14 Μαΐου 1920: 100 χρόνια από την απελευθέρωσης της Θράκης
14 Μαΐου 1920: Η σημερινή ημέρα αποτελεί μια από τις πιο κομβικές για την ελληνική ιστορία. Η 14η Μαΐου 1920 είναι μια ιστορική μέρα για τη Θράκη, καθώς εκείνη την ημέρα απελευθερώθηκε και ενσωματώθηκε πλήρως στην ελεύθερη Ελλάδα. Ο θρακικός χώρος με την πλούσια ιστορία του από αρχαιοτάτων ετών, αποτελούσε πάντοτε το σταυροδρόμι των λαών Ανατολής και Δύσης. Από εδώ πέρασαν οι Πέρσες, oι Φράγκοι, οι Σλάβοι και οι Οθωμανοί. Διεθνείς συγκυρίες επέβαλαν την καθυστέρηση της απελευθέρωσης της Θράκης από την υπόλοιπη Ελλάδα.
«Σε μια περίοδο διπλής κρίσης, με τις προκλήσεις και την επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων μας να κορυφώνονται και με την πανδημία να απειλεί τη δημόσια υγεία και την οικονομία μας, οι Θρακιώτες απέδειξαν για μια φορά ακόμα την υπευθυνότητα και την αγωνιστικότητά τους. Μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, με ψυχραιμία και υψηλό εθνικό φρόνημα, διαφυλάττουν τα ελληνικά σύνορα, τα σύνορα της Ευρώπης» τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η φετινή επέτειος των 100 χρόνων από την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό βρίσκει την Αλεξανδρούπολη, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα, σε μια δημιουργική και αναγεννητική πορεία.
«Η 14η Μαΐου είναι μια μέρα ορόσημο τόσο για την Αλεξανδρούπολη όσο και για την Κομοτηνή, καθώς μετά από πολλές περιπέτειες και αγώνες, οι δύο αυτές πόλεις απέκτησαν την ελευθερία τους». Υπενθυμίζει ότι «Αρχαιότητα, ρωμαϊκοί χρόνοι, Βυζάντιο, τουρκοκρατία, άφησαν τα ίχνη τους στη Θράκη, αυτόν τον πολύπαθο τόπο που, λόγω της γεωγραφικής του θέσης, υπήρξε σταυροδρόμι συγκρούσεων και χωνευτήρι λαών και πολιτισμών, μια περιοχή ανοιχτών οριζόντων. Δεν ήταν εύκολη η αρμονική σύμπλευση και ο δημιουργικός συγχρωτισμός τόσων εθνοτήτων στην περιοχή. Τις περιόδους της ακμής διαδέχονταν περίοδοι καταστροφών και διώξεων» και προσθέτει: «Ωστόσο, ο επί αιώνες πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της περιοχής διεύρυνε τον νοητικό ορίζοντα των Θρακιωτών, ενίσχυσε τον δυναμισμό, την δημιουργικότητα, το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο».
«Μία από τις νεότερες πόλεις της χώρας μας, δεν έχει να επιδείξει απλώς υψηλή ποιότητα ζωής, σεβασμό στο περιβάλλον, ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική και πνευματική δράση. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει κόμβο ανάπτυξης για όλη την ευρύτερη περιοχή, να γίνει η βασική πύλη διασύνδεσης μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Μεσογείου, της Ασίας και της παρευξείνιας ζώνης» σημειώνει. Τονίζει, ακόμη, ότι είχε προγραμματίσει να βρίσκεται σήμερα εκεί, προκειμένου να γιορτάσουν μαζί την ιστορική αυτή επέτειο και εξέφρασε τη συγκίνηση και περηφάνια της για όσα έχει πετύχει η Αλεξανδρούπολη στα εκατό χρόνια του σύγχρονου βίου της.
«Έχω άλλωστε κι εγώ τις ρίζες μου στη Θράκη, γνωρίζω τη ζεστασιά των Θρακιωτών, τις παραδόσεις τους, την αγάπη τους για την πατρίδα. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί ματαίωσαν δυστυχώς την επίσκεψή μου αυτή. Είμαι όμως σίγουρη ότι σύντομα θα μου δοθεί η ευκαιρία να βρεθώ κοντά σας και να συναντηθώ με τις αρχές και τους κατοίκους της πόλης» σημειώνει. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνομίλησε και με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη, με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, λέγοντας: «Οι τόποι των συνόρων δεν είναι τόποι ξεχασμένοι, δεν είναι τόποι του παρελθόντος, αλλά είναι ευκαιρίες για το μέλλον. Η συμπλήρωση εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης και της Κομοτηνής είναι μια πολύ σημαντική επέτειος για τη Θράκη. Πάντα σε τέτοιες επετείους κοιτάζουμε μπροστά».
Το ιστορικό γεγονός
Η 14η Μαΐου 1920 είναι μια ιστορική μέρα για τη Θράκη, καθώς εκείνη την ημέρα απελευθερώθηκε και ενσωματώθηκε πλήρως στην ελεύθερη Ελλάδα. Ο θρακικός χώρος με την πλούσια ιστορία του από αρχαιοτάτων ετών, αποτελούσε πάντοτε το σταυροδρόμι των λαών Ανατολής και Δύσης. Από εδώ πέρασαν οι Πέρσες, oι Φράγκοι, οι Σλάβοι και οι Οθωμανοί. Διεθνείς συγκυρίες επέβαλαν την καθυστέρηση της απελευθέρωσης της Θράκης από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Η πρώτη απελευθέρωση έγινε τον Ιούλιο του 1913 από τις ελληνικές δυνάμεις από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Ανατολική Μακεδονία και την Δυτική Θράκη. Όμως δεν έγινε πλήρης απελευθέρωση. Με την Συνθήκη του Βουκουρεστίου η Δυτική Θράκη παραχωρείται στη Βουλγαρία.
Η Συνθήκη του Βουκουρεστίου άφηνε έξω από τα σύνορά της Ελλάδας περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους της Θράκης. Στην απελευθέρωση της Θράκης έπαιξε μεγάλο ρόλο η διπλωματικότητα του αντιπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης της Θράκης Χαρισίου Βαμβακά, ο οποίος πέτυχε την εκλογή του Εμμανουήλ Δουλά ως προέδρου στο συμβούλιο των αντιπροσώπων.
Με αυτόν τον τρόπο δόθηκε σημαντική δύναμη στα χέρια του τότε πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος έδινε αγώνα για την τύχη της Θράκης μέσα από διαπραγματεύσεις στη Ευρώπη. Αυτή η επιτυχία οδήγησε στην επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους με συντονισμένες διαδικασίες και μεθοδεύσεις, καθώς και στην προετοιμασία του ελληνικού στρατού για την κατάληψη της Δυτικής Θράκης.
Η ημερομηνία έναρξης των επιχειρήσεων για την άριστη κατάληψη της Δυτικής Θράκης ορίσθηκε η 14η Μαΐου 1920. Την ιστορική αυτή ημέρα, περατώθηκε ομαλά η κατάληψη της Κομοτηνής, ενώ τμήμα της στρατιάς έφθασε αυθημερόν στην Αλεξανδρούπολη. Το πρωί της 14ης Μαΐου 1920 η πόλη βρέθηκε να πλέει στα γαλανόλευκα και από τότε κάθε χρόνο γιορτάζονται τα “Ελευθέρια”.
Με αυτόν τον τρόπο η 14η Μαΐου 1920 έγινε η ημέρα της απελευθέρωσης της Θράκης, αφού κατοχυρώθηκε και τυπικά με τη συνθήκη των Σεβρών στις 28 Ιουλίου 1920. Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από εκείνη την ημέρα, την 14η Μαΐου 1920 με όλη την Θράκη να τιμά την ιστορική επέτειο της απελευθέρωσης της.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας