Φωτιά Κεχριές Κορινθίας: Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η πυρκαγιά
Σε συνεχείς αναζωπυρώσεις βρίσκονται στις Κεχριές με αποτέλεσμα να δίνεται για δεύτερο βράδυ μάχη για να σβήσουν οι φωτιές. Νωρίτερα μάλιστα η περιοχή της ανατολικής Κορινθίας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στην ολονύχτια προσπάθεια να σβήσουν φλόγες συμμετέχουν 268 πυροσβέστες με 61 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το μηχανοκίνητο ειδικών επιχειρήσεων, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η συνδρομή των εναέριων μέσων θα κριθεί με το πρώτο φως της Παρασκευής. Η φωτιά καίει για δεύτερο συνεχόμενο εικοσιτετράωτο σε δυσπρόσιτες περιοχές με πυκνή φυτοκάλυψη και για τον λόγο αυτό, η Πυροσβεστική παραμένει σε επιφυλακή παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία της. «Η πυρκαγιά στις Κεχριές Κορινθίας είναι πλέον σε ύφεση. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και η γενική εικόνα της είναι πολύ καλή», τονίζει σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης. «Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η φωτιά είναι πλέον στάσιμη. Είναι επίτευγμα που σε μια τέτοια μεγάλη και “δύσκολη” πυρκαγιά δεν έπαθε κανείς άνθρωπος το παραμικρό».
Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ γιατί είναι “δύσκολη” η συγκεκριμένη πυρκαγιά:
«Οι φλόγες εξαπλώθηκαν σε δύσβατες περιοχές, ενώ έφτασαν σε συμπαγή δάση σε λόφους, όπου δεν υπάρχει κανένα σημείο πρόσβασης. Σημειώστε, ότι στα πιο δύσβατα σημεία επιχειρούν δυνάμεις της ΕΜΑΚ».
Ο αντιστράτηγος αναφερόμενος στο σχέδιο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, υπογραμμίζει:
«Έχουμε οργανωμένο σχέδιο και για αυτό αντιμετωπίζουμε δραστικά την φωτιά. Εκτός των άλλων, έχουμε απλώσει σε διάφορα σημεία δίχτυα με σωλήνες, μέσω των οποίων ρίχνουμε νερό από οχήματα, ώστε να πετύχουμε την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους βοηθούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς».
Δεν εκκενώθηκε το Σοφικό
Σύμφωνα με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι Αρχές ήταν έτοιμες να εκκενώσουν το Σοφικό, καθώς, όπως αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση, «ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, ενημερώθηκε ότι η φωτιά αναπτύσσεται σε μέτωπο 30 χιλιομέτρων». Ωστόσο, κύκλοι από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τόνισαν ότι προς το παρόν δεν τίθεται θέμα εκκένωσης του Σοφικού, γίνεται μεγάλη προσπάθεια να περιοριστεί η φωτιά και τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο της πυρκαγιάς είναι αισιόδοξα, αν και για μια ακόμη νύχτα οι πυροσβέστες θα δίνουν μάχη.
Την είδηση για την εκκένωση του Σοφικού διέψευσε ο δήμαρχος Κορινθίας
Δεν προωθείται απομάκρυνση κατοίκων του Σοφικού και δεν υπάρχει κίνδυνος για την περιοχή, διευκρίνισε στη συνέχεια και η Πυροσβεστική. Ο αρχηγός του Σώματος, Στέφανος Κολοκούρης, δήλωσε στην ΕΡΤ πως δεν υπάρχει κίνηση του μετώπου της πυρκαγιάς με μεγάλη ταχύτητα. Στις Κεχριές Κορινθίας, παραμένουν οι πολλές διάσπαρτες εστίες, με συνεχείς αναζωπυρώσεις και στην περιοχή επιχειρούν 268 πυροσβέστες με 61 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το μηχανοκίνητο ειδικών επιχειρήσεων, εθελοντές πυροσβέστες. Σύμφωνα, δε, με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η περιοχή της ανατολικής Κορινθίας, στην οποία -παρά προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων- συνεχίζει και σήμερα Πέμπτη, για δεύτερη ημέρα, να καίει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στις Κεχριές.»
Αίτημα Χαρδαλιά στην ΕΕ για ενεργοποίηση υπηρεσίας δορυφορικής παρακολούθησης της πυρκαγιάς
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έδωσε εντολή στη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Κεχριές Κορίνθου, που επλήγη από δασική πυρκαγιά, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.
Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.
Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για την διαχείριση του έργου τους.
Ο δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος, εξήγησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως «η κατάσταση με την φωτιά είναι πάρα πολύ δύσκολη». Μάλιστα, ο δήμαρχος ζήτησε να κηρυχθεί ο δήμος Κορινθίων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στην εκκένωση κατασκήνωσης στην περιοχή Σοφικό και της κοινότητας Δράσα, προχώρησαν, για προληπτικούς λόγους, αρχικά οι Αρχές στην Κορινθία και στη συνέχεια εκκενώθηκε και και το Ρυτό Κορινθίας καθώς οι φλόγες φτάνουν απειλητικά στην περιοχή.
Όπως πρόσθεσε ο δήμαρχος, «έχω ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση και την περιφέρεια Πελοποννήσου να κηρύξουν τον δήμο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης». Επίσης, όπως είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Βασίλης Νανόπουλος, «παρ’ ότι επιχειρεί στην περιοχή σχεδόν το σύνολο των εναέριων πυροσβεστικών μέσων, η κατάσταση δεν ελέγχεται».
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, εκτός από τις φλόγες έχουν να αντιμετωπίσουν και τους δυνατούς ανέμους που πνέουν από το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες φωτιάς, οι οποίες αναζωπυρώνονται συνεχώς, γεγονός που δυσκολεύει περισσότερο τις προσπάθειες των πυροσβεστών. Αυτή την ώρα επιχειρούν στην περιοχή: 268 πυροσβέστες με 61 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ από αέρος επιχειρούν επτά ελικόπτερα συνολικά, καθώς και τρία αεροσκάφη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας