Αιγαίο Τουρκία: Συνεχίζεται η σταδιακή απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων
Συνεχίζεται η σταδιακή απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από την ευρύτερη περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου καθώς αριθμός τουρκικών πολεμικών πλοίων έχει επιστρέψει στους ναύσταθμους του Ακσάζ και της Σμύρνης ενω ένας αριθμός έχει περάσει και τα στενά.
Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παραμένει σε ετοιμότητα καθώς η ισχύς της NAVTEX διαρκεί μέχρι την επόμενη Κυριακή 2 Αυγούστου και αν και φαίνεται ότι υποχωρεί η πολύ μεγάλη ένταση ουδείς μπορεί να γνωρίζει τελικά αν μέχρι την επόμενη Κυριακή το Oruc Reis θα αποπλεύσει από την Αττάλεια για να ξεκινήσει σεισμικες έρευνες. Όπως αναφέρει και το protothema.gr ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, θεωρείται πιθανό να αποφύγει την περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας και να πλεύσει προς άλλες περιοχές.
Δείτε τον χάρτη με την περιοχή που δέσμευσαν οι Τούρκοι (σε κόκκινο πλαίσιο) στην οποία το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται μέσα στην Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική ζώνη η οποία αποτυπώνεται με μπλε πλαίσιο.
Μεγάλη σημασία για την εξέλιξη της κρίσης φαίνεται ότι είχε η ταχεία ανάπτυξη των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού αφού μέσα σε δύο 24ωρα από την έκδοση της NAVTEX το σύνολο του στόλου είχε αποπλεύσει από τους ναυστάθμους και η διάταξη των ελληνικών δυνάμεων ήταν τέτοια που να αντιλαμβάνονται σύμμαχοι, φίλοι και αντίπαλοι ότι υπήρχε διάθεση αποτροπής.
Παρόλα αυτά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες, Σάββατο, έβαλε σε δηλώσεις του στην ίδια φράση το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη (τρεις περιοχές στις οποιες η Άγκυρα έχει στρατιωτική εμπλοκή) με το Αιγαίο. «Από το Ιράκ στη Συρία, από τη Λιβύη μέχρι το Αιγαίο, όπου υπάρχει απειλή εναντίον της χώρας μας πήγαμε, δείξαμε την δύναμη και την αποφασιστικότητά μας χωρίς να διστάσουμε» ήταν η χαρακτηριστική φράση του Τούρκου προέδρου. Διπλωματικοί παράγοντες σημειώνουν, ωστόσο, ότι παρά την υπαινικτική δήλωση Ερντογάν η φρασεολογία της τουρκικής κυβέρνησης δεν είναι τέτοια που να συντηρεί την πολεμική ρητορική.
«Το τουρκικό σκάφος Oruç Reis ξεκίνησε σεισμικές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της στην υφαλοκρηπίδα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.»
Χωρίς να έχει γίνει γνωστό γιατί, το tweet αυτό έχει πλέον διαγραφεί από τον επίσημο λογαριασμό της πρεσβείας.
Αυτό είναι το νέο tweet:
The Turkish research/survey vessel #OruçReis declared its seismic survey on July 21, 2020, in the Eastern Mediterranean. pic.twitter.com/6gm32JnbXT
— Turkish Embassy DC (@TurkishEmbassy) July 25, 2020
Σύμφωνα με την πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον το «τουρκικό πλοίο Oruc Reis άρχισε σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο» και προσθέτει ότι «η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο».
Μάλιστα, η τουρκική πρεσβεία εγκαλεί την Ελλάδα ότι προσποιείται ότι η περιοχή των ερευνών βρίσκεται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων «σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις μαξιμαλιστικές επιδιώξεις της, που στηρίζονται στο Καστελόριζο», ενώ σημειώνει ότι η ύπαρξη θαλάσσιας ζώνης στο νησί «είναι απαράδεκτη. Η μαξιμαλιστική επιδίωξη της Ελλάδας είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο».
Αυτό είναι το παλιό tweet που αποσύρθηκε:
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετακινήθηκαν κάποιες μονάδες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού προς τα πίσω στις βάσεις τους. Η κατάσταση αξιολογείται από τους επιτελείς του υπουργείου Εθνικης Άμυνας, που υποστηρίζουν ότι υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης, ωστόσο η ελληνική πλευρά παραμένει σε επαγρύπνηση, καθώς η NAVTEX είναι ακόμα σε ισχύ μέχρι την Κυριακή 2 Αυγούστου
Αγκυροβολημένο στα ανοιχτά του λιμανικού της Αττάλειας παραμένει το Oruc Reis, που δεν έχει αποπλεύσει προς την περιοχή που προσπάθησε να δεσμεύσει η Άγκυρα. Ο ελληνικός στόλος παραμένει στη θέση του, παρακολουθώντας τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας