Lockdown: Σκέψεις ματαίωσης της φετινής ΔΕΘ – Για να αποφευχθεί ο συνωστισμός

Lockdown: Σκέψεις ματαίωσης της φετινής ΔΕΘ – Για να αποφευχθεί ο συνωστισμός
Lockdown: Κρίσιμες είναι οι μέρες κοντά στο τελευταίο 10ήμερο του φετινού Αυγούστου λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων.

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά αφήνει η εξάπλωση του ιού στη χώρα μας και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Ακόμη και η πραγματοποίηση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) κρίνεται αβέβαιη.

Πληροφορίες που έρχονται λίγες ώρες μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη με την συμμετοχή των κ.κ. Τσιόδρα, Χαρδαλιά, Ζέρβα και Τζιτζικώστα, στην οποία τέθηκε στο μικροσκόπιο η Θεσσαλονίκη. Όπως είναι φυσικό η φετινή ΔΕΘ δεν θα θύμιζε σε τίποτα τις προηγούμενες χρονιές. Πλέον, όμως, μετά τα αυξημένα κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης (σ.σ. 36 μόνο σήμερα, Παρασκευή 7/8) στο τραπέζι έχει μπει ακόμη και το ενδεχόμενο ματαίωσης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Κρίσιμες είναι οι μέρες κοντά στο τελευταίο 10ήμερο του φετινού Αυγούστου. Αν μέχρι τότε η κατάσταση με τον κορωνοϊό είναι τόσο ανησυχητική όσο είναι σήμερα, τότε κανένα σενάριο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο lockdown στη Θεσσαλονίκη

Η αύξηση των κρουσμάτων σε Κεντρική Μακεδονία, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική αποτέλεσε τον λόγο που πραγματοποιήθηκε η έκτακτη σύσκεψη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εξετάζεται η επιβολή έκτακτων μέτρων σε συγκεκριμένες περιοχές και κυρίως στη Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.

Αν δεν περιοριστούν τα κρούσματα τις επόμενες μέρες ενδέχεται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς να θέσει σε ισχύ περιοριστικά μέτρα μετά τον Δεκαπένταύγουστο – οπότε και επιστρέφουν οι περισσότεροι από τις διακοπές τους στην πόλη – με στόχο τον περιορισμό διασποράς του ιού. Αυτά, μεταξύ άλλων, θα αφορούν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ σε επόμενο στάδιο και αν δεν τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση θα ενεργοποιηθεί το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες.

Σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο που τρέχει η Πολιτική Προστασία και το οποίο αναλύθηκε τόσο στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα όσο και στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα η Θεσσαλονίκη τέλος Αυγούστου θα είναι ποσοστιαία μια από τις πιο επιβαρυμένες σε επιδημιολογικό φορτίο περιοχές της χώρας.

Προβληματισμός υπήρξε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης και για τον συνωστισμό που παρατηρείται στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. Οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Ζέρβας ενημέρωσαν από την πλευρά τους, Χαρδαλιά και Τσιόδρα σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη αναφορικά με τον κορονοϊό.

Ανησυχούν οι επιστήμονες για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα

Να σημειώσουμε ότι επιστήμονες ζητούν να παρθούν νέα μέτρα μετά την έξαρση των κρουσμάτων. Δραματική προειδοποίηση στους πολίτες για να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό, αλλά και στο κράτος να αυστηροποιήσει τα μέτρα, απηύθυνε μέσω του ΣΚΑΪ ο Μανώλης Δερμιτζάκης καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης. «Πρέπει να ελέγξουμε, κι αυτή τη στιγμή ο ιός φαίνεται ότι φεύγει από τον έλεγχο μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ενώ πίστευα μέχρι χθες ότι μπορούμε σταδιακά να περάσουμε το κύμα που έρχεται και να συνεχίσουμε στο φθινόπωρο, νομίζω ότι βγήκαμε από τα όρια καλού σεναρίου που είχαμε πάμε προς κακό, και τώρα χρειάζεται για μικρό διάστημα πολύ έντονη προσπάθεια για να πέσουν τα κρούσματα και μετά να μπούμε σε βιώσιμη συμπεριφορά.

Βρισκόμαστε στα όρια ενός κακού σεναρίου και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί. Το κακό σενάριο μπορεί να είναι πολύ χειρότερο από τις χειρότερες εικόνες που έχετε σε άλλες χώρες, 1000 κρούσματα την ημέρα, παρά πολλοί σε ΜΕΘ και να μην μπορεί το ΕΣΥ να το αντέξει. Δεν είμαστε εκεί ακόμα, αλλά είμαστε στα όρια για να ξεκινήσει (το κακό σενάριο)» σημείωσε.

Τα αυξημένα νούμερα των κρουσμάτων καθημερινά, καθώς και η μείωση του μέσου όρου ηλικίας των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον ιό, έχουν ανησυχήσει τους λοιμωξιολόγους. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, ανέφερε χθες Πέμπτη ότι η Ελλάδα «βρίσκεται σε μια ισχυρή έξαρση της πανδημίας».

Ο κ. Γώγος τόνισε ότι τα περισσότερα κρούσματα του ιού, στη φάση που διανύουμε, είναι ασυμπτωματικά και έχουν προκύψει από την αυξημένη διερεύνηση που γίνεται, καθώς πραγματοποιούνται περισσότερα τεστ. «Η δυναμική του αριθμού δημιουργεί σοβαρότατο θέμα κινδύνου και ‘κόκκινης γραμμής’ για τη λήψη μέτρων», είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στους μικρότερης ηλικίας ανθρώπους που νοσούν, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, δήλωσε ότι οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί και μεταδίδουν ευκολότερα τον ιό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play