ΕΛ.ΑΣ: 35 παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός τόπου κατοικίας – 1.291 για άσκοπες μετακινήσεις
ΕΛ.ΑΣ: Στη βεβαίωση 35 παραβάσεων για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας προχώρησε η ΕΛΑΣ, χθες, Παρασκευή 24 Απριλίου, σε όλη την Ελλάδα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ, οι συγκεκριμένες παραβάσεις σημειώθηκαν στις εξής περιοχές: 20 στην Αττική, 9 στην Κεντρική Μακεδονία, 3 στη Δυτική Ελλάδα, 1 στη Στερεά Ελλάδα, 1 στην Ήπειρο και 1 στη Θεσσαλία.
Σημειώνεται ότι επιβλήθηκαν πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 19 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες. Από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 1.134 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα πρόστιμα, ενώ σε 731 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.
Παράλληλα, για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν συνολικά 1.291 παραβάσεις σε όλη τη χώρα και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 150 ευρώ, ως εξής: 474 στην Αττική, 184 στη Θεσσαλονίκη, 108 στην Κεντρική Μακεδονία, 80 στην Κρήτη, 74 στη Δυτική Ελλάδα, 68 στα Ιόνια Νησιά, 63 στην Πελοπόννησο, 47 στη Θεσσαλία, 47 στη Στερεά Ελλάδα, 42 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 36 στο Βόρειο Αιγαίο, 34 στο Νότιο Αιγαίο, 25 στην Ήπειρο και 9 στη Δυτική Μακεδονία. Από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, έως σήμερα, έχουν βεβαιωθεί 51.777 παραβάσεις σε όλη την Ελλάδα και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα.
Επίσης, για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ) παρά την σχετική απαγόρευση, βεβαιώθηκαν 16 παραβάσεις και συνελήφθησαν 15 άτομα. Από την έναρξη του μέτρου, την Πέμπτη 12 Μαρτίου, έως σήμερα, έχουν βεβαιωθεί σε όλη τη χώρα 512 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 491 άτομα. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Οι αλλαγές και η χαλάρωση των μέτρων στα Μέσα Μεταφοράς
Το επιχειρησιακό σχέδιο σταδιακής αύξησης των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς παράλληλα με τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, περιέγραψε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Star, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής.
Διαμήνυσε όμως πως και την «επόμενη ημέρα» θα παίξει βασικό ρόλο η ατομική ευθύνη των επιβατών, που θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τις αποστάσεις, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. «Θα περάσουμε σε ένα μεταβατικό στάδιο, κατά το οποίο θα ξαναβγούμε σιγά-σιγά στην κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξήσουμε και τα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», είπε ειδικότερα ο κ. Καραμανλής. «Θα πάμε στα 950 με 1.100 λεωφορεία στην Αθήνα και η Θεσσαλονίκη θα πάει γύρω στα 350 λεωφορεία, γιατί έχουμε ήδη κάνει τη συμφωνία με τα ΚΤΕΛ» ανέφερε, εξηγώντας ότι δυστυχώς είναι πρακτικά αδύνατο λόγω της μη ανανέωσης του στόλου τα τελευταία χρόνια να κυκλοφορεί ένα αστικό λεωφορείο ανά πέντε λεπτά ή ένας συρμός του Μετρό ανά λεπτό και προσθέτοντας ότι για αυτό το λόγο μπαίνει και ένα στοιχείο ατομικής ευθύνης των επιβατών.
Με μάσκες οι επιβάτες
Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι σήμερα στο τέλος κάθε βάρδιας γίνεται εντατική απολύμανση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο εξετάζει, σε επαφή με τους ειδικούς του υπουργείου Υγείας, οι επιβάτες να φορούν προστατευτικό εξοπλισμό, δηλαδή μάσκες, και σημείωσε ότι οι οδηγοί των λεωφορείων έχουν ήδη εξοπλιστεί με μάσκες. Τόνισε δε ότι πρέπει όλοι να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας, καθώς στα αστικά λεωφορεία και το Μετρό δεν μπορεί να επιβληθεί εύκολα η πληρότητα 50%, σε αντίθεση με τρένα και ΚΤΕΛ όπου υπάρχουν αριθμημένες θέσεις. «Επομένως θα παίξει ρόλο η ατομική ευθύνη και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», υπογράμμισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, καλώντας όλους τους πολίτες να προστατεύσουν και τον εαυτό τους αλλά και το διπλανό τους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας