Νέα Ελληνικά ΕΠΑΛ Πανελλήνιες 2020: Αυτά είναι τα θέματα που έπεσαν

Νέα Ελληνικά ΕΠΑΛ Πανελλήνιες 2020: Αυτά είναι τα θέματα που έπεσαν
Νέα Ελληνικά ΕΠΑΛ Πανελλήνιες 2020: Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα κείμενο για την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό - Δείτε αναλυτικά τα θέματα που έπεσαν στις εξετάσεις των Επαγγελματικών Λυκείων.

Σήμερα 16 Ιουνίου υποψήφιοι των ΕΠΑΛ εξετάστηκαν στο μάθημα των Νέων Ελληνικών (Γενικής Παιδείας). Στους μαθητές δόθηκε ένα άρθρο από εβδομαδιαίο περιοδικό «που αναφέρεται στην Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, η οποία σηματοδοτεί κάθε χρόνο μια επείγουσα υπενθύμιση ότι το υδάτινο στοιχείο είναι από τα πολυτιμότερα για την ανθρώπινη ύπαρξη» . Παράλληλα τους ζητήθηκε να γράψουν μία ομιλία, την οποία θα απευθύνουν στους συμμαθητές και στις συμμαθήτριές τους με θέμα τους τρόπους με τους οποίους οι νέοι μπορούν να προστατεύσουν το υδάτινο στοιχείο.  Στο κομμάτι του λογοτεχνικού κειμένου τους δόθηκε ένα απόσπασμα από τη 13η ιστορία του μυθιστορήματος του Ίταλο «Καλβίνο Μαρκοβάλντο ή Οι εποχές στην πόλη».

Το κείμενο στο οποίο βασίστηκε το θέμα της έκθεσης και οι ερωτήσεις, ήταν διασκευή άρθρου του Κοσμά Βίδου για την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, το οποίο δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάρτιο σε εβδομαδιαίο περιοδικό. Στο δεύτερο μέρος της εξέτασης, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις πάνω σε απόσπασμα που προέρχεται από τη 13η ιστορία του μυθιστορήματος του Ίταλο Καλβίνο «Μαρκοβάλντο ή Οι εποχές στην πόλη» (μετάφραση Έφη Καλλιφατίδη, Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα, 1989), με τίτλο: «Πού είναι πιο γαλάζιος ο ποταμός». Στην ιστορία, ο ήρωας εργάζεται ως αχθοφόρος σε μια εταιρεία για να ζήσει την πολυμελή οικογένειά του. Στη δουλειά του και στο καφενείο ακούει διαρκώς ιστορίες που αποκαλύπτουν στοιχεία σχετικά με την κερδοσκοπία στα τρόφιμα και αποφασίζει να δράσει.

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ τα θέματα που έπεσαν στις εξετάσεις.

Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ συνεχίζουν τις εξετάσεις τους για αυτή την εβδομάδα την Πέμπτη με Μαθηματικά (Άλγεβρα) και το Σάββατο με Στοιχεία μηχανών, Ανατομία- Φυσιολογία ΙΙ, Αρχές οικονομικής θεωρίας και Ιστορία σύγχρονης τέχνης.Τέλος οι εξετάσεις στα μαθήματα ειδικότητας αναμένεται να διεξαχθούν από τις 20 έως και τις 30 Ιουνίου.

Η εκτίμηση των θεμάτων Νεοελληνικής Γλώσσας από το Φροντιστήριο Ορόσημο 

Σύνοψη κειμένου: Βατή.

Ερωτήσεις θεωρίας: Βατές.

Ασκήσεις λογοτεχνικού κειμένου: Δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυσκολία

Έκθεση: Βατή, αλλά πρέπει να δοθεί προσοχή στο ότι ο μαθητής αρμόζει να έχει υπόψη ότι αναφέρεται στο υδάτινο στοιχείο

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το πρόγραμμα των Εξετάσεων, την Πέμπτη 18 Ιουνίου, θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Άλγεβρα), που είναι επίσης μάθημα Γενικής Παιδείας.

Υπενθυμίζεται ότι χτες  οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων εξετάστηκαν στην Έκθεση, με θέματα για το βιβλίο και τη γραφή. Υπενθυμίζεται ότι φέτος οι υποψήφιοι των ΓΕΛ θα δώσουν εξετάσεις και με το νέο σύστημα (εξέταση στο μάθημα της Κοινωνιολογίας αντί Λατινικών και απουσία συντελεστών βαρύτητας στις βαθμολογίες των μαθημάτων, οι διαφορές μεταξύ άλλων) και με το παλιό. Δυσκόλεψαν τους μαθητές τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Λογοτεχνίας. Υψηλών απαιτήσεων τα χαρακτήρισε η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας (ΟΕΦΕ).

Τα μέτρα προστασίας

  • Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, η χρήση μάσκας από τους υποψήφιους είναι προαιρετική.
  • Ωστόσο, είναι υποχρεωτική για τους επιτηρητές εκπαιδευτικούς στις αίθουσες
  • Ακόμη, σε κάθε αίθουσα εξέτασης θα πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των υποψηφίων.
  • Το ίδιο θα ισχύει και στους χώρους προετοιμασίας και στους χώρους εξέτασης των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.
  • Οι αίθουσες θα αερίζονται με φυσικό τρόπο και η χρήση ανεμιστήρων θα απαγορεύεται.

Κατά τη διάρκεια της τρίωρης εξέτασης οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν μαζί τους τα εξής:

  • Δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο
  • Δελτίο Εξεταζομένου Πανελλαδικών Εξετάσεων (καρτελάκι)
  • Τρία στυλό (μπλε ή μαύρου χρώματος), μολύβι, γόμα και ξύστρα
  • Γεωμετρικά όργανα, όπου χρειάζονται
  • Ένα μπουκαλάκι με νερό ή χυμό
  • Ένα ρολόι χειρός, ώστε να διαχειριζόμαστε σωστά τον χρόνο μας κατά τη διάρκεια της εξέτασης
  • Διαβάζουμε τα θέματα αργά και προσεκτικά, ώστε να κατανοήσουμε πλήρως τι ζητείται, και ξεκινάμε από αυτά που γνωρίζουμε καλύτερα.
  • Αφού απαντήσουμε κάποιο ερώτημα, καλό θα ήταν να διαβάσουμε άλλη μία φορά την εκφώνηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play