Πολύ μεγάλος ο αριθμός κρουσμάτων σήμερα
Φτάνουμε σε ρεκόρ κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας. Τα σημερινά επιβεβαιωμένα έχουν φτάσει τα 124. Ανάμεσα σε αυτά μόλις τα 15 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τους 4973. Δυσάρεστο είναι και το γεγονός πως έχει καταγραφεί ένας νέος θάνατος το τελευταίο 24ωρο -όπως φαίνεται και στο παρακάτω Infographic – κάνοντας τα θύματα να έχουν φτάσει στα 210.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρει:
Σήμερα ανακοινώνουμε 124 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4973, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.
1349 (27.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2479 (49.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 210 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (31.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Επτά γιατροί θετικοί στον ιό στη Λάρισα
Επτά γιατροί θετικοί στον κορωνοϊό στο Πανεπιστημιακό και στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, ενώ αναμένονται το απόγευμα τα αποτελέσματα των 60 τεστ που έγιναν στο Γενικό Νοσοκομείο. Την ίδια στιγμή ο Ιατρικός Σύλλογος της πόλης απευθύνει έκκληση για την πραγματοποίηση τεστ στο προσωπικό των νοσοκομείων και επισημαίνει ότι απαιτούνται άμεσα νέες προσλήψεις προκειμένου να αντέξει το σύστημα υγείας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας
Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας με ανακοίνωσή του “εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση του στους συναδέλφους του Πανεπιστημιακού και του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας που προσβλήθηκαν από τον covid-19 και τους εύχεται γρήγορη ανάρρωση και επάνοδο στα καθήκοντά τους.
Το γεγονός της διασποράς του ιού μέσα σε δευτεροβάθμιες δομές υπενθυμίζει προς κάθε κατεύθυνση την υποχρέωση για αυστηρή τήρηση των ιατρικών πρωτοκόλλων, ιδιαίτερα μάλιστα όταν μία από τις δομές αυτές είναι νοσοκομείο Αναφοράς (Π.Γ.Ν.Λ.). Πρέπει να διαφυλάξουμε τόσο τα νοσοκομεία όσο και τις ιδιωτικές κλινικές από τη μόλυνση του ιού, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε περίπτωση νέας επιδείνωσης .
Επιβάλλεται η χρήση μάσκας σε όλους ανεξαιρέτως τους εισερχόμενους (προσωπικό, ασθενείς, συνοδοί) σε υγειονομική δομή καθώς και η θερμομέτρησή τους. Το επισκεπτήριο θα πρέπει να μειωθεί σε έναν κατά ασθενή και να μειωθεί σε χρόνο.
Κυρίως όμως θα πρέπει άμεσα να ιχνηλατηθούν οι επαφές των θετικών στον ιό γιατρών, χωρίς καμιά απολύτως καθυστέρηση στην εξέταση των δειγμάτων τους, ώστε να περιχαρακωθεί η διασπορά. Είναι δε αυτονόητη η απολύμανση, των χώρων εργασίας των συναδέλφων αυτών, καθώς και κάθε άλλο μέτρο που προβλέπει το ιατρικό πρωτόκολλο.
Επιπρόσθετα, είναι εμφανής η αναγκαιότητα ενίσχυσης με προσωπικό και εξοπλισμό τόσο του ΕΟΔΥ, όσο και του ΕΣΥ, για την ταχύτερη ανίχνευση των κρουσμάτων, αλλά και την νοσηλεία των νοσούντων.
Τέλος, εφιστούμε την προσοχή σε όλους τους συναδέλφους μας να είναι πολύ προσεκτικοί κατά την διάρκεια των διακοπών τους και να είναι αυστηροί ως προς την επιλογή της συμμετοχής τους σε κοινωνικές εκδηλώσεις και χώρους διασκέδασης. Η πατρίδα μας αυτή τη στιγμή χρειάζεται υγιείς γιατρούς, αλλά και γενικότερα υγειές υγειονομικό προσωπικό, ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες σε αυτή την πρωτόγνωρη επιδημία”.
Μήνυμα Μητσοτάκη: «Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το δικό του μήνυμα και τόνισε την σοβαρότητα της κατάστασης ενώ σημείωσε ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό για όσο χρειαστεί έως ότου βρεθεί θεραπεία. Μέχρι τότε οφείλουμε να τηρούμε τα μέτρα και να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να αποφύγουμε ένα νέο λοκ ντάουν.
Είχαμε δηλώσει με πολύ καθαρό τρόπο στις ανακοινώσεις που έγιναν στα τέλη Απριλίου από εμένα και από τα μέλη της Κυβέρνησης και από όλους τους αρμόδιους και από τον Νίκο και από τον Σωτήρη ότι το σχέδιο της επόμενης μέρας δεν είναι ένα σχέδιο εξόδου από την υγειονομική και την οικονομική κρίση, ούτε είναι ένα απλό σχέδιο επιστροφής σε κάποια κανονικότητα.
Κανονικότητα όπως τη γνωρίζαμε μέχρι το Φεβρουάριο και έως ότου η επιστημονική κοινότητα ανακαλύψει το πολυπόθητο εμβόλιο, αλλά και τα απαραίτητα θεραπευτικά πρωτόκολλα, δεν υπάρχει. Για αυτό και κανένας εφησυχασμός δεν δικαιολογείται.
Είχαμε ονομάσει το σχέδιό μας «Γέφυρα Ασφάλειας». Ήταν ένα σχέδιο μετάβασης από το «Μένουμε Σπίτι» στο «Μένουμε Ασφαλείς». Σε μία νέα καθημερινότητα υψηλού ρίσκου όμως, που επιβάλλει νέους κανόνες εργασίας, συμβίωσης, κυκλοφορίας, ψυχαγωγίας. Αλλά και νέα εργαλεία παρακολούθησης από την πολιτεία τόσο των υγειονομικών δεδομένων, όσο και των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Ένα σχέδιο που όλοι θα θέλαμε να κρατήσει πολύ λίγο, διότι επιβάλλει μέτρα που υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι για όλους μας δυσάρεστα.
«Στην χαλάρωση οφείλεται η άνοδος των κρουσμάτων – Όλοι έχουμε ευθύνη σε αυτό»
Θα πρέπει να το πούμε ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται κυρίως στη χαλάρωση που σημειώθηκε απέναντι στα μέτρα συμμόρφωσης στο εσωτερικό της χώρας μας κατά το μήνα Ιούλιο. Και σε αυτό πιστεύω ότι έχουμε όλοι μια ευθύνη για αυτό. Μόλις το 10% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα, τα πιο πολλά κρούσματα αυτή τη στιγμή είναι εγχώρια.
Και αποδεικνύεται από τα στοιχεία τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας, στοιχεία της πολιτικής προστασίας, του ΕΟΔΥ, από τις ιχνηλατήσεις που κάνουμε ότι σήμερα κοινωνικές εκδηλώσεις όπως γάμοι, βαφτίσια, γιορτές, χώροι διασκέδασης όπου συνωστίζεται κόσμος, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, αλλά και συγκεκριμένες παραγωγικές δραστηριότητες που οφείλουν να τηρούν αυστηρά υγειονομικά μέτρα όπως η βιομηχανία τροφίμων, αποτελούν σήμερα σοβαρές εστίες μετάδοσης του ιού.
Και για αυτό και λαμβάνουμε νέα αυστηρότερα στοχευμένα μέτρα και πραγματοποιούμε πολλούς αυξημένους ελέγχους σε αυτούς τους χώρους για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Δεν είναι, όμως, σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων ο μόνος κρίσιμος δείκτης που πρέπει να μας απασχολεί. Διότι ο Αύγουστος δεν είναι Μάρτιος. Και όσοι επιχειρούν αυτή τη σύγκριση νομίζω ότι υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών. Συχνά κάνουν αντιπολίτευση όχι σε εμάς στην Κυβέρνηση, αλλά στην ίδια τη χώρα.
Το Μάρτιο είχαμε ένα εθνικό σύστημα υγείας με πολύ λίγες κλίνες ΜΕΘ, χωρίς επαρκή αριθμό αναπνευστήρων και υλικών, με μικρή δυνατότητα πραγματοποίησης διαγνωστικών τεστ, με έναν πληθυσμό, αλλά και μια ιατρική κοινότητα η οποία δεν είχε εκπαιδευθεί ακόμα στην αντιμετώπιση του ιού.
Και σήμερα όλα είναι τελείως διαφορετικά και ως προς τις δυνατότητες του εθνικού συστήματος υγείας να ανταποκριθεί σε έναν δυνητικό αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και ως προς τη δυνατότητα της επιστημονικής κοινότητας να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά, έστω με τα μέσα που διαθέτει τα κρούσματα του κορονοϊού, αλλά βέβαια και με μια κοινωνία πιο ώριμη και πιο ενημερωμένη. Αλλά και με διαφορετικό τρόπο διάδοσης πια του ιού.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας