση, διότι ένα μεγάλο μέρος της μετάδοσης γίνεται σε συμπεριφορές που αφορούν τους νέους…» είπε τονίζοντας πως κατά τη γνώμη του οι ασυμπτωματικοί νεαρής ηλικίας μπορεί να είναι πολύ περισσότεροι.
«Είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσοι ασυμπτωματικοί κυκλοφορούν, άκουσα τον κ. Μαγιορκίνη ότι είναι λιγότεροι από το Μάρτιο, εγώ θα διαφωνήσω, εγώ εκτιμώ είναι πολύ περισσότεροι οι ασυμπτωματικοί» σημείωσε ο καθηγητής Γενετικής.
«Κυκλοφορούν πάρα πολλοί νέοι που είναι θετικοί δεν το ξέρουν γιατί έχουν ελαφρά ή καθόλου συμπτώματα. Αυτούς που ταυτοποιήσαμε είναι πολύ χαμηλότερης ηλικίας από τους παλαιούς γι’ αυτό και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία όπως και οι διασωληνωμένοι δεν αποτελούν ακριβή παράγοντα για την εκτίμηση των κρουσμάτων» εξηγησε. «Έχουν απομονωθεί οι περισσότεροι ηλικιωμένοι, έχουν ή είχαν μείνει πολύ ελεύθεροι οι νέοι με μεγάλη μετάδοση» του κορωνοϊού πρόσθεσε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας