Τσιόδρας ενημέρωση: Τι ανέφερε ο καθηγητής για τον καθοριστικό δείκτη R

Τσιόδρας ενημέρωση: Τι ανέφερε ο καθηγητής για τον καθοριστικό δείκτη R
Τσιόδρας ενημέρωση: Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας επέστρεψε στην ενημέρωση έκτακτα. Δείτε τι είπε για τον καθοριστικό δείκτη R, αλλά και για τις αλλοιώσεις που παρατηρούνται στην καρδιά στους νοσούντες του κορωνοϊού.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επέστρεψε έκτακτα δίπλα στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά στη σημερινή ενημέρωση, μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα 121 κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο. Ο καθηγητής αφού εξήγησε ότι η δική του παρουσία είναι «καμπανάκι», μίλησε για τη συνολική κατάσταση της πανδημίας, ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον δείκτη R.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μεγάλη επαγρύπνηση για τυχόν εκθετική αύξηση των κρουσμάτων καθώς η κατάσταση μπορεί να μας ξεφύγει, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι τις «επόμενες εβδομάδες να μην λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε».

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι ο στιγμιαίος ρυθμός αναπαραγωγής τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στη μονάδα, κάτι που σημαίνει ότι η επιδημία διατηρείται, δηλαδή κάθε κρούσμα δίνει κατά μέσο όρο άλλο ένα. «Αν συνεχίσουμε έτσι, κάθε εισερχόμενο κρούσμα θα αποτελεί και μια συνεχιζόμενη εστία μετάδοσης κι έτσι θα οδηγούμαστε σε αυξανόμενο ρυθμό μολύνσεων και κρουσμάτων», είπε. Ανέφερε, ωστόσο, ότι «θετικό ότι είναι ότι το R δεν είναι μεγαλύτερο του 1, κάτι που θα ήταν καταστροφικό, θα είχαμε κατά κάποιο τρόπο ένα δεύτερο κύμα».

«Παρ’ όλα αυτά ο κίνδυνος υπάρχει, πρέπει να ρίξουμε το R κάτω από το 1 με περισσότερη ευαισθησία από όλους μας, με την τήρηση των μέτρων», πρόσθεσε.

Σε σχέση με τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων ο κ. Τσιόδρας είπε ότι οφείλεται στη διενέργεια περισσότερων ελέγχων, ότι είναι αποτέλεσμα της αύξησης της κινητικότητας – όπως γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου – και του συγχρωτισμού. Μίλησε, επίσης, για ξεκάθαρη μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεότερες ηλικίες, κάτι που όπως είπε μπορεί να έχει πολλαπλές εξηγήσεις, όπως την αύξηση των ελέγχων, τον έλεγχο περισσότερων ταξιδιωτών – οι οποίοι είναι συνήθως νεότεροι σε ηλικία – και τον έλεγχο των επαφών που την εποχή του απαγορευτικού δεν ελέγχονταν.

Συν τοις άλλοις, επισήμανε ότι είναι θετικό ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί πίεση στο σύστημα υγείας και τόνισε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και εγρήγορση από όλους.

Τι ανέφερε για τις αλλοιώσεις στην καρδιά των νοσούντων

«Ακόμα δεν είναι γνωστό το τίμημα του ιού στην υγεία μας», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ αποκάλυψε μία γερμανική έρευνα που έδειξε κάποιες από τις συνέπειες που μπορεί να έχει ο κορωνοϊός ακόμα κι αν ο ασθενής τον ξεπεράσει. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε: «Σε μία πρόσφατη γερμανική μελέτη των τελευταίων ημερών που μελέτησε με μαγνητική καρδιάς – μαγνητική τομογραφία καρδιάς – 100 άτομα μέσης ηλικίας 49 ετών που έγιναν καλά από τον ιό και μάλιστα οι δύο από τους τρεις έγιναν καλά από το σπίτι τους, συνέκρινε την εικόνα τους δύο μήνες μετά την ανάρρωση, με 100 υγιή άτομα που δεν είχαν μολυνθεί.

Η μελέτη έδειξε ότι 78 από αυτούς είχαν κάποια δομική αλλοίωση στην καρδιά τους, 76 είχαν αύξηση ειδικών καρδιακών ενζύμων στο αίμα, τα οποία συνήθως τα βρίσκουμε στο έμφραγμα και 60 από αυτούς είχαν σημεία φλεγμονής.

Ήταν κυρίως νέοι, υγιείς και αρκετοί από αυτούς μόλις είχαν γυρίσει από διακοπές σκι. Κανείς από αυτούς δεν γνώριζε για προβλήματα στην καρδιά τους».

Δείτε βίντεο από την τοποθέτηση του Σωτήρη Τσιόδρα

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play