Προσφυγικές ροές: Διπλασιάστηκαν οι αφίξεις στο Βόρειο Αιγαίο το 2019

Προσφυγικές ροές: Διπλασιάστηκαν οι αφίξεις στο Βόρειο Αιγαίο το 2019
Προσφυγικές ροές: Περισσότεροι από 46.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου τη χρονιά που μας πέρασε.

Προσφυγικές ροές: Συνολικά 27.148 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στη Λέσβο το 2019. Στη Χίο πέρασαν 8.076 άτομα και στη Σάμο 10.802. Συνολικά σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου πέρασαν, σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, 46.026 άτομα. Ο αριθμός των αφίξεων στη Λέσβο το 2019 ήταν σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με το 2018, όπου ο αριθμός είχε φτάσει τους 14.906 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ το 2017 τις 13.406.

Από τους αφιχθέντες στη Λέσβο, σε δομές στο εσωτερικό της Ελλάδας μετακινήθηκαν 8.089 άτομα το 2017, 14.135 το 2018 και 13.406 το 2019.

Στον καταυλισμό στο εσωτερικό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και στα γύρω κτήματα στη Μόρια της Λέσβου διαμένουν σήμερα 18.747 αιτούντες άσυλο από τους οποίους 1.150 ανήλικοι και ασυνόδευτοι κατά δήλωσή τους ή αποδεδειγμένα. Συνολικά οι ανήλικοι διαμένοντες τη Μόρια ασυνόδευτοι ή μη, φτάνουν τους 6.500. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΚΥΤ το 36% του συνολικού πληθυσμού της Μόριας είναι άνδρες, το 29% γυναίκες και το 35% παιδιά και ανήλικοι έως 18 ετών. Η καταγωγή των διαμενόντων στη Μόρια είναι 73% Αφγανοί, 12% Σύριοι και 5% Σομαλοί. Το υπόλοιπο 10% έχει καταγωγή από διάφορες χώρες, κυρίως αφρικανικές.

Σημειώνεται, ότι σε όλη τη διάρκεια του 2019 σε εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας επιστράφηκαν από τη Λέσβο 48 άτομα. «Για να γίνει κατανοητή η κατάσταση που επικρατεί το ΚΥΤ της Λέσβου που φέτος υποδέχθηκε και περιέθαλψε περισσότερους από 27.000 πρόσφυγες και μετανάστες είναι ότι τα ίδιο διάστημα, στην Ιταλία υποδέχθηκαν συνολικά μόλις 11.000 άτομα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκτελών χρέη διοικητή, υποδιοικητής του ΚΥΤ της Μόριας, Δημήτρης Βαφέας, σχολιάζοντας τα στατιστικά στοιχεία που εκδόθηκαν σήμερα.

Λιβύη: Διάσωση 32 μεταναστών από πλοίο ανθρωπιστικής οργάνωσης

Υπενθυμίζεται, πως την προηγούμενη βδομάδα ένα πλοίο γερμανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης, το Alan Kurdi, διέσωσε 32 μετανάστες από την Μεσόγειο. Ανάμεσά τους βρίσκονταν δέκα παιδιά και μία έγκυος. Η φουσκωτή βάρκα στην οποία επέβαιναν οι μετανάστες εξέπεμψε σήμα κινδύνου την Πέμπτη το βράδυ και το Alan Kurdi έσπευσε να το διασώσει στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης δύο ώρες αργότερα. Όλοι οι διασωθέντες ήταν Λίβυοι. «Πόσο ασφαλής μπορεί να είναι η Λιβύη όταν οι ίδιοι οι Λίβυοι και οι οικογένειές τους θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους στη θάλασσα προκειμένου να φύγουν γρήγορα από τη χώρα;», διερωτήθηκε ο Γκόρντεν Ίσλερ, επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Sea-Eye, η οποία είχε ναυλώσει το πλοίο.

Την ίδια ημέρα διασώθηκαν επίσης 22 πρόσφυγες από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, στη θαλάσσια περιοχή επτά ναυτικών μιλίων νότια της Αλεξανδρούπολης, που επέβαιναν σε πνευστή λέμβο. Ειδικότερα, μετά τον εντοπισμό της λέμβου και υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους, προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των επιβαινόντων, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και γυναικόπαιδα, μεταφέροντάς τους στη συνέχεια στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play