Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών: Ερωτηματικά για τις συχνές φωτιές
Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών: Αρκετά συχνά έχει παρατηρηθεί τον τελευταίο καιρό το φαινόμενο των συνεχόμενων πυρκαγιών στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ). Αρκετοί μάλιστα είναι αυτοί που διερωτώνται αν πρόκειται για τυχαίες συμπτώσεις ή κρύβονται σκοπιμότητες συμφερόντων πίσω από αυτές. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς ανακύκλωσης, μία πτυχή της λειτουργίας του μπλε κάδου που θέλει περισσότερη διερεύνηση, από διάφορες Αρχές και όχι μόνο τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), είναι οι συνεχιζόμενες φωτιές στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) της ΕΕΑΑ Α.Ε., οι οποίες πάντα προκαλούν ολοσχερή καταστροφή των ανακυκλώσιμων ή άλλων υλικών που υπάρχουν μέσα στα συγκεκριμένα Κέντρα.
Από το ρεπορτάζ και σύμφωνα με το otavoice.gr, μόνο το τελευταίους δέκα μήνες έχουν υπάρξει ολοκληρωτικές καταστροφές λόγω φωτιάς στα παρακάτω ΚΔΑΥ της ΕΕΑΑ Α.Ε.:
- ΚΔΑΥ Σίνδου Θεσσαλονίκης
- ΚΔΑΥ (Αποθήκη Ανακυκλωσίμων Υλικών) Πρέβεζας
- ΚΔΑΥ Ζακύνθου
- ΚΔΑΥ Κορίνθου
«Η εταιρεία ήταν συμβεβλημένη με κάποιους δήμους. Όμως συνεχώς υπήρχαν προβλήματα», δήλωσε στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, για την πυρκαγιά στο ΚΔΑΥ Κορίνθου. Μια επιπρόσθετη λεπτομέρεια, που πιθανότατα είναι σύμπτωση, είναι το γεγονός ότι οι πυρκαγιές τόσο στον αποθηκευτικό χώρο των ανακυκλώσιμων υλικών στην Πρέβεζα όσο και στο ΚΔΑΥ της Ζακύνθου έγιναν ακριβώς την παραμονή ανάληψης των καθηκόντων από τις νέες Δημοτικές Αρχές στους εν λόγω Δήμους.
Την παρέμβαση της δικαιοσύνης ζήτησε η ΠΟΕ-ΟΤΑ:
Οι συνεχιζόμενες φωτιές στα ΚΔΑΥ της ΕΕΑΑ Α.Ε. οδήγησαν την ΠΟΕ-ΟΤΑ σε σημαντική καταγγελία με θέμα «Καταγγελία της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τις πυρκαγιές σε ΚΔΑΥ». Με την καταγγελία της η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητά την παρέμβαση της δικαιοσύνης για τις συνεχιζόμενες πυρκαγιές στα ΚΔΑΥ της ΕΕΑΑ Α.Ε., ενώ αναφέρει μεταξύ των άλλων τα ακόλουθα: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε παρατηρήσει να εκδηλώνονται πυρκαγιές σε Κέντρα Διαλογής Ανακύκλωσης (Κ.Δ.Α.Υ.), σε όλη την Ελλάδα, με τελευταία αυτή στην Κόρινθο. Είχαν προηγηθεί φωτιές στη Σίνδο, στο Άστρος, στην Πάτρα και στον Ασπρόπυργο.
Σε όλες τις περιπτώσεις η λειτουργία των Κ.Δ.Α.Υ. έχει ανατεθεί σε Ιδιωτικές Εταιρείες, ειδικά όσον αφορά σε υλικά όπως Μέταλλα, Μπαταρίες, Ελαστικά, Λάδια, κ.λπ. με κυρίαρχη υποτίθεται τη «γνώση» για τις συσκευασίες των μπλε κάδων. Ο πλημμελής έλεγχος λειτουργίας, η μη τήρηση κανόνων και η τελική εναπόθεση των προϊόντων θα έπρεπε να έχει απασχολήσει την Δικαιοσύνη, τους Εισαγγελείς Περιβάλλοντος, την Πυροσβεστική αλλά κυρίως την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Αιρετούς. Απαιτούμε από τα αρμόδια όργανα πλήρη έλεγχο όλων αυτών που μας «παραμυθιάζουν» για την ανακύκλωση, αν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας, αν και πως διαχειρίζονται τα υλικά, τις οικονομικές δοσοληψίες που έχουν και με ποιους».
Βέβαια, πηγές της αγοράς ανακύκλωσης, τονίζουν ότι οι συνεχιζόμενες πυρκαγιές σε ΚΔΑΥ της ΕΕΑΑ Α.Ε. ίσως να μην είναι άσχετες και με το οικονομικό αδιέξοδο που έχουν περιέλθει τα Κέντρα επειδή έχουν υλικά χαμηλής ποιότητας που δεν μπορούν να τα διαθέσουν στην αγορά ή τα διαθέτουν σε αρκετά χαμηλή τιμή.
Προς επιβεβαίωση του οικονομικού αδιεξόδου των ΚΔΑΥ υπήρξε τον Ιανουάριο δημοσίευμα της Καθημερινής με τίτλο «Έμφραγμα στην ανακύκλωση υλικών». Στο εν λόγω δημοσίευμα αναφέρεται ότι το πρόβλημα ξεκίνησε το 2017 «όταν η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας παγκοσμίως ανακυκλώσιμων υλικών, ανακοίνωσε ότι σταματά να εισάγει ανακυκλωμένο πλαστικό και στη συνέχεια έθεσε πολύ αυστηρούς περιορισμούς και για το χαρτί/χαρτόνι.
Με δεδομένη την πολύ περιορισμένη απορρόφηση ανακυκλώσιμων υλικών από την ελληνική βιομηχανία, το πρόβλημα άρχισε σταδιακά να παίρνει διαστάσεις. Σύντομα, τα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ), εκεί όπου καταλήγει ο μπλε κάδος και οι μονάδες διαλογής ανακυκλώσιμων από σύμμεικτα απορρίμματα άρχισαν να έχουν πρόβλημα, καθώς αδυνατούσαν να πουλήσουν τα υλικά σε αξιοπρεπείς τιμές». Στη συνέχεια του δημοσιεύματος αναφέρεται ότι: «Αν οι τιμές παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, τα περισσότερα ΚΔΑΥ δεν θα επιζήσουν περισσότερο από 3-4 μήνες ακόμα», εκτιμά ο κ. Κοπανάς από τη Mari Recycling».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας