Επακούμβηση ελληνικής με τουρκική φρεγάτα

Επακούμβηση ελληνικής με τουρκική φρεγάτα
Oruc Reis ελληνοτουρκικά: Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον κίνδυνο ατυχήματος. «Ας το γνωρίζουν όλοι: Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση.»

Μετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την τουρκική προκλητικότητα και τον κίνδυνο ατυχήματος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έγινε γνωστό από το ρεπορτάζ του Γιάννη Νάκου στο securitynews.gr, ότι σημειώθηκε επακούμβηση της ελληνικής φρεγάτας F-451 ΛΗΜΝΟΣ με τουρκική φρεγάτα που συνόδευε το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ νεότερη ενημέρωση αναφέρει πως η τουρκική φρεγάτα ΜΕΚΟ 200 έχει πάθει σοβαρές ζημιές.

Τα ελληνικά πλοία παρακολουθούσαν από τη πρώτη στιγμή εκ του σύνεγγυς τις τουρκικές προκλήσεις του Oruc Reis, το οποίο βγήκε το απόγευμα της Τετάρτης 12 Αυγούστου 2020 από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο όρος «παρακούμβηση» έχει χρησιμοποιηθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990, για την περιγραφή στενών, πλην ανεπιθύμητων, ελληνοτουρκικών επαφών μεταξύ πλοίων. Η «παρακούμβηση» υποδηλώνει πρόθεση, ίσως και δολιότητα, ενώ η «επακούμβηση» είναι ηπιότερη μορφή επαφής, που μπορεί να έχει συμβεί και τυχαία.

«Υψώνουμε τη στάση της ευθύνης και της νομιμότητας. Γιατί δεν γίνεται σοβαρή εξωτερική πολιτική με προπαγανδιστικές φωτογραφίες από ανύπαρκτες σεισμικές έρευνες. Ούτε και με εθνικιστικούς παροξυσμούς προς ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης. Ας το γνωρίζουν όλοι: Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές», είπε χαρακτηριστικά στο τηλεοπτικό μήνυμά του, ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος διεμήνυσε στην Άγκυρα πως καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη, λέγοντας πως η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά και δεν εκβιάζεται. Παράλληλα, εμφανίστηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο διαλόγου και προσφυγής στη Χάγη, αλλά μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες, σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, και υπό συγκεκριμένους όρους, δηλαδή εάν η Τουρκία αποσύρει το Oruc Reis.

Εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Όρουτς Ρέις

Βγήκε το Όρουτς Ρέις από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και κινείται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, δυνάμει της παράνομης NAVTEX που είναι σε ισχύ μέχρι τις 23 Αυγούστου. Από τις 19:20 το απόγευμα της Τετάρτης το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis φαίνεται πως βρίσκεται εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στην βορειανατολική πορεία που έχει χαράξει από το βράδυ της Τρίτης το Oruc Reis συνοδεύουν τα βοηθητικά του Ataman και CengizHan και ένας στολίσκος από περίπου 10 τουρκικά πολεμικά πλοία

Μετά την είσοδό του στην Κυπριακή ΑΟΖ και με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει την ίδια πορεία – θα χρειαστεί άλλα 30 μίλια για να φτάσει στο όριο της περιοχής που έχουν δεσμεύσει οι Τούρκοι με την παράνομη NAVTEX καθώς κινείται με ταχύτητα 5 κόμβων.

«Αν θα βγουν από την περιοχή ερευνών ή αν φτάνοντας στο ανατολικό όριο της περιοχής που έχουν δηλώσει ότι θα κινηθούν θα αναστρέψουν και πάλι συνεχίζοντας τον πλου κινούμενοι στις συντεταγμένες που έχουν δηλώσει θα το γνωρίζουμε αργότερα» έλεγε το πρωί της Τεταρτης στο protothema.gr κυβερνητική πηγή.

Δεν διενεργεί σεισμικές έρευνες

Στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπάρχει η βεβαιότητα ότι το Oruc Reis δεν έχει τη δυνατότητα να διεξάγει σεισμικές έρευνες. Αν και σε μια από τις φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Τούρκοι και απεικονίζεται το Oruc Reis να συνοδεύεται από πέντε πολεμικά πλοία σε σχηματισμό φαίνεται ένα καλώδιο να βρίσκεται στη θάλασσα, αρμόδιοι παράγοντες στην Αθήνα επιχειρηματολογούν ότι η εγγύτητα με τα άλλα τουρκικά πολεμικά πλοία σε συνδυασμό με τον θόρυβο που δημιουργείται από την ταυτόχρονη λειτουργία των κύριων μηχανών από τόσες ναυτικές μονάδες δεν επιτρέπει στο τουρκικό ερευνητικό να πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες.

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός μίλησε για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πράττει σύμφωνα με τη διεθνή νομιμότητα και δεν φοβάται τον διάλογο.

Δεν φοβόμαστε τον διάλογο, ακόμη και τον πιο δύσκολο, γιατί έχουμε πίστη στο δίκαιο των θέσεών μας. Όμως διάλογος με προκλήσεις και σε κλίμα έντασης είναι, προφανώς, άνευ αντικειμένου.

Η αντίδραση της Τουρκίας στην καθ’ όλα νόμιμη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο δείχνει, δυστυχώς, ότι δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με τις Ευρωπαϊκές αρχές του 21ου αιώνα. Και ότι παραμένει προσκολλημένη στη λογική του εξαναγκασμού και των εκφοβισμών. Λογική που ανήκει σε άλλες εποχές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play