Απελευθέρωση Ιωαννίνων: 107 χρόνια από από την μεγάλη στιγμή της ιστορίας των Ιωαννίνων
Απελευθέρωση Ιωαννίνων: Η μάχη για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων ήταν η σημαντικότερη μάχη μεταξύ της Ελλάδας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο Ηπειρωτικό μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου (5 Οκτωβρίου 1912- 18 Μαΐου 1913). Οι μάχες για την κατάληψη των Ιωαννίνων κράτησαν 85 μέρες από τις 29 Νοεμβρίου 1912 έως τις 21 Φεβρουαρίου 1913, όταν οι οθωμανικές δυνάμεις παραδόθηκαν στον διάδοχο Κωνσταντίνο, τότε επικεφαλής του ελληνικού στρατού.Μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, οι IV και VI Μεραρχίες της Στρατιάς Ηπείρου μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις που έγιναν παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στάλθηκαν μηνύματα και ιστορικά διδάγματα προς την Τουρκία. Ο κ.Παυλόπουλος μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο Μπιζανομάχων, σε δήλωσή του χαρακτήρισε, «την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τον Ελληνικό Στρατό την 21η Φεβρουαρίου 1913, ως ένα εμβληματικό ιστορικό δίδαγμα της ευψυχίας των Ελλήνων σε όλους τους αγώνες για την υπεράσπιση της Πατρίδας». Μάλιστα υπογράμμισε ότι πρόκειται για «δίδαγμα, το οποίο συμπυκνώνεται στην προειδοποίηση, προς κάθε κατεύθυνση, ότι για εμάς, τους Έλληνες, δεν υπάρχει δίκαιο του ισχυρού, αλλά μόνον η ισχύς του Δικαίου.
«Αυτό το μήνυμα, ευκρινές και ισχυρό και υπό όρους αρραγούς ενότητας, στέλνουμε σήμερα από εδώ, τα Ιωάννινα, προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως προς την Τουρκία. Με την αυτονόητη προσθήκη, ότι η Τουρκία θα αντιληφθεί πως ως εγγυητές της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας θα επιβάλουμε τον σεβασμό και την εφαρμογή του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, στο σύνολό τους. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα θωρακίζουμε το έδαφος, τα σύνορα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας, που είναι και έδαφος, σύνορα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Ιωαννιτών, Κωνσταντίνος Τασούλας, έκανε αναφορά στα ιστορικά γεγονότα, σημειώνοντας πως μετά από 5 αιώνες τουρκικής σκλαβιάς, το “1821” της Ηπείρου είναι το έπος 1912-13, που σηματοδότησε την εδαφική διάσταση της Μεγάλης Ιδέας, η οποία ολοκληρώθηκε με τα Δωδεκάνησα.
«Σήμερα η μεγάλη ιδέα, δεν έχει εδαφική διάσταση, με την έννοια των διεκδικήσεων», συνέχισε ο κ Τασούλας και προσέθεσε: «Έχει τη διάσταση του χτισίματος μιας χώρας νοικοκυρεμένης, ισχυρής, με προκοπή, που μπορεί να προασπίζεται με τρόπο αποφασιστικό, την κυριαρχία της, αυτήν που κατοχύρωσε με την εκπόρθηση του Μπιζανίου, αυτή που κατοχύρωσε στους Βαλκανικούς πολέμους. Η νέα μεγάλη μας ιδέα, μπορεί να μην έχει εδαφική διάσταση, έχει όμως διάσταση ισχύος της χώρας μας, την οποία ισχύ πρέπει να αντιλαμβάνονται οι πάντες και ιδιαίτερα οι γείτονες εξ Ανατολών».
Στις 10.30 το πρωί, έγινε Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ιωαννίνων και στις 11.10, κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Μπιζανομάχων από τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος στη συνέχεια μετέβη στην καθιερωμένη δεξίωση στο Μέγαρο της Περιφέρειας Ηπείρου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας