Δηλητηρίαση μανιτάρια: Μαθητής από τη Φλώρινα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση

Δηλητηρίαση μανιτάρια: Μαθητής από τη Φλώρινα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση
Δηλητηρίαση μανιτάρια: Ο άτυχο μαθητής μεταφέρεται με ειδική πτήση στην Γερμανία ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο ακόμα και για αναζήτηση μοσχεύματος του ήπατος.

Κρίσιμη είναι η κατάσταση ενός μαθητή του 1ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας από το Βαρικό Φλώρινας μετά την κατανάλωση δηλητηριωδών μανιταριών. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μεταφέρεται με ειδική πτήση στη Γερμανία, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο ακόμη και για αναζήτηση μοσχεύματος του ήπατος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινότητας Α. Κωλέτσα, ο μαθητής κατανάλωσε τα μανιτάρια την περασμένη Παρασκευή. Την επόμενη ημέρα ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Το απόγευμα της Τρίτης έφυγε με έκτακτη πτήση για το Μόναχο της Γερμανίας, όπου ζει η μητέρα του. Ο πολιτιστικός σύλλογος του Βαρικού και η τοπική κοινότητα δρομολογούν ενέργειες για να συγκεντρωθεί χρηματικό ποσό για να υποστηριχτεί ο νεαρός μαθητής από το Βαρικό Φλώρινας.

Τι να κάνετε αν καταναλώσετε δηλητηριασμένα μανιτάρια

Με αφορμή παλαιότερου περιστατικού ενός 50χρονου που δηλητηριάστηκε από μανιτάρια αναφέρουμε μια συνέντευξη Τύπου που δόθηκε  στο παρελθόν από τον Διευθυντή του Φαρμακευτικού Τμήματος του Νοσοκομείου κ. Λεωνίδα Τζίμη, ο οποίος επεσήμανε ότι κάθε χρόνο το Φθινόπωρο και την Άνοιξη καταγράφονται σε ολόκληρη την χώρα περισσότερες από 100 δηλητηριάσεις εξαιτίας της κατανάλωσης άγριων μανιταριών.

Γι’ αυτό και συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν την κατανάλωση άγριων μανιταριών και να προτιμούν μόνο τα καλλιεργημένα μανιτάρια από καταστήματα. Όπως είπε το 2015 καταγράφηκαν στην χώρα μας 169 περιστατικά δηλητηριάσεων από μανιτάρια τα οποία χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη, το 2016 καταγράφηκαν 101 περιστατικά και για το 2017 μέχρι τον Ιούλιο έχουν καταγραφεί 25 περιστατικά.

Όπως επεσήμανε ο κ.Τζίμης ούτε ο πιο καλά ενημερωμένος πολίτης, δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα επικίνδυνα από τα ασφαλή προς κατανάλωση μανιτάρια αφού η μορφή των μανιταριών αλλάζει καθώς αναπτύσσονται. Οι δηλητηριάσεις δεν είναι μεμονωμένες αλλά αφορούν ολόκληρες οικογένειες. Τα παιδιά έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα διότι ακόμα και το 1/3 ενός μανιταριού μπορεί να τους προκαλέσει δηλητηρίαση.

Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 2.000 μανιτάρια όμως 2 από αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα: τα μανιτάρια Amanita muscaria (προκαλούν ήπια δηλητηρίαση) και Amanita Phalloides (προκαλούν ισχυρή δηλητηρίαση με βλάβες σε συκώτι και νεφρό).

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Αναλυτικότερα, ανάλογα με το δηλητηριώδες μανιτάρι που έφαγε κάποιος μπορεί να εκδηλώσει συμπτώματα από μισή ώρα μέτα την κατανάλωση του έως και 24 ώρες αργότερα. Οι δηλητηριάσεις από μανιτάρια χωρίζονται σε αυτές που προκαλούν γρήγορη έναρξη συμπτωμάτων (συνήθως μέσα σε 6 ώρες) και σε εκείνες που προκαλούν καθυστερημένη εκδήλωση συμπτωμάτων, δηλαδή 6 ώρες έως 24 ώρες και αργότερα.

Τα Amanita muscaria έχουν σχετικά γρήγορο χρόνο έναρξης των συμπτωμάτων 1-2 ώρες μετά το γεύμα. Προκαλούν πόνο στην κοιλιά, εμετό διάρροιαμ αυξημένη εφίδρωση, σιελόρροια, δάκρυσμα, βραδυκαρδία, θόλωμα της όρασης, υπόταση. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως υποχωρούν εντός λίγων ωρών αλλά μπορεί και να διαρκέσουν 6-24 ώρες.

Τα Amanita Phalloides, συνήθως προκαλούν συμπτώματα 6-24 ώρες μετά την κατανάλωση τους. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται σε τρεις φάσεις και η βαρύτητα τους εξαρτάται από την ποσότητα των μανιταριών που καταναλώθηκε. Η πρώτη φάση είναι το πρώτο 24ωρο και περιλαμβάνει εμετούς, έντονη διάρροια, πυρετό, ταχυκαρδία, υπόταση και αφυδάτωση. Η δεύτερη φάση εκδηλώνεται τις επόμενες 24-48 ώρες και χαρακτηρίζεται από υποχώρηση των γαστραντερικών συμπτωμάτων και την ψευδή εντύπωση πως ο ασθενής πάει καλύτερα. Αντί για καλύτερα, όμως, εκδηλώνει διαταραχές της ηπατικής και της νεφρικής λειτουργίας που επιδεινώνονται σταδιακά.

Στην τρίτη φάση που εκδηλώνεται 3-5 ημέρες μετά την κατανάλωση ο ασθενής εκδηλώνει ηπατική ανεπάρκεια ενώ μπορεί να υπάρξει και νεφρική ανεπάρκεια.

Σε περίπτωση δηλητηρίασης θα πρέπει ο ασθενής να μεταφερθεί αμέσως στο Νοσοκομείο Χανίων προκειμένου να του χορηγηθεί αντίδοτο καθώς το Νοσοκομείο είναι το κέντρο αναφοράς αντιδότων για την Δυτική Κρήτη.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Φαρμακευτικού Τμήματος του Νοσοκομείου Χανίων κ. Λεωνίδα Τζίμη, σε γενικές γραμμές, αναξάρτητα από το είδος των άγριων μανιταριών που έφαγε κάποιος, πρέπει να πάει αμέσως στο νοσοκομείο αν μετά την κατανάλωση τους εκδηλώσει γαστρεντερικά ενοχλήματα. Είναι σημαντικό, να περιγράψει στους γιατρούς όσο πιο αναλυτικά μπορεί τι κατανάλωσε προκειμένου να του χορηγηθεί η αντίστοιχη θεραπευτική αγωγή.

Η όσο το δυνατό γρηγορότερη έναρξη χορήγησης αντιδότου είναι καθοριστική για την θετική εξέλιξη του περιστατικού. Η χορήγηση του αντιδότου σιλιμπίνη προστατεύει τον ασθενή από τις διαταραχές της λειτουργίας του ήπατος. Αν δεν χορηγηθεί κατάλληλη θεραπεία 3-5 ημέρες μετά από την κατανάλωση των ακατάλληλων μανιταριών η ηπατική δυσλειτουργία μπορεί να εξελιχθεί σε ηπατική ανεπάρκεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play