Να περάσουν τα μαθήματα εξαμήνου χωρίς εξετάσεις ζητούν φοιτητές του ΑΠΘ
Απευθείας προαγωγή στο επόμενο εξάμηνο και χωρίς να δώσουν εξετάσεις ζητούν φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) οι οποίοι αντιδρούν και πραγματοποίησαν και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Όπως ισχυρίζονται υπάρχουν αρκετές δυσκολίες πρόσβασης στην εξ’αποστάσεως εκπαίδευση και πως δεν ευθύνονται εκείνοι για την πανδημία του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα ζητούν να θεωρηθεί λήξαν το εαρινό ακαδημαϊκό εξάμηνο και να προαχθούν όλοι οι φοιτητές στο επόμενο, χωρίς να αξιολογηθούν μέσω εξετάσεων -εξ αποστάσεως ή διά ζώσης.
«Δε φταίμε εμείς για την πανδημία και τις επιπτώσεις της», δηλώνουν οι φοιτητές επικαλούμενοι δυσκολίες πρόσβασης στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, λόγω έλλειψης τεχνικών μέσων (υπολογιστές, σύνδεση στο διαδίκτυο), καθυστερήσεις στην παραλαβή των συγγραμμάτων, αλλά και «άγχος, φόβο, αγωνία, πίεση περνώντας δύο μήνες σε εγκλεισμό».
«Θεωρούμε πως είναι δίκαιο να περαστούν τα μαθήματα και να προαχθούμε στο επόμενο εξάμηνο, πως είναι λογικό να μη γίνει η εαρινή εξεταστική -ούτε ηλεκτρονική, ούτε διά ζώσης, η οποία θα είναι με τους χειρότερους όρους. Να μην πληρώσουν οι φοιτητές όλη αυτή την κατάσταση», αναφέρουν, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις φοιτητών οργανώθηκαν και σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και Ιωάννινα.
Την ίδια στιγμή και όπως αναφέρουν τα foititikanea οι Πρυτανικές Αρχές έχουν καλέσει τους φοιτητές για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους στα συλλογικά όργανα του Ιδρύματος Να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους για το ακαδημαϊκό έτος 2020-’21 στα συλλογικά όργανα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) καλούν τους φοιτητικούς συλλόγους, με έγγραφό τους, οι πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι εκπρόσωποι των φοιτητών στα συλλογικά όργανα των ιδρυμάτων εκλέγονται με τους αναπληρωτές τους από το σύνολο των φοιτητών -προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και υποψηφίων διδακτόρων. Η εκλογή γίνεται με άμεση, μυστική και καθολική ψηφοφορία, η οποία προκηρύσσεται από τα όργανα των φοιτητών, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη συγκρότηση σχετικής εφορευτικής επιτροπής, ανά τμήμα, ανά Σχολή και ανά Ίδρυμα.
Η εκλογική διαδικασία διεξάγεται σε ετήσια βάση και σε κοινή ημερομηνία, η οποία ορίζεται και προκηρύσσεται από τα αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα των φοιτητών. Η ψηφοφορία διεξάγεται σε τρεις διαφορετικές κάλπες, που αφορούν τη συμμετοχή φοιτητών στα συλλογικά όργανα κάθε Τμήματος (Συνέλευση τμήματος και Γενική Συνέλευση Τομέα), κάθε Σχολής (Γενική Συνέλευση και Κοσμητεία) και της Συγκλήτου. Σε περιπτώσεις όπου η σχολή έχει μόνο ένα τμήμα, η εκλογική διαδικασία διεξάγεται με δύο κάλπες. Οι εφορευτικές επιτροπές αποτελούνται από φοιτητές, με τους αναπληρωτές τους και είναι υπεύθυνες για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας