Κορωνοϊός Ελλάδα: Συναγερμός και σήμερα σε Αττική και Θεσσαλονίκη – Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων
Ρεκόρ κρουσμάτων σημείωσε η Αττική καθώς πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων (46) από τις αρχές της πανδημίας. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 38. Στον Έβρο εντοπίστηκαν 17 νέα κρούσματα, όλα συνδεόμενα με τον γάμο της Αλεξανδρούπολης. Επίσης αρκετοί νομοί της Βόρειας Ελλάδας, όπως Πέλλα, Κοζάνη, Ημαθία, Δράμα, καταγράφουν νέα κρούσματα.
Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, σήμερα καταγράφηκαν 151 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.270, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.
1.379 (26.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.611 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Αναλυτικά η κατανομή των κρουσμάτων:
- επτά (7) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
- σαράντα έξι (46) κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής,
- τριάντα οκτώ (38) στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης,
- δύο (2) στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- ένα (1) στην Π.Ε. Κορινθίας
- δύο (2) στην Π.Ε. Αχαΐας
- ένα (1) στην Π.Ε. Δράμας
- *δεκαεπτά (17)* στην Π.Ε. Έβρου, *όλα συνδεόμενα με το γάμο στην Αλεξανδρούπολη*.
- ένα (1) στην Π.Ε. Ημαθίας
- δύο (2) στην Π.Ε. Ηρακλείου
- τρία (3) στην Π.Ε. Κέρκυρας
- δύο (2) στην Π.Ε. Κεφαλονιάς
- ένα (1) στην Π.Ε. Κοζάνης
- έξι (6) στην Π.Ε. Λάρισας
- ένα (1) στην Π.Ε. Λέσβου
- τρία (3) στην Π.Ε. Μαγνησίας
- τέσσερα (4) στην Π.Ε. Πέλλας
- ένα (1) στην Π.Ε. Πιερίας
- δύο (2) στην Π.Ε. Ροδόπης
- ένα (1) στην Π.Ε. Σερρών
- ένα (1) στην Π.Ε. Τρικάλων
- ένα (1) στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- δύο (2) στην Π.Ε. Φλώρινας
- ένα (1) στην Π.Ε. Χανίων.
14 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (21.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 71.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 210 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (31.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ανησυχούν οι επιστήμονες για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα
Να σημειώσουμε ότι επιστήμονες ζητούν να παρθούν νέα μέτρα μετά την έξαρση των κρουσμάτων. Δραματική προειδοποίηση στους πολίτες για να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό, αλλά και στο κράτος να αυστηροποιήσει τα μέτρα, απηύθυνε μέσω του ΣΚΑΪ ο Μανώλης Δερμιτζάκης καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης. «Πρέπει να ελέγξουμε, κι αυτή τη στιγμή ο ιός φαίνεται ότι φεύγει από τον έλεγχο μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ενώ πίστευα μέχρι χθες ότι μπορούμε σταδιακά να περάσουμε το κύμα που έρχεται και να συνεχίσουμε στο φθινόπωρο, νομίζω ότι βγήκαμε από τα όρια καλού σεναρίου που είχαμε πάμε προς κακό, και τώρα χρειάζεται για μικρό διάστημα πολύ έντονη προσπάθεια για να πέσουν τα κρούσματα και μετά να μπούμε σε βιώσιμη συμπεριφορά.
Βρισκόμαστε στα όρια ενός κακού σεναρίου και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί. Το κακό σενάριο μπορεί να είναι πολύ χειρότερο από τις χειρότερες εικόνες που έχετε σε άλλες χώρες, 1000 κρούσματα την ημέρα, παρά πολλοί σε ΜΕΘ και να μην μπορεί το ΕΣΥ να το αντέξει. Δεν είμαστε εκεί ακόμα, αλλά είμαστε στα όρια για να ξεκινήσει (το κακό σενάριο)» σημείωσε.
Τα αυξημένα νούμερα των κρουσμάτων καθημερινά, καθώς και η μείωση του μέσου όρου ηλικίας των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον ιό, έχουν ανησυχήσει τους λοιμωξιολόγους. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, ανέφερε χθες Πέμπτη ότι η Ελλάδα «βρίσκεται σε μια ισχυρή έξαρση της πανδημίας».
Ο κ. Γώγος τόνισε ότι τα περισσότερα κρούσματα του ιού, στη φάση που διανύουμε, είναι ασυμπτωματικά και έχουν προκύψει από την αυξημένη διερεύνηση που γίνεται, καθώς πραγματοποιούνται περισσότερα τεστ. «Η δυναμική του αριθμού δημιουργεί σοβαρότατο θέμα κινδύνου και ‘κόκκινης γραμμής’ για τη λήψη μέτρων», είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στους μικρότερης ηλικίας ανθρώπους που νοσούν, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, δήλωσε ότι οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί και μεταδίδουν ευκολότερα τον ιό.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας