Κακοκαιρία Θάλεια: Σάρωσε με 9900 κεραυνούς
Ασταθής θα παραμείνει τα επόμενα 24ωρα ο καιρός στην Ελλάδα, ενώ το Σαββατοκύριακο τα φαινόμενα αναμένεται να «κατέβουν» χαμηλότερα και να είναι αρκετά έντονα σε ορισμένες περιοχές. Την Τετάρτη καταγράφηκαν έντονα φαινόμενα σε Μακεδονία, Θεσσαλία και Ήπειρο, με χιλιάδες κεραυνούς και πλημμήρες σε πολλές περιοχές. Πιο συγκεκριμένα, η κακοκαιρία «Θάλεια» έδωσε 9900 κεραυνοί, οι οποίοι καταγράφηκαν στη Βορειοδυτική Ελλάδα από το σύστημα «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έως το απόγευμα της Τετάρτης 5 Αυγούστου, όπως φαίνεται και στο χάρτη που ακολουθεί.
Βροχές και καταιγίδες σημειώθηκαν κυρίως στο Ιόνιο, στη Μακεδονία, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την πρώτη ημέρα της «Θάλειας» στον μετεωρολογικό σταθμό της Κέρκυρας καταγράφηκαν 70.8 χιλιοστά βροχής, με τα 69 από αυτά σε περίπου 90 λεπτά.
Χωρίς ρεύμα έμεινε για περίπου μια ώρα ο νομός Πιερίας, ενώ η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ. Όσο διήρκησε η διακοπή ρεύματος ήταν κλειστές οι σήραγγες του Πλαταμώνα και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών και η κυκλοφορία διεξαγόταν από την παλαιά εθνική οδό. Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τρία επιβατικά τρένα και ένα εμπορικό ακινητοποιήθηκαν στο ύψος του Αιγινίου Πιερίας, καθώς μετά από πτώση κεραυνού προκλήθηκε διακοπή ρεύματος.
Στη Δυτική Μακεδονία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε 11 κλήσεις για κοπές δέντρων σε Κοζάνη, Φλώρινα και Πρέσπες και δύο κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στους δήμους Κοζάνης και Σερβίων Βελβεντού. Τα ακραία φαινόμενα εκδηλώθηκαν με ιδιαίτερη ένταση, κυρίως, στη Δυτική Μακεδονία. Ειδικά η Κοζάνη, η Καστοριά και η Φλώρινα, επλήγησαν από ισχυρή χαλαζόπτωση, που προκάλεσε έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα, αλλά και ατυχήματα. Τροχαίο ατύχημα με νταλίκα στην Εγνατία Οδό, στο δρόμο Κοζάνης – Βέροιας, σημειώθηκε μετά τις 20:45 το βράδυ της Τετάρτης. Στην περιοχή επικρατούσε σφοδρή καταιγίδα, ενώ σχηματίστηκαν και ουρές οχημάτων.
Από που πήρε το όνομά της η κακοκαιρία
Η Θάλεια ήταν ανθρωπόμορφη θεότητα της ευπρεπούς και κόσμιας ευθυμίας, ενώ φέρεται να ανακάλυψε την κωμωδία («Θάλεια Κωμωδίαν»), τη γεωμετρία, την αρχιτεκτονική και τη γεωργία, και ήταν προστάτιδα και των Συμποσίων.
Σε αυτά παρέμενε αόρατη αλλά ήταν, όπως λεγόταν, η εμπνεύστρια των εύθυμων τραγουδιών και η θεότητα της καλής διάθεσης και της έναρξης του κεφιού. Ταυτόχρονα, η Μούσα Θάλεια είχε υπό την προστασία της και τη βουκολική ποίηση, δηλαδή τα αντίστοιχα σημερινά δημοτικά τραγούδια. Το όνομα της Μούσας προήλθε από το ρήμα θαλλέω-θαλλώ, που σημαίνει βλαστάνω άφθονα, ανθίζω πλούσια, ευδοκιμώ. Αντίστοιχα, το ουσιαστικό «θαλλός» σήμαινε τον νέο κλώνο, το βλαστάρι.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας