Κορονοϊός στην Ελλάδα και τον κόσμο: Παγκόσμιος συναγερμός – Όλες οι εξελίξεις

Κορονοϊός στην Ελλάδα και τον κόσμο: Παγκόσμιος συναγερμός – Όλες οι εξελίξεις
Κορονοϊός στην Ελλάδα και τον κόσμο: Τονίζεται πως η Κίνα είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους καθώς έχει 3.199 ενώ δεύτερη είναι η Ιταλία με 1.441. Τρίτη χώρα είναι το Ιράν με 724 θανάτους, τέταρτη η Ισπανία με 191 και πέμπτη η Νότια Κορέα με 72.

Κορονοϊός στην Ελλάδα και τον κόσμο: Παγκόσμια ανησυχία επικρατεί για την εξάπλωση του νέου κορονοϊού καθώς ο αριθμός των νεκρών όλο και αυξάνεται. Συγκεκριμένα λόγω του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 οι νεκροί έχουν φτάσει τους 5.798, τα κρούσματα έχουν ανέλθει στα 154.278 από τους οποίους έχουν αναρρώσει τα 74.262.

Τονίζεται πως η Κίνα είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους καθώς έχει 3.199 ενώ δεύτερη είναι η Ιταλία με 1.441. Τρίτη χώρα είναι το Ιράν με 724 θανάτους, τέταρτη η Ισπανία με 191 και πέμπτη η Νότια Κορέα με 72. Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός πως από τις 109 χώρες οι 67 δεν έχουν καθόλου νεκρούς.

Γιατί εξαπλώνεται τόσο εύκολα

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα κάνει πραγματικό αγώνα δρόμου να κατανοήσει γιατί μπορεί και εξαπλώνεται τόσο εύκολα και γρήγορα. Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί κάποια γενετικά και δομικά χαρακτηριστικά που τον κάνουν μοναδικό, όπως μια πρωτεΐνη επιφανείας που εξηγεί γιατί μολύνει τόσο άμεσα τα ανθρώπινα κύτταρα.

Επίσης σε εξέλιξη βρίσκονται μελέτες για τις πιθανές «οδούς» που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να εισβάλλει τους ανθρώπινους ιστούς. Η έρευνα έχει εντοπίσει ένα υποδοχέα στις κυτταρικές μεμβράνες, ενώ και μια πρωτεΐνη του ίδιου του ιού μπορεί να αποτελέσουν νέους θεραπευτικούς στόχους, χωρίς προς το παρόν να μπορεί να ειπωθεί κάτι μετά βεβαιότητας. «Η κατανόηση της μεταδοτικότητας το ιού είναι το «κλειδί» για την πρόληψη και την αναχαίτιση της μολυσματικότητας», εξηγεί ο David Veesler, Ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Washington στο Σιάτλ και συγγραφέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο bioRxiv.koronoios-4-1-1200x761

Έχει μέχρι σήμερα μολύνει δεκαπλάσιο αριθμό ατόμων από τον SARS

Για να μολύνει ένα κύτταρο, οι κορωνοϊοί χρησιμοποιούν μια πρωτεΐνη που έχοντας σχήμα ακίδας προσδένεται στην κυτταρική μεμβράνη. Η διαδικασία αυτή ενεργοποιείται από συγκεκριμένα κυτταρικά ένζυμα. Γενετικές αναλύσεις του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 έχουν δείξει ότι αυτή η πρωτεΐνη με σχήμα ακίδας διαφέρει από τους «στενούς συγγενείς» της κι αυτό με σημαίνει ότι η πρωτεΐνη έχει κάποιο συγκεκριμένο σημείο που ενεργοποιείται από ένα κυτταρικό ένζυμο-ξενιστή, την φουρίνη.

«Η τελευταία υπάρχει σε πολλούς ανθρώπινους ιστούς, στο ήπαρ και στο λεπτό έντερο. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός έχει την δυνατότητα να επιτεθεί σε πολλά όργανα», εξηγεί ο Li Hua, Βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Huazhong της Ουχάν, όπου ξεκίνησε η επιδημία. Η σημαντική αυτή διαπίστωση μπορεί να εξηγήσει και μέρος της συμπτωματολογίας των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, όπως η ηπατική ανεπάρκεια. Ο SARS και άλλοι κορωνοϊοί της ιδίας οικογένειας με τον SARS-CoV-2 δεν έχουν σημεία ενεργοποίησης της φουρίνης. Το σημείο ενεργοποίησης της φουρίνης «διαφοροποιεί σημαντικά τον κορωνοϊό από τον SARS ως προς τον τρόπο εισβολής στα κύτταρα και πιθανόν να επηρεάζει την σταθερότητα του άρα και τη μεταδοτικότητα», σύμφωνα με τον Gary Whittaker, Ιολόγο στο Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης, που επίσης έχει δημοσιεύσει στο bioRxiv στοιχεία για την πρωτεΐνη σε σχήμα ακίδας.

Αρκετές επιστημονικές ομάδες έχουν επίσης εντοπίσει το «σημείο ενεργοποίησης» ως αυτό που δίνει τη δυνατότητα στον κορωνοϊό να μεταδίδεται τόσο εύκολα μεταξύ των ανθρώπων. Όλοι οι ερευνητές συμφωνούν ότι τέτοια σημεία υπάρχουν και σε άλλους ιούς που εξαπλώνονται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων, περιλαμβανομένων και των στελεχών της εποχικής γρίπης. Σε αυτούς τους ιούς το σημείο ενεργοποίησης εντοπίζεται στην πρωτεΐνη αιμοσυγκολλητίνη. Ωστόσο υπάρχουν ερευνητές που είναι επιφυλακτικοί ως προς τον ρόλο του σημείου ενεργοποίησης και τη μεταδοτικότητα του νέου κορωνοϊού. «Δεν ξέρουμε ακόμα, αν πρόκειται για κάτι σημαντικό ή όχι», λέει ο Jason McLellan, Βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και συγγραφέας μελέτης για την δομική ανάλυση του κορωνοϊού που δημοσιεύθηκε στο Science.

Η κατάσταση στην Ελλάδα: 4 νεκροί – 228 κρούσματα

Τους τέσσερις έφτασαν οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα καθώς όπως ανακοίνωσε ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ πέθανε ένας από τους ασθενείς που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο. Το 4ο θύμα του κορωνοϊού πρόκειται για 54χρονο άνδρα από την Κοζάνη.

Το Σάββατο είχαν χάσει τη ζωή τους άλλοι δύο ασθενείς, ένας 67χρονος, με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου στις 12 Μαρτίου και από τότε νοσηλευόταν διασωληνομένος στην ειδική μονάδα απομόνωσης και ένας 90χρονος ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον ιό την Τετάρτη 11 Μαρτίου και είχε εισαχθεί με πνευμονία στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.koronoios11-1200x544

Ο 67χρονος πριν λίγες ημέρες είχε συνοδεύσει συγγενικό του πρόσωπο, που νοσηλευόταν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου. Αμέσως μετά ο άτυχος άντρας άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα του ιού.

Τα μέτρα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Την ανάγκη λήψης μέτρων από όλους τους πολίτες, αλλά και από τις επιχειρήσεις, για τον περιορισμό μετάδοσης του κοροναϊού επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), με αφορμή την εξέλιξη που υπάρχει με κρούσματα στην κοινότητα. Ο ΙΣΑ διαπιστώνει ότι «πολλοί ασθενείς δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο αυτοπεριορισμού» και επισημαίνει την έλλειψη στην αγορά σε μάσκες και απολυμαντικά.

Οδηγίες:

1. Σε κάθε επιχείρηση θα πρέπει στην είσοδο να υπάρχει συσκευασία απολυμαντικού.

2. Κάθε άτομο που μετακινείται εκτός σπιτιού πρέπει να φέρει μαζί του απολυμαντικό ή απολυμαντικά μαντιλάκια. Τα δοχεία απορριμμάτων που ρίχνονται, τα απολυμαντικά μαντιλάκια που χρησιμοποίησε ο ασθενής θα πρέπει να φέρουν εσωτερική πλαστική σακούλα με ενοποιημένο σχοινί κλεισίματος.

3. Ο χώρος αναμονής (σαλόνι) θα πρέπει πριν το άνοιγμα ή μετά το πέρας της προηγούμενης χρήσης να απολυμαίνεται (δάπεδο, καρέκλες, τραπέζια). Στα τραπέζια δεν πρέπει αυτήν την περίοδο να υπάρχουν περιοδικά, και διαφημιστικά φυλλάδια.

4. Εάν έχει συσκευασία παροχής πόσιμου νερού, να χρησιμοποιούνται πλαστικά κύπελλα σε θήκη και όχι χύμα.

 5. Εάν η επίσκεψη στο γραφείο γίνεται με τηλεφωνικό ραντεβού, καλό είναι να ενημερώνεται ο πελάτης ότι εάν έχει βήχα να μην προσέλθει ή εάν είναι επιτακτική ανάγκη να προσέλθει με μάσκα.

6. Χαιρετάμε με άγγιγμα των αγκώνων και κρατάμε απόσταση δύο μέτρων από τον συνομιλητή μας.maskes

7. Πλένουμε τα χέρια μας μετά την χρήση της τουαλέτας και όταν πιάνουμε ακάθαρτα αντικείμενα.

8. Στις μετακινήσεις με μέσα ΜΜ μετά την αποβίβαση απολυμαίνουμε τα χέρια μας. Εάν το λεωφορείο έχει πολλούς επιβάτες αποφεύγουμε το πρόσωπο του συνεπιβάτη στρέφοντας το πρόσωπό μας σε λοξή θέση αριστερά η δεξιά. Μόλις φθάσουμε στην εργασία μας πλένουμε τα χέρια μας ή τα απολυμαίνουμε.

9. Εάν χρησιμοποιούμε δικό μας όχημα στις μετακινήσεις που όμως γίνεται χρήση και από άλλα άτομα θα πρέπει με ένα απολυμαντικό μαντιλάκι να απολυμάνουμε τις χειρολαβές στις πόρτες, το τιμόνι και τους λεβιέδες ταχύτητας και χειρόφρενου.

10. Στις οικονομικές συναλλαγές χρησιμοποιούμε την κάρτα την οποία απολυμαίνουμε μετά την χρησιμοποίησή της και όχι νομίσματα.

11. Γυρίζοντας σπίτι απολυμαίνουμε τα χέρια μας πριν μπούμε με απολυμαντικό χαρτομάντιλο ή υγρό απολυμαντικό. Βγάζουμε τα παπούτσια και τα εξώρουχα και τα βάζουμε στο μπαλκόνι να αερισθούν, πλένουμε τα χέρια μας και το πρόσωπο και αλλάζουμε εσώρουχα. Τα ρούχα αφήνονται να αερισθούν για μισή τουλάχιστον ώρα. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται σε κάθε πολύωρη έξοδο από το σπίτι.koronoios-xeria

12. Δεν πηγαίνουμε γυμναστήριο και σε άλλες κλειστές εκδηλώσεις η συναντήσεις. Εφόσον έχουμε βήχα δεν πηγαίνουμε στο γιατρό χωρίς μάσκα. Δεν πρέπει να εκτιθέμεθα σε ψυχρό περιβάλλον.

13. Ανοίγετε την πόρτα με την μύτη του παπουτσιού η τον αγκώνα, εάν η πόρτα έχει χειρολαβή με το χέρι σας και αφού μπείτε στην αίθουσα απολυμάνετε τα χέρια σας με απολυμαντικό η ένα απολυμαντικό μαντιλάκι. Δεν αγγίζουμε καταλόγους ή διαφημιστικά έντυπα

14. Εάν ο σύντροφός σας έχει συμπτώματα γρίπης θα πρέπει να φοράτε και οι δύο μάσκα. Όσοι τον φροντίζουν θα φορούν μάσκα και γάντια,και την μεν μάσκα θα την αντικαθιστούν κάθε τρεις ώρες, τα δε γάντια αμέσως μετά το τέλος της φροντίδας. Αερίζουμε συχνά το δωμάτιο, του δίνουμε υγρά αποφεύγοντας τα ξινά, τα αλμυρά και τα γλυκά. Σε περίπτωση που δεν έχετε απολυμαντικό ούτε χαρτομάντιλα, πλύνετε τα χέρια με σαπούνι.

«Περιορίστε τις κοινωνικές συναθροίσεις» τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

 «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Και έχουμε υποχρέωση να προειδοποιήσουμε την κοινή γνώμη ότι ο επόμενος μήνας θα είναι πολύ δύσκολος» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, θα έχουμε αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων, άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους, να το ξέρουμε αυτό» υπογραμμίζει και προσθέτει «το σημαντικό είναι να περιορίσουμε τον αριθμό στο ελάχιστο και να μην χάσουν άνθρωποι τη ζωή τους -αυτή είναι η μεγάλη προσπάθεια- ενώ θα μπορούσε να σωθούν. Αυτό είναι το κύριο μέλημά μας».

Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι το μεγάλο πρόβλημα με αυτή την ασθένεια δεν είναι το 80 ή 85% που θα την περάσουν χωρίς καλά-καλά να την καταλάβουν αλλά «οι ευάλωτοι, όσοι έχουν χρόνιες παθήσεις, οι ηλικιωμένοι οι οποίοι μπορεί να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη ή μπορεί να χρειαστούν πρόσβαση σε εντατική και σε κάποιου είδους αναπνευστική υποστήριξη».

Αναφερόμενος στα μέτρα της κυβέρνησης και την ευθύνη των πολιτών τονίζει «κανένα κράτος δεν μπορεί να ελέγξει το πρόβλημα σε απόλυτο βαθμό. Αυτό που μπορεί να κάνει το κράτος -και το οποίο έχουμε κάνει- είναι να παίρνει σταδιακά ολοένα και περισσότερα μέτρα για να περιορίσει τις κοινωνικές συναθροίσεις» και συμπληρώνει «εάν κάνουμε όλοι αυτό το οποίο πρέπει, δεν θα γίνουμε Ιταλία».mitsotakis-2-6-1200x800

«Εμείς μεν μπορεί να αρρωστήσουμε και να μην πάθουμε τίποτα, αλλά αν κολλήσουμε κάποιον άνθρωπο ο οποίος είναι ηλικιωμένος ή αν επιτρέψουμε με την συμπεριφορά μας να διασπαρεί ο ιός με μεγαλύτερη ταχύτητα, οι επιπτώσεις σε κάποιον άλλον συνάνθρωπό μας, τον οποίο πιθανώς και να μην γνωρίζουμε, να είναι δραματικές» αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Τα νέα μέτρα για τα super market

Από αύριο, Δευτέρα, τις αγορές του σε τρόφιμα θα κάνει ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα, ενώ στα σούπερ μάρκετ θα λειτουργεί – σε όσες επιχειρήσεις δεν γίνεται αυτό μέχρι σήμερα – και υπηρεσία ντελίβερι. Επιπλέον, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, στο Οpen, τα ντελίβερι θα κάνουν παραδόσεις κατ’ οίκον ακόμη και Κυριακές.

 

Άλλα μέτρα που προβλέπονται στην ίδια απόφαση είναι ότι στα επιμέρους τμήματα εντός των υπεραγορών τροφίμων, όπως χώρος κοπής τυριών κ.λ.π θα τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών, ότι θα αποφεύγεται η χρήση μετρητών στις συναλλαγές και ότι οι υπάλληλοι θα φορούν γάντια. Μέσα στις επόμενες δύο μέρες θα πρέπει να δηλώσουν οι επιχειρήσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τα αποθέματά τους σε χειρουργικές μάσκες, αντισηπτικά διαλύματα και αντισηπτικά μαντηλάκια.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο επέκτασης ωραρίου λειτουργίας στις επιχειρήσεις τροφίμων, κάτι που αναμένεται να αποφασιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Μόνο τα σοβαρά περιστατικά προς εξέταση» – Τι ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Υπενθυμίζεται πως θεσπίζονται πιο αυστηρά κριτήρια για όσους θέλουν να κάνουν το τεστ του κορωνοϊού. Όπως ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, θα εξετάζονται από εδώ και πέρα για τη νόσο COVID-19 μόνο τα σοβαρά περιστατικά και μόνο όσοι ασθενείς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Όσο τα κρούσματα του ιού πολλαπλασιάζονται στη χώρα και τα «ορφανά κρούσματα» αυξάνονται οι υγειονομικές αρχές αποφάσισαν να δώσουν προσοχή στη διάγνωση μόνο των βαρέων περιστατικών. Στους ασθενείς δηλαδή που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με συμπτώματα πνευμονίας, αλλά και στους ασθενείς με χρόνια νοσήματα.tsiodras11-1200x676

Μέχρι και το Σάββατο, πάντως, έχουν εξεταστεί 3.400 δείγματα και έχουν διαπιστωθεί 228 κρούσματα. Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Θεσπίζονται αυστηρά εργαστηριακά κριτήρια για τον έλεγχο συμπολιτών μας στα νοσοκομεία, ο οποίος θα γίνεται για ασθενείς που εμφανίζουν πνευμονία και νοσηλεύονται ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

 Δεν συστήνεται εργαστηριακός έλεγχος για τον κορωνοϊό στα δημόσια νοσοκομεία σε:
  • ασυμπτωματικούς πολίτες
  • πολίτες με ήπια συμπτώματα ίωσης, οι οποίοι θα παραμένουν σπίτι τους», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Μέχρι στιγμής η χώρα μετρά 228 επιβεβαιωμένα κρούσματα μεταξύ των οποίων τέσσερα κατέληξαν, με τελευταίο θύμα του κορωνοϊού να είναι ένας 53χρονος, ο οποίος άφησε τη τελευταία του πνοή στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, με το αναπνευστικό του να τον προδίδει.

Διαφημιστικά σποτ και καμπάνιες από διάσημους Έλληνες

Νέο σποτ με οδηγίες προφύλαξης έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Πρωταγωνιστής του διαφημιστικού είναι ο γνωστός παρουσιαστής και ηθοποιός, Σπύρος Παπαδόπουλος, που καλεί τον κόσμο να μείνει σπίτι του, να αποφεύγει τις συναθροίσεις, καθώς και τις γιαγιάδες και τους παππούδες να αποφεύγουν να κρατήσουν στο σπίτι τους τα εγγόνια τους και όσους έχουν συμπτώματα να επικοινωνούν με τον γιατρό τους για οδηγίες.

«Όχι όχι μην επιμένεις εγώ θα μείνω μέσα, Όσο ο ιός κυκλοφορεί έξω, εγώ μένω μέσα. Παιδιά τα πράγματα είναι σοβαρά, κλείνουμε τη πόρτα τον κορονοϊο και μένουμε σπίτι όσο περισσότερο μπορούμε και κυρίως εσείς γιαγιάδες και παππούδες. Μένετε στο σπίτι και ακούστε προσεκτικά τι θα σας πω:Screenshot_2-7

  • όχι κοινωνικότητες δεξιά αριστερά, συναθροίσεις, ασπασμοί, δουλειές, με ευλαβική προσοχή
  • όχι babysitting στα εγγόνια , θα πείτε τώρα πως αυτό είναι δύσκολο αλλά όμως πρέπει να γίνει
  • στο πρώτο σύμπτωμα βήχα ή πυρετού μένουμε σπίτι και παίρνουμε τηλέφωνο αμέσως τον γιατρό μας

Μένουμε μέσα για να έχουμε όλοι την υγειά μας. Εγώ σας τα είπα και νίπτω τας χείρας μου… πολύ σχολαστικά», καταλήγει το σποτ.

«Μένουμε σπίτι»

Η Μαρία Σολωμού, η Μαίρη Συνατσάκη, ο Νίνο και η Δέσποινα Βανδή ήταν μερικοί από τους Έλληνες celebrities που αποφάσισαν να ανεβάσουν βίντεο στα προσωπικά τους προφίλ στο Instagram για να προτρέψουν τον κόσμο να μείνει στο σπίτι.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

#μένουμε_σπίτι #stayhome

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Maria Solomou (@mariasolomou_official) στις

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Προστατεύουμε τον εαυτό μας,προστατεύουμε τα παιδιά μας,προστατεύουμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Προστατευόμαστε γενικότερα. Alert,Alive. #ninoxypolitas

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη NINO XYPOLITAS (@ninoxypolitas) στις

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

#stayhome #μένουμε_σπίτι #girl

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Despina Vandi (@desp1navandi) στις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play