Βάσεις Πανελληνίων 2020: Έτσι αναμένεται να κινηθούν στα τμήματα των ΑΕΙ
Ιδιαίτερη ήταν η φετινή σχολική χρονιά για τους μαθητές καθώς το “χτύπημα” του κορωνοϊού επηρέασε και αυτούς. Ιδιαίτερα τα παιδιά της Γ’ Λυκείου που είχαν να διαχειριστούν την διαδικασία των Πανελληνίων Εξετάσεων. Η περιορισμένη προετοιμασία στα σχολεία και στα φροντιστήρια έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη φετινή δοκιμασία των μαθητών, τα αποτελέσματα των οποίων δεν είχαν την εικόνα των προηγουμένων ετών.
Συγκεκριμένα, το 47% των υποψηφίων παρέδωσε γραπτά κάτω των 10.000 μορίων στα Αρχαία Ελληνικά ενώ το 51% στην Ιστορία.
Όπως φαίνεται και από τα βαθμολογικά στοιχεία που έδωσε την Παρασκευή 10 Ιουλίου το υπουργείο Παιδείας, μια μικρή μείωση βάσεων αναμένεται φέτος στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών, όπως και στις Ιατρικές Σχολές. Όσον αφορά τα άλλα πεδία θα υπάρξουν επίσης, αυξομειώσεις στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής στα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης. Αξίζει να τονιστεί πως η σύγκριση με τα περσινά στοιχεία είναι αβάσιμη καθώς έχουν καταργηθεί οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και η κλιμάκωση των μορίων που θα συγκεντρώσουν οι υποψήφιοι, στοιχεία που θα ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας τις επόμενες ημέρες.
Έκπληξη αποτέλεσε η Βιολογία. Στο συγκεκριμένο μάθημα ακόμη και οι άριστοι και καλά προετοιμασμένοι μαθητές δεν μπόρεσαν να γράψουν όσο επιθυμούσαν. Χαρακτηριστικό είναι πως στις Εξετάσεις του 2019 καταγράφηκαν γραπτά με περισσότερα από 18.000 μόρια σε 4.316 άτομα και φέτος μόνο σε 1.670 άτομα. Αντίστοιχα, στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία από 16% που ήταν το ποσοστό των υποψήφιων με γραπτά κάτω από τη βάση, φέτος ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στο 27,3%. Αύξηση των γραπτών με βαθμολογία κάτω από τη βάση υπήρξε και στα Αρχαία Ελληνικά. Από 31% που ήταν την περσινή χρονιά τα γραπτά, φέτος το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 47%. Στα Μαθηματικά, ωστόσο οι επιδόσεις ήταν καλύτερες.
Αναλυτικά οι εκτιμήσεις του εκπαιδευτικού αναλυτή, Αντώνη Φλωρόπουλου, στα “ΝΕΑ”:
1ο Επιστημονικό Πεδίο:
Μικρή αύξηση των βάσεων στα υψηλόβαθμα τμήματα, μικρή πτώση στα μεσαία και σταθερότητα στα χαμηλά. Η αναμενόμενη ισορροπία προήλθε από την κατάργηση των συντελεστών που τις αυξάνει και τις μικρότερες βαθμολογίες στην Κοινωνιολογία, σε σύγκριση με τα Λατινικά που εξετάζονταν το 2019, οι οποίες τις μειώνουν.
2ο Επιστημονικό Πεδίο:
Στο Πεδίο των Θετικών Επιστημών οι βάσεις θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία. Σε αυτό συμβάλουν οι βαθμολογίες στα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και της Χημείας. Στη Χημεία ένα 48% των γραπτών πήρε χαμηλή βαθμολογία αλλά την ίδια ώρα υπήρξαν και περισσότεροι αριστούχοι σε σχέση με το 2019. Επίσης, σε Μαθηματικά και Φυσική οι επιδόσεις ήταν συνολικά καλύτερες. Ειδικά στα Μαθηματικά παρατηρήθηκε αύξηση αφού από 9,74% που ήταν πέρυσι, φέτος ανέβηκε στο 14,41%.
3ο Επιστημονικό Πεδίο:
Και στο Πεδίο των Επιστημών Υγείας αναμένεται πτώση των βάσεων. Εδώ “αφεντικό” είναι η Βιολογία, όπου υπάρχουν λιγότεροι αριστούχοι φέτος (15,21%) σε σχέση με την περασμένη χρονιά (28,14%). Σημειώνεται πως μικρή πτώση θα έχουν και τα μεσαία τμήματα του Πεδίου, όχι όμως τόση όση στις Θετικές Επιστήμες.
4ο Επιστημονικό Πεδίο:
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα, εδώ αναμένεται άνοδος των βάσεων στα περισσότερα τμήματα. Τα εύκολα θέματα στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ) είχαν σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν οι αριστούχοι, οι μεσαίοι μαθητές να παραμείνουν σταθεροί και να μειωθεί ο αριθμός των υποψηφίων που έγραψε κάτω από τη βάση (39,76% από 43,03% που ήταν το 2019).
Μέχρι τις 17 Ιουλίου τα μηχανογραφικά – Τέλη Αυγούστου οι ανακοινώσεις των βάσεων:
Τονίζεται ότι ήδη από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων (Μ.Δ.) 2020. Θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μηχανογραφικά Δελτία απευθύνονται στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr , να μελετούν το Μ.Δ. και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση).
- Όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ) ως και την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020.
- Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.
- Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.
Γενικές πληροφορίες
Μηχανογραφικό δελτίο μπορούν να υποβάλουν:
- Όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2020, και εφόσον κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).
- Όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2018 ή 2019, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.
- Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα απευθύνονται στα Λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά την Τρίτη 7 Ιουλίου και άλλη μία μέρα εντός της προθεσμίας υποβολής, η οποία θα ανακοινωθεί προσεχώς.
- Εφιστάται προσοχή σε όλους τους υποψηφίους για την εμπρόθεσμη υποβολή και οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου, γιατί αλλιώς θα αποκλειστούν από την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για φέτος.
- Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις τους, μαζί με τους υποψηφίους (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) της τακτικής εξεταστικής περιόδου, δηλαδή την ίδια περίοδο, 29 Ιουνίου ως 17 Ιουλίου 2020.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας