Κορωνοϊός καρδιά: Εκεί στοχεύει ο ιός σύμφωνα με νέες μελέτες – Τι λέει καθηγητής καρδιολογίας
Κορωνοϊός καρδιά: Ο κορωνοϊός είναι ικανός να προκαλέσει από ήπια αναπνευστικά συμπτώματα έως επιθετικές πνευμονίες με καταστροφικές συνέπειες για τον οργανισμό, που μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο. Ωστόσο, τα νέα δεδομένα που προέρχονται από άλλες χώρες με πολλά κρούσματα συγκλίνουν ότι άτομα που πάσχουν από νόσους της καρδιάς, όπως στεφανιαία νόσο, προηγούμενο έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση επιπλοκών της νόσου COVID-19, οδηγούνται σε μονάδα εντατικής θεραπείας ή έχουν μια δυσμενή κατάληξη.
Στην Ιταλία στους πρώτους 3200 θανάτους το 30% είχε ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου.
Ο αναπληρωτής καθηγητής καρδιολογίας και Αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεράσιμος Σιάσος, ανέφερε στο protothema.gr ότι “στην Ιταλία το 60% όσων πέθαναν εμφάνισαν ενδείξεις μυοκαρδιακής βλάβης και το 10% μυοκαρδίτιδα. Σε μελέτη που μόλις δημοσιεύθηκε στο διεθνές περιοδικό JAMA Cardiology και πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς με COVID-19 στην Κίνα, το 20% εξ αυτών παρουσίασε βλάβες στο μυοκάρδιο. Οι ασθενείς με βλάβη στην καρδιά έπασχαν συχνότερα από υποκείμενα προβλήματα υγείας, όπως αρτηριακή υπέρταση (60%) ή στεφανιαία νόσο (20%). Το εντυπωσιακό είναι ότι ο κίνδυνος θανάτου ήταν τέσσερις φορές πιο αυξημένος σε ασθενείς, οι οποίοι παρουσίασαν καρδιακές επιπλοκές σε σχέση με εκείνους που δεν εμφάνισαν επιπλοκές από την καρδιά τους κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους”.
Παράλληλα ο κ. Σιάσος επισημαίνει ότι: «Η νόσος προκαλεί μυοκαρδιακή βλάβη με μηχανισμούς που δεν είναι ακόμα απόλυτα κατανοητοί. Η φλεγμονή είναι ίσως ο κυριότερος μηχανισμός μυοκαρδιακής βλάβης. Η θεραπεία πρέπει να είναι πολύ πιο επιθετική σε άτομα με γνωστή νόσο της καρδιάς και ακόμα περισσότερο όταν παρουσιάζονται ενδείξεις ενεργούς μυοκαρδιακής βλάβης. Είναι προφανές ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να θωρακίσουμε την καρδιά απέναντι στη νόσο COVID-19».
Ο Δρ. John Rumsfeld Διευθυντής του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας δήλωσε στη New York Times: «Σκεφτόμασταν μόνο πνεύμονες, πνεύμονες, πνεύμονες με τους καρδιολόγους σε υποστηρικτικό ρόλο. Και ξαφνικά όλοι άρχισαν να μιλάνε για απευθείας επίδραση στην καρδιά».
Σύμφωνα με τον Δρ. Scott Solomon Καθηγητή Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ: «Η μυοκαρδίτιδα είναι πιθανό να προέρχεται από την ανοσοποιητική απάντηση του οργανισμού που έχει ως αποτέλεσμα την έκκριση κυτοκινών που προκαλούν φλεγμονή με καταστροφικές συνέπειες για τους πνεύμονες και την ίδια την καρδιά».
Ο Δρ. Peter Libby, Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ αναφέρει στην ίδια συνέντευξη στην New York Times ότι: «Οι κυτοκίνες προάγουν επίσης την πήξη του αίματος και τη θρόμβωση. Οι θρόμβοι αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες μπορούν να εμποδίσουν τη ροή του αίματος και να προκαλέσουν έμφραγμα».
Ο Γεράσιμος Σιάσος συνιστά σε όσους έχουν νόσο της καρδιάς να τηρούν πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, να αποφεύγουν τις κοινωνικές επαφές, να λαμβάνουν απαρέγκλιτα τη φαρμακευτική τους αγωγή και σε εμφάνιση συμπτωμάτων (βήχα, δύσπνοια, έντονη κούραση, πυρετό, πόνο στο στήθος, αίσθημα παλμών, διαταραχές στην όσφρηση) να επικοινωνήσουν άμεσα με τον καρδιολόγο τους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας