Άνοιγμα σχολείων: Τα τρία σενάρια για την επιστροφή στα θρανία
Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών προκειμένου να γνωμοδοτήσει για τον ασφαλέστερο τρόπο επιστροφής στα σχολεία. Μέχρι τώρα οι λοιμωξιολόγοι επιμένουν ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με βάσει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας δήλωσε χθες πως τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτέμβρη και το θέμα συζητήθηκε και στην τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό
Σε κάθε περίπτωση, στις κατ’ ίδιαν συζητήσεις των ειδικών με το Μέγαρο Μαξίμου σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, μελετώνται διάφορα σενάρια ως προς τα σχολεια, δηλαδή:
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους
- Εκ περιτροπής διδασκαλία
- Ωράριο με εναλλαγή πρωινού- απογευματινού και εύλογη απόσταση μεταξύ των συμμαθητών.
Η εξέλιξη της πανδημίας θα είναι πάντως αυτή που θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα διεξάγεται το μάθημα και τα μέτρα προστασίας, υποχρεωτικά και σε επίπεδο συστάσεων, που θα αποφασίσει η κυβέρνηση. Το σίγουρο είναι ότι θα πρόκειται για μία ακόμη πιο δύσκολη εξίσωση, καθώς η απόφαση για κλείσιμο των σχολείων τον περασμένο Μάρτιο ήταν μονόδρομος, ενώ πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει και έχει αποδειχθεί ότι η κοινωνία οφείλει να βρίσκει τρόπους να λειτουργεί, έστω και αν αυτό απαιτεί την προσαρμογή της σε μία νέα πραγματικότητα.
Τι ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου
Η Αναστασία Γκίκα, Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας ανέφερε ότι επικρατέστερο σενάριο αποτελεί η εκ περιτροπής διδασκαλία, ενώ υπάρχει και το σενάριο να αρχίσει το σχολικό έτος με όλους τους μαθητές και αυξημένα μέτρα. Η κυρία Γκίκα πρόσθεσε ότι για τη χρήση μάσκας δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση και τόνισε ότι αν χρειαστεί να φορεθεί και από μαθητές, θα υπάρξει ενημέρωση και εκμάθηση για τη σωστή χρήση της.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Open το πρωί της Δευτέρας, τόνισε ότι όταν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, θα έχουμε τις ίδιες βασικές προκλήσεις, να τηρούμε δηλαδή τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας.
«Να δώσουμε την εικόνα στα παιδιά ότι αν τηρούμε αποστάσεις, πλένουμε τα χέρια μας και φοράμε μάσκα όπου πρέπει εκτός σχολείου ή και εντός σχολείου αν χρειαστεί, αυτό θα μας προστατεύσει από τη διασπορά του ιού στο σχολικό περιβάλλον», τόνισε, σημειώνοντας ότι «εμείς εργαζόμαστε από τώρα μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου για να υπάρξει αναστροφή της αύξησης των κρουσμάτων, προκειμένου να μπορέσουμε να μπούμε στο φθινόπωρο με καλύτερες συνθήκες. Γιατί ξέρετε ότι όσο πλησιάζουμε τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο θα υπάρχει η πιθανότητα αναζωπύρωσης του ιού».
«Η αναβολή δύσκολων αποφάσεων, όπως το άνοιγμα των σχολείων, δεν βελτιώνει το αποτέλεσμα. Η τήρηση των μέτρων φέρνει αποτέλεσμα» είπε ο κ. Πέτσας, απαντώντας σε όσους θεωρούν ότι η έναρξη της σχολικής χρονιάς πρέπει να γίνει αργότερα.
Για τους εκπρόσωπους των εκπαιδευτικών που επικρίνουν την κυβέρνηση ανέφερε: «Είναι δυνατόν οι εκπαιδευτικοί μας οι οποίοι συμμετείχαν σε όλη αυτή την τιτάνια προσπάθεια το προηγούμενο διάστημα για να λειτουργήσουν τα σχολεία μας εξ αποστάσεως και με ειδικές συνθήκες, να λένε ότι είναι τραγέλαφος;»
Εκ αυτού ανέφερε πόσοι μαθητές συμμετείχαν στις 9 Απριλίου σε ψηφιακές τάξεις και πόσες τέτοιες τάξεις λειτούργησαν, τονίζοντας ότι το σύστημα ανταποκρίθηκε. «Είναι πραγματικά κρίμα να έχουμε τους εκπροσώπους τους να λένε αυτά τα πράγματα για όλους αυτούς που προσπάθησαν τόσο πολύ», συμπλήρωσε. Ο Κ. Πέτσας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων αν χρειαστεί, εξηγώντας ότι αυτό που προέχει είναι να αποτινάξουμε τη χαλάρωση.
«Αν το καταφέρουμε δεν θα χρειαστούν αλλά μέτρα», είπε, σημειώνοντας ότι δεν είμαστε σε καταστάσεις Μαρτίου, καθώς τώρα ο μέσος όρος των κρουσμάτων σε σχέση με τον αριθμό των εισαγωγών ασθενών σε ΜΕΘ και των διασωληνωμένων, είναι αρκετά χαμηλότερος.
«Έχουμε χτυπήσει καμπάνα κινδύνου εδώ και πολλές εβδομάδες. Τα δεδομένα δείχνουν αύξηση κρουσμάτων και για αυτό παίρνουμε τα μέτρα. Τα αυξημένα κρούσματα δεν έχουν μεταφραστεί μέχρι στιγμής σε αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας. Θέλουμε να τα φέρουμε σε καθοδική τροχιά προκειμένου να είμαστε έτοιμοι όταν το σύστημα ενδεχομένως πιεστεί, όχι μόνο από τον κορονοϊο αλλά και από άλλες ασθένειες αργότερα το Φθινόπωρο», πρόσθεσε. Είπε επίσης ότι στις αρχές Αυγούστου η αύξηση των κρουσμάτων ήταν μεγαλύτερη από ότι αναμενόταν, αλλά αυτή τη στιγμή είναι μικρότερη από ότι αναμενόταν.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας