Κορωνοϊός Ελλάδα: Τα τριψήφια νούμερα κρουσμάτων επισπεύδουν μέτρα και lockdown
Το πρωί του Σαββάτου 8 Αυγούστου οι πληροφορίες ήθελαν την κυβέρνηση να σκέφτεται τη λήψη νέων μέτρων από τις αρχές της εβδομάδας, καθώς θα μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τον Δεκαπενταύγουστο. Η χθεσινή μέρα με την ανακοίνωση των νέων κρουσμάτων που έφτασαν τα 152 στη χώρα, τα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε εργοστάσιο τροφίμων στη Χαλκιδική, οι προειδοποιήσεις γιατρών και ειδικών για τον ρυθμό μεταδοτικότητας που έχει περάσει τη μονάδα, καθώς και ο ερχομός του Δεκαπενταύγουστου, λειτουργούν ως επιταχυντές για τις κυβερνητικές αποφάσεις.
Ορόσημο παραμένει η Δευτέρα, η πρώτη ημέρα της εβδομάδας πριν τις θρησκευτικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου που ανησυχούν τις υγειονομικές Αρχές, όπως έχει δηλωθεί επανειλημμένα. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι η «επιμονή» του ιού να «χτυπάει» 150αρια, ενώ υπάρχει ο φόβος για ακόμα μεγαλύτερα νούμερα. Μεγάλη ανησυχία, προφανώς, υπάρχει αν θα αντέξουν η ΜΕΘ σε αυτή την περίπτωση.
Τα μέτρα που έχουν «πέσει» στο τραπέζι είναι το στένεμα του κύκλου των κοινωνικών εκδηλώσεων μετά τον Δεκπενταύγουστο, καθώς μέχρι τότε σπάνια γίνονται γάμοι ή βαπτίσεις, ενώ από χθες ανακοινώθηκαν νέα μέτρα και όσον αφορά τις μάσκες. Επίσης, υπάρχει ο φόβος για περισσότερα lockdown αλά Πόρος. Είναι προφανές ότι αυτό συζητιέται για τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.
Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, χθες υπήρχαν 43 κρούσματα μόνο σε αυτή την Περιφερειακή Ενότητα, με αποτέλεσμα να σημάνει νέος συναγερμός. Να σημειώσουμε ότι οι νεκροί έχουν φτάσει τους 212, καθώς άλλη μια γυναίκα κατέληξε χθες στην Αλεξανδρούπολη.
Σχεδόν 1000 κρούσματα μέσα σε μια εβδομάδα
Τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται ενώ ήδη μέσα σε μια εβδομάδα, πλησιάζουν πλέον τα 1.000 σε σύνολο και πιο συγκεκριμένα, είναι στα 963:
- Σάββατο 1/8, 110 κρούσματα
- Κυριακή 2/8, 75 κρούσματα
- Δευτέρα 3/8, 77 κρούσματα
- Τρίτη 4/8, 121 κρούσματα
- Τετάρτη 5/8, 124 κρούσματα
- Πέμπτη 6/8, 153 κρούσματα
- Παρασκευή 7/8, 151 κρούσματα
- Σάββατο 8/8, 152 κρούσματα
Μεγάλη ανησυχία για τον ρυθμό μεταδοτικότητας
Τον προβληματισμό και την ανησυχία του για τη συνεχή άνοδο των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα εξέφρασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας. «Ασφαλώς και πρέπει να ανησυχούμε. Πρέπει να ανησυχούμε και μάλιστα πάρα πολύ γιατί η κατάσταση δεν εξελίσσεται ομαλά», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Σύψας αναφέροντας μάλιστα πως το R0 της πανδημίας έχει πλέον ξεπεράσει το 1.
«Ο δείκτης αναπαραγωγής της επιδημίας, το περίφημο RT, το R0, όπως λέγαμε παλιά, από 20 Ιουλίου έχει ξεπεράσει το 1. Είναι λίγο πάνω από το 1. Φαντάζομαι ότι και στα επικαιροποιημένα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας, εξηγώντας πως αυτό σημαίνει ότι η πανδημία αποκτά μια δυναμικότητα με την έννοια ότι ένας μολυσμένος άνθρωπος μπορεί να μολύνει περισσότερους από 1 συνανθρώπους του γύρω του.
«Αυτό σημαίνει ότι η επιδημία μπορεί να πάρει εκθετικές διαστάσεις, να έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε μέρα εάν δεν λάβουμε έγκαιρα μέτρα», εξέφρασε. Σύμφωνα με τον καθηγητή τα παραπάνω συνεπάγονται σίγουρα πως είμαστε κοντά σε ένα νέο κύμα της πανδημίας. «Μπορεί να έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε μέρα, υπάρχει αυτή η δυναμική. Εάν συμβεί αυτό, αυτομάτως θα έχουμε περισσότερες διασωληνώσεις, θα πιεστεί το σύστημα άρα θα έχουμε και επίσημα το δεύτερο κύμα στην Ελλάδα», κατέληξε.
Μεγάλος φόβος και για τις διασωληνώσεις
«Αν ξεκινήσουν νοσηλείες, διασωληνώσεις, τότε τα πράγματα θα έχουν ξεφύγει τελείως. Είχαμε φτάσει στο 0,20 – 0,25 ήμασταν πολύ καλά τον Μάιο. Ας ευχηθούμε ότι δεν θα υπάρξει άλλη αύξηση. Πρέπει να περιοριστεί το όριο των συγκεντρώσεων σε κάτω από 50 άτομα για να ξεπεράσουμε τον σκόπελο» τόνισε χαρακτηριστικά η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά.
Η κ. Παγώνη πρόσθεσε ακόμα: «Ανησυχούμε παρά πολύ, αλλά είμαστε ψύχραιμοι γιατί ο πανικός δεν φέρνει καλά αποτελέσματα» επισήμανε. Όπως εξήγησε, είναι δύσκολες οι ημέρες που διανύουμε, και θα είναι δύσκολες μέχρι τις 20 Αυγούστου γιατί όλοι θα βγουν, όλοι θα πάνε στα νησιά. Χρειάζεται απόσταση πάνω από δύο μέτρα και μετά μάσκα και πλύσιμο χεριών».
Την ίδια ώρα, η κ. Παγώνη επανέλαβε πως η μάσκα είναι απαραίτητη τόσο σε εσωτερικούς χώρους όσο και εξωτερικούς όπου υπάρχει συνωστισμός. «Όσο περισσότερος πληθυσμός υπάρχει, τόσο περισσότερα τα κρούσματα» είπε η ίδια, αναφερόμενη στην αύξηση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Εξήγησε, μάλιστα, ότι στον Πόρο γίνεται εύκολα η ιχνηλάτηση γιατί είναι περιορισμένος ο χώρος.
«Χρειάζεται μάσκα μέσα και έξω όλοι, δεν ξέρουμε ποσά είναι τα κρούσματα δεν ξέρουμε ποιος είναι ο διπλανός μας. Ειδικά στον Πόρο οπουδήποτε και στο καφέ μάσκα, μέχρι να γίνει ιχνηλατήση να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα», υπογράμμισε.
Σε σχέση με το εμβόλιο, η κ. Παγώνη είπε πως «το ξεχνάμε για φέτος». «Τα εμβόλια έχουν συγκεκριμένες φάσεις και πρέπει να είναι ασφαλή από το 2021 το εμβόλιο» πρόσθεσε η γιατρός.
Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: Δεν έχει χαθεί το περιθώριο για δράση απέναντι στην πανδημία
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σημείωσε πως ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων έχει να κάνει και με τον αυξημένο αριθμό των τεστ που γίνονται πλέον. «Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο αριθμός των κρουσμάτων και την άνοιξη και τώρα είναι μεγαλύτερος από αυτον που αποτυπώνεται, αυτό σημαίνει ότι δεν ειμαστε στο ίδιο σημείο και αυτό πρέπει να το εκλάβουμε ως ευκαιρία για ανάληψη δράσης» είπε κρούωντας παράλληλα τον «κώδωνα» του κινδύνου, καθώς είναι διψήφιος πια ο αριθμός των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ, φτάνοντας από τους 7 στους 17 μέσα σε δέκα μέρες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας