Al Jazeera κορωνοϊός: Έτσι η Ελλάδα «ισοπέδωσε» την καμπύλη του ιού
Al Jazeera: Με τίτλο «Πώς η Ελλάδα ίσιωσε την καμπύλη του κορωνοϊού» και υπότιτλο «Το lockdown που επιβλήθηκε νωρίς, εξαιτίας της εύθραυστης οικονομικής κατάστασης της χώρας, οδήγησε την Ελλάδα στο να χρησιμοποιεί μόνο το ένα δέκατο των κρεβατιών εντατικής που διαθέτει» γίνεται εκτενής αναφορά στα μέτρα που εφαρμόζει η χώρα. Σημειώνει την ακύρωση των καρναβαλιών στα τέλη Φεβρουαρίου θεωρήθηκε αρχικά υπερβολικό, ωστόσο, οι Έλληνες γρήγορα άφησαν το επαναστατικό τους πνεύμα στην άκρη και υπάκουσαν στις συμβουλές της κυβέρνησης να μείνουν σπίτι.
Το αποτέλεσμα, αναφέρει το Al Jazeera, είναι ένας εντυπωσιακά χαμηλός αριθμός θανάτων, 81 την Τρίτη, σε σύγκριση με τις 17.000 στη γειτονική Ιταλία. Ακόμα και μετά τις απαραίτητες πληθυσμιακές προσαρμογές, η θνησιμότητα στην Ιταλία είναι 40 φορές μεγαλύτερη. Παράλληλα, παρουσιάζει τη σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζοντας ότι η Ελλάδα καταγράφει πολύ λιγότερους θανάτους από το Βέλγιο (2.035) και την Ολλανδία (1.867), που έχουν παρόμοιο πληθυσμό, αλλά πολύ υψηλότερο ΑΕΠ.
Επικαλείται την πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή ότι:
«Κρατική ευαισθησία, συντονισμός, αποφασιστικότητα, ταχύτητα, είναι ζητήματα που έχουν οικονομική σπουδαιότητα. Τα σχολεία μας έκλεισαν πριν έχουμε το πρώτο θύμα. Οι περισσότερες χώρες ακολούθησαν μία ή δύο εβδομάδες αργότερα, αφού είχαν θρηνίσει δεκάδες». Επίσης μεταδίδει την άποψη του Γιώργου Παγουλάτου, επικεφαλής του ΕΛΙΑΜΕΠ, ότι η κυβέρνηση:
«Επέδειξε μια πολύ επαγγελματική, “managerial”, προσέγγιση, από πολύ νωρίς» και παρατίθενται οι περικοπές που έχουν γίνει στο σύστημα υγείας, εξαιτίας της λιτότητας. Στη συνέχεια σημειώνεται ότι από 560 κρεβάτια εντατικής θεραπείας, που είχε η χώρα τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση τα ανέβασε σε 910 και προσέλαβε πάνω από 4.000 γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Δυστυχώς η χώρα μας είχε την αδυναμία ότι το ένα τέταρτο των Ελλήνων, είναι πάνω από 60. Με λίγα λόγια τα μέτρα που ελήφθησαν, ήταν η μόνη δυνατότητα που είχε η Ελλάδα να αμυνθεί και απέδωσε».
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα ίσως να πέτυχε τον στόχο της να κερδίσει πίσω την αξιοπιστία της. Όχι μόνο έλαβε νωρίς τα μέτρα για τον κορωνοϊό, αλλά και όταν η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ανοίγει τα σύνορα, ο Μητσοτάκης πήρε την απόφαση να μην το επιτρέψει. Αν και η μάχη που δόθηκε είναι νομικά και ηθικά αμφισβητούμενη, όμως ήταν αποτελεσματική και κέρδισε το χειροκρότημα των Ευρωπαίων ηγετών, που χαρακτήρισαν την Ελλάδα «ασπίδα της Ευρώπης».
Οικονομικές συνέπειες:
Το ρεπορτάζ επιπλέον, παραθέτει τις οικονομικές συνέπειες του lockdown. Αναφέρει ότι ακόμη και η τουριστική βιομηχανία θυσιάστηκε, καθώς ξενοδοχεία και μουσεία έχουν κλείσει. Μέσα σε μια νύχτα, μεγάλα κομμάτια του εμπορίου και των υπηρεσιών, που τροφοδοτούν με φόρους τη χώρα, μετατράπηκαν σε δαπάνες για την κυβέρνηση. Το κόστος των επιδοτήσεων και εκπτώσεων φόρων στις επιχειρήσεις και τα 2,4 εκατομμύρια εργαζομένων που επηρεάστηκαν από τα μέτρα, τον Μάρτιο και Απρίλιο μόνο, ανέρχεται σε 5,1 δισεκατομμύρια. Πώς μια χώρα που μόλις βγήκε από την ύφεση αποφάσισε να διακινδυνεύσει μία ακόμη;
«Όσο νωρίτερα αποφασίζεις μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, τόσο μεγαλύτερο είναι το χτύπημα στην οικονομία…δεν είναι εύκολος ο συμβιβασμός», δηλώνει ο Πάνος Τσακλόγλου, σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών, στην εποχή της κρίσης. Φιλοξενεί επίσης δήλωση του συμβούλου του πρωθυπουργού, Άλεξ Πατέλη, ότι η ομάδα διαχείρισης της κρίσης της κυβέρνησης αντέστρεψε το επιχείρημα. «Υπήρξε συναίνεση ότι όσο χειρότερη είναι η κατάσταση της υγείας , τόσο χειρότερο θα είναι το οικονομικό αποτέλεσμα».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας