Αποκλειστικό: Αλλοδαποί υπό απέλαση… αγνώστου διαμονής
Το απόλυτο χάος στην διαχείριση των απελάσεων εντείνει η ίδια η νομοθεσία περί ασύλου στην Ελλάδα. Το ίδιο το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει στους υπό απέλαση μετανάστες να εξαφανίζονται μέσα στην χώρα, χωρίς οι Αρχές να μπορούν να τους εντοπίσουν. Εκατοντάδες αλλοδαποί εισέρχονται καθημερινά παράνομα στην χώρα για τους οποίους δεν γνωρίζει κανείς απολύτως τίποτα. Καταφέρνουν να αποφεύγουν τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και όταν φτάνουν στην Αθήνα τα ίχνη τους χάνονται στην αχανή πρωτεύουσα.
Αλλά και όσους οι Αρχές καταφέρνουν να εντοπίσουν τυχαία ή σε στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις κι έχει αποφασισθεί η απέλασή τους από την χώρα, τους δίνεται μια προθεσμία να αποχωρήσουν οικειοθελώς από την χώρα, αλλά εκείνοι παραμένουν και ύστερα από λίγο κυκλοφορούν και πάλι ελεύθεροι. Αν ποτέ εντοπισθούν στα επίσημα έγγραφα που έχουν, εμφανίζονται … ως αγνώστου διαμονής.
Σε σειρά επίσημων εγγράφων αρμοδίων υπηρεσιών οι ίδιοι οι υπάλληλοι των υπηρεσιών δηλώνουν ως διεύθυνση διαμονής των υπό απομάκρυνση αλλοδαπών “διάφορα ξενοδοχεία της Αθήνας” ή γενικά περιοχές χωρίς συγκεκριμένη διεύθυνση κατοικίας. Σε αρκετές περιπτώσεις στο πεδίο διεύθυνση διαμονής ακόμα και στις αιτήσεις ασύλου δηλώνονται ως… “άστεγοι”, όπως φαίνεται και στα έγγραφα που παρουσιάζει το pagenews.gr.
Και η απέλαση των ανθρώπων αυτών καθυστερεί από το Κράτος είτε για “τεχνικούς λόγους” όπως είναι η έλλειψη μέσων μεταφοράς ή επειδή το κράτος αδυνατεί να διαπιστώσει την ταυτότητα των υπο απέλαση αλλοδαπών. Έτσι η απομάκρυνσή τους αναβάλλεται. Σε κάθε περίπτωση άπαντες οι αλλοδαποί οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου ή γνωρίζουν ότι δεν θα παραμείνουν στην χώρα, έχουν την ρητή υποχρέωση να γνωστοποιούν στο ελληνικό κράτος την διεύθυνση διαμονής τους. Αλλά ακόμα και αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες τηρώντας φυσικά την σχετική νομοθεσία, το έχουν αφήσει στην… διακριτική ευχέρεια των μεταναστών.
Αν θέλει κάποιος να δηλώσει που διαμένει ώστε οι Αρχές να τον εντοπίσουν και να τον απομακρύνουν από την χώρα έχει καλώς. Αν δεν επιθυμεί, δηλώνει τοποθεσία διαμονής “άστεγος” ‘η διάφορα ξενοδοχεία” ή κάποια ανοιχτή δομή φιλοξενίας κάπου στην Ελλάδα και ξεμπερδεύει μια και καλή. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν οι Αρχές θεωρούν ότι κάποιος αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια, την δημόσια τάξη ή την εθνική ασφάλεια, δεν του χορηγείται προθεσμία οικειοθελούς αποχώρησης αλλά και αυτή η προθεσμία δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των 7 ημερών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας