Έρχεται μεγάλη αλλαγή στον Ελληνικό Στρατό [pics]

Έρχεται μεγάλη αλλαγή στον Ελληνικό Στρατό [pics]
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και έπειτα, τα ελληνικά σώματα στρατού είχαν ως βασικό όπλο εφόδου το G3A3 και σε μικρότερη χρήση την μπερέτα Μ1.

Αυτό είναι το νέο, υπερσύγχρονο τυφέκιο που αναμένεται να αντικαταστήσει το θρυλικό G3A3, όπως παρουσιάσθηκε σε εκπροσώπους του Γενικού Επιτελείου Στρατού το Εθνικό Όπλο που σχεδίασε η Σχεδιαστική Ομάδα Άορ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το doureios, η παρουσίαση έγινε ενώπιον ευάριθμης αντιπροσωπείας ανωτάτων και ανωτέρων αξιωματικών του ΓΕΣ, που πέραν των εγκωμιαστικών σχολίων για την όλη προσπάθεια επιδόθηκαν σε ανταλλαγή απόψεων και ερωτήσεις προς διευκρίνιση επιμέρους στοιχείων. Αναφέρεται πως η σχεδίαση του όπλου ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2020. Όμως, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η επίσημη ενημέρωση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας για το πέρας της σχεδίασης, έγινε τον περασμένο Μάιο.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του όπλου

Το σχέδιο αφορά σε ένα σύγχρονο δείγμα αραβίδας με ταξινόμηση Μ21-5 διαμετρήματος 5,56 mm NATO αλλά το όπλο μπορεί να προσφερθεί και με ταξινόμηση Μ21-7 στο διαμέτρημα 7,62 mm NATO. Από πλευράς λοιπών τεχνικών χαρακτηριστικών το όπλο μπορεί να παραχθεί σε υποεκδόσεις με διαφορετικά μήκη κάννης για την κάλυψη διαφορετικών επιχειρησιακών απαιτήσεων. Ενδεικτικώς, προσφέρονται οι εκδόσεις:

  • υποαραβίδας M21-5 CQB με κάννη μήκους 10,5 ιντσών
  • αραβίδας M21-5 Carbine με κάννη 14,5 ιντσών
  • τυπική έκδοση Μ21-5 Standard με κάννη 16 ιντσών
  • τυφεκίου ακροβολιστού Μ21-5 DMR με κάννη 18 ιντσών.

Η όλη «αρχιτεκτονική» του όπλου είναι ανοικτή για παρεμβάσεις από τον επιχειρησιακό χρήστη, αναλόγως των υπηρεσιακών επιλογών και προτιμητέων λύσεων για στοιχεία όπως επί παραδείγματι το σύστημα λειτουργίας. Το σχέδιο καλύπτει τόσο απαιτήσεις συμβατικών μονάδων για Τακτικό Αγώνα πεζικού όσο και Ειδικών Επιχειρήσεων.

Θα είναι από το Ισραήλ

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και έπειτα, τα ελληνικά σώματα στρατού είχαν ως βασικό όπλο εφόδου το G3A3 και σε μικρότερη χρήση την μπερέτα Μ1. Στην πορεία των ετών χτίστηκε εργοστάσιο στο Αίγιο που κάλυπτε τις ελληνικές ανάγκες. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από το veteranos, ήδη έχει κλειδώσει η προμήθεια του Ατομικού Τυφεκίου TAVOR από το Ισραήλ και εγείρεται η απορία του γιατί δεν μπορεί να είναι ελληνικό.

Το  Τυφέκιο TAVOR θα είναι πάντα ισραηλινό και δεν θα μπορέσει να πουληθεί πουθενά, οπότε η συμπαραγωγή δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο. Μια συνεργασία με το Ισραήλ θα ήταν χρήσιμη ως προς την υψηλή τεχνολογία εντοπισμού και AUV αλλά ίσως όχι σε κάτι που μπορούμε να κατασκευάσουμε στην Ελλάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play