Κορωνοϊός Ελλάδα: Χαμόγελα αισιοδοξίας – Σε χαμηλά επίπεδα ο δείκτης μεταδοτικότητας
Κορωνοϊός Ελλάδα: Οι δύο πρώτες εβδομάδες από την άρση των μέτρων φαίνεται πως διανύθηκε χωρίς δραστικές αλλαγές στους στον δείκτη μεταδοτικότητας της νόσου R0. Επιπλέον δεν σημειώθηκε εκτόξευση στον αριθμό των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των εισαγωγών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μετά από σχεδόν δύο μήνες αφότου εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοιού στη χώρα μας, και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιβάλλει καραντίνα σε ολόκληρη τη χώρα, τώρα βρισκόμαστε αισίως στην τρίτη φάση της σταδιακής άρσης των μέτρων και της επιστροφής στην καθημερινότητά μας. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, και ειδικότερα τον διευθυντή Υγειονομικού λοιμωξιολόγο Δημήτρη Χατζηγεωργίου, τα νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο είναι 2 ενώ συνολικά τα κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονται πλέον σε 2.836 και οι νεκροί ανήλθαν στους 165 μετά και τους δύο θανάτους που σημειώθηκαν την 18η Μαΐου.
Μέσα σε λίγες ώρες μετά το πρώτο θύμα της ημέρας, άλλη μια συμπολίτης μας έχασε τη μάχη με τον ιό. Σύμφωνα με πληροφορίες μια γυναίκα 66 ετών άφησε την τελευταία της πνοή στο ΝΙΜΙΤΣ στις 11:30 το πρωί. Η 66χρονη έπασχε κατά πληροφορίες από καρκίνο του παχέος εντέρου. Αυτός είναι 165ος θάνατος από κορωνοϊό στην Ελλάδα και δεύτερος μέσα στη μέρα.Θυμίζουμε ότι λίγες ώρες νωρίτερα είχε χάσει τη ζωή του άλλος ένας συμπολίτης μας. Πρόκειται για έναν άνδρα 71 ετών, που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Ο ηλικιωμένος είχε υποκείμενα νοσήματα.
Οι υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν τη μετάδοση της νόσου
Ο χαμηλός ρυθμός αναπαραγωγής της λοίμωξης Covid-19 αποτέλεσε την ιδανική αφετηρία της πορείας εξόδου από την καραντίνα. Ωστόσο, πλέον στην πορεία αυτή εξετάζεται και ένας άλλος παράγοντας, που μέχρι τώρα είχε απαντηθεί σε ασκήσεις επί χάρτου και επί εργαστηρίων, η υψηλή θερμοκρασία. Ο πρώιμος καύσωνας που καταγράφηκε στη χώρα μας και οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες στις παραλίες θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η αρχή της μελέτης για τη συμπεριφορά του ιού, την αντοχή και την επιβίωσή του, τη μολυσματικότητά του, και σε πραγματικές κλιματικές συνθήκες.
«Οι μελέτες δείχνουν πως οι υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν τη μετάδοση της νόσου. Είναι ένα πρώτο θετικό εύρημα, όμως γνωρίζουμε επίσης πως οι υψηλές θερμοκρασίες δεν αρκούν για να περιοριστεί η μετάδοση ούτε αφανίζουν τον κορωνοϊό. Κι επιπλέον, απαιτείται μεγαλύτερο διάστημα, τουλάχιστον μερικών εβδομάδων με υψηλές θερμοκρασίες, όπως αυτές των τελευταίων ημερών ώστε να υπάρχει αξιόπιστη εκτίμηση για τη μείωση της μετάδοσης» εξηγεί ο κ. Παρασκευής για το πώς θα κινηθούν οι ειδικοί και τι περιμένουν να δείξει αυτό το διάστημα για τον κορωνοϊό. Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, οι λοιμώξεις και ιδίως οι αναπνευστικές μεταδίδονται λιγότερο μεν αλλά μεταδίδονται και στις παραλίες, όπως γενικώς σε ανοιχτούς χώρους καθώς το κρίσιμο στοιχείο για τη μετάδοση είναι ο συγχρωτισμός.
Μέχρι το τέλος Μαΐου θα ισχύει η υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με νέα Notam. Ποιες οι εξαιρέσεις.
Μέχρι το τέλος του Μαΐου παρατείνεται το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με νέα, σχετική Notam. Θυμίζουμε ότι κάθε επιβάτης που φτάνει στη χώρα θα πρέπει να μπαίνει προληπτικά σε καραντίνα 14 ημερών για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού. Πιο συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, την Πολιτική Προστασία και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), προχώρησε στην έκδοση αεροπορικής οδηγίας (Notam) που αφορά περιορισμούς επιβατών, οι οποίοι εισέρχονται από το εξωτερικό στην Ελλάδα για λόγους προστασίας από την πανδημία Covid-19.
Με την αεροπορική οδηγία (Notam) παρατείνεται έως την Κυριακή 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59 το μέτρο της υποχρεωτικής προληπτικής καραντίνας 14 ημερών για επιβάτες (όλων των εθνικοτήτων) που φτάνουν στην χώρα μας από το σύνολο των διεθνών προορισμών.
Οι εξαιρέσεις
Από τους περιορισμούς λόγω του Covid-19 εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες επιβατών:
- Επιβάτες πτήσεων διαμετακόμισης (Passengers in transit)
- Όλα τα πληρώματα αεροσκαφών (Flight Crew)
- Επιβάτες κρατικών πτήσεων (State Flights)
- Επιβάτες πτήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος (Sanitary Flights)
- Επιβάτες πτήσεων ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (Humanitarian Flights)
Επίσης:
- Επιβάτες πτήσεων που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (Emergency Flights)
- Επιβάτες στρατιωτικών πτήσεων (Military Flights)
- Επιβάτες εμπορευματικών πτήσεων (Cargo Flights)
- Eπιβάτες πτήσεων της Frontex
Ο μικρότερος αριθμός κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας – Δείτε το παρακάτω βίντεο:
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας