Καλλιτεχνικά Μουσική κατάργηση: Δεν θα διδάσκονται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση – Αντιδρά η ΟΛΜΕ

Καλλιτεχνικά Μουσική κατάργηση: Δεν θα διδάσκονται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση – Αντιδρά η ΟΛΜΕ
Καλλιτεχνικά Μουσική κατάργηση: Μετά την απόφαση αυτή η δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν θα περιλαμβάνει κανένα μάθημα Τέχνης στις πέντε από τις έξι τάξεις.

Καταργούνται τα Καλλιτεχνικά και η Μουσική από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση με εξαίρεση την Α’ Γυμνασίου. Πολύ μεγάλες αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα αναμένεται να προκαλέσει η κυβερνητική απόφαση για εξοβελισμό των μαθημάτων αυτών από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Kανένα μάθημα Τέχνης

Σύμφωνα με το νέο ωριαίο, ημερήσιο πρόγραμμα που πήρε ΦΕΚ, τα Καλλιτεχνικά περιορίζονται μόνο στην Α’ Γυμνασίου ενώ καταργούνται ειδικά μαθήματα που εξετάζονται όμως στις Πανελλήνιες Εξετάσεις όπως το Γραμμικό και το Ελεύθερο Σχέδιο. Μετά την απόφαση αυτή η δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν θα περιλαμβάνει κανένα μάθημα Τέχνης στις πέντε από τις έξι τάξεις.

Για το θέμα αναμένεται να τοποθετηθεί με επίσημη ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ η οποία φοβάται ότι οι καθηγητές των μαθημάτων αυτών μπορεί να κινδυνεύσουν ακόμα και με διαθεσιμότητα αν δεν υπάρξει μέριμνα για την αξιποίησή τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά, του θα φέρει το θέμα στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση που θα καταθέσει για την Υπουργό, Νίκη Κεραμέως.

Nίκη Κεραμέως: Στόχος να δώσουμε περισσότερα εργαλεία και εφόδια στα παιδιά μας

Η υπουργός Παιδείας μιλώντας στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών ανέφερε πως το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε αποτελεί «στροφή» προς ένα σύγχρονο σχολείο, υψηλότερων απαιτήσεων. «Η προσέγγιση του νομοσχεδίου είναι από τα θεμέλια προς τις μεγαλύτερες τάξεις», επεσήμανε η υπουργός Παιδείας, «στη λογική ότι το σχολείο έχει βασική αποστολή να μεταδώσει γνώση, αλλά έχει και μία άλλη, πολύ σημαντική αποστολή, να δώσει δεξιότητες, να ετοιμάσει τους επόμενους υπεύθυνους πολίτες. Πολίτες που θα έχουν μια πιο σφαιρική καλλιέργεια, που πέρα από μορφωμένοι, θα ξέρουν πώς να συμπεριφέρονται στο κοινωνικό σύνολο, πώς να σέβονται τον συνάνθρωπό τους. Εξ ου και η εισαγωγή των νέων θεματικών, οι οποίες στοχεύουν ακριβώς σε αυτό».

Επίσης η κ. Κεραμέως τόνισε ότι κάθε θεματική θα είναι σταθμισμένη στην εκάστοτε εκπαιδευτική βαθμίδα και στην ηλικία του μαθητή. Μάλιστα, υπερασπίστηκε την απόφαση για διδασκαλία των αγγλικών από το νηπιαγωγείο τονίζοντας ότι μεταξύ άλλων είναι ο καλύτερος τρόπος για να έρθει σε επαφή ένα παιδί με τη γλώσσα. Επιπλέον, η υπουργός ανέφερε ότι το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, αυξάνει τις ώρες πληροφορικής στα σχολεία και εισάγει τη ρομποτική. «Ένα συμφέρον έχουμε και έναν στόχο, και αυτός είναι πώς θα δώσουμε περισσότερα εργαλεία και εφόδια στα παιδιά μας, από τις πιο μικρές ηλικίες», τόνισε.

Η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι λέξη-κλειδί είναι η «επιμόρφωση» των εκπαιδευτικών (έχουν ήδη ξεκινήσει προγράμματα επιμόρφωσης εξ αποστάσεως σε συνεργασία με το ΙΕΠ) και τόνισε ότι είναι αλληλένδετη έννοια με την αξιολόγηση.

«Η αξιολόγηση ψηφίστηκε ήδη στο επίπεδο της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου», είπε. «Θα γίνεται σε τρεις άξονες: 1. Προγραμματισμός, 2. Αυτοαξιολόγηση 3. Εξωτερική αξιολόγηση, από στελέχη Εκπαίδευσης, από την Αρχή Πιστοποίησης της Ποιότητας της Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, από το ΙΕΠ. Ακολουθεί η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών με διττό στόχο, την επιβράβευση των αρίστων και τη βελτίωση όσων δεν αποδίδουν ακόμα όσο θα μπορούσαν να αποδώσουν, μέσω επιμόρφωσης».

Στη συνέχεια, η κ. Κεραμέως πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκέντρωση των σχολείων και η μεγαλύτερη αυτονομία των ιδρυμάτων, δίνοντας για παράδειγμα την πρόσφατη απόφαση να δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας μεταπτυχιακών χωρίς την έγκριση του υπουργείου. «Πιστεύω πως πρέπει να πάμε σε ένα πιο αποκεντρωμένο σύστημα», σημείωσε η υπουργός και πρόσθεσε: «Θέλουμε να δώσουμε μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία στα πανεπιστήμια».

Εκπαίδευση – Κορωνοϊός

Για την εμπειρία του κορωνοϊού, η υπουργός εκτίμησε ότι έχει θετικό πρόσημο ο απολογισμός για την Εκπαίδευση στην Ελλάδα μετά την κρίση που προκλήθηκε από το lockdown. Παράλληλα χαρακτήρισε «μεγάλη πρόκληση» το γεγονός ότι το υπουργείο κλήθηκε, μέσα σε λίγες ημέρες, να μεταφέρει την εκπαιδευτική διαδικασία από τον φυσικό της χώρο στην ψηφιακή τάξη. «Ήταν ένα πολύ μεγάλο πείραμα και ένα μεγάλο στοίχημα, θα έλεγα. Νομίζω ότι πέτυχε», σημείωσε η υπουργός, χωρίς να παραβλέψει ότι υπήρξαν δυσκολίες και προβλήματα στην υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, κυρίως λόγω της αδυναμίας των υποδομών σε κεντρικό επίπεδο και σε επίπεδο σχολικής μονάδας.

«Το εγχείρημα είχε τη μεγαλύτερη δυνατή εφαρμογή χάρη στους εκπαιδευτικούς μας, οι οποίοι κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες, οι οποίοι εργάστηκαν νυχθημερόν προκειμένου ακριβώς να διατηρήσουν στενή την επαφή μεταξύ των μαθητών, των σπουδαστών, των φοιτητών και της εκπαιδευτικής διαδικασίας», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως για τους εκπαιδευτικούς. Τέλος, σημείωσε ότι τρία πράγματα μπορούν να αποκομιστούν από την κρίση: Πρώτον, οι «ανεξάντλητες δυνατότητες» του εκπαιδευτικού δυναμικού και η προσαρμοστικότητά του στις νέες συνθήκες, δεύτερον, η ανάγκη εστίασης σε ψηφιακό εξοπλισμό και τρίτον, μία αλλαγή νοοτροπίας, που πλέον έχει καταστήσει κοινό τόπο ότι τα ψηφιακά εργαλεία είναι ένα συμπληρωματικό, σημαντικό μέσο για την εκπαιδευτική διαδικασία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play