Μετρό: Για 25 άτομα παρέλυσε το κέντρο – Τα ποσοστά συμμετοχής στη στάση εργασίας [pic]
Μετρό: Την οργή τόσο του επιβατικού κοινού όσο και της πολιτικής ηγεσίας προκάλεσε η αιφνιδιαστική στάση εργασίας από την αρχή της βάρδιας έως τις 10 το πρωί που πραγματοποιήθηκε χθες στο μετρό, όταν μάλιστα στην… κινητοποίηση συμμετείχαν μόλις 25 άτομα. Μάλιστα, από αυτούς οι 21 εργαζόμενοι ήταν ο λόγος να σηκωθεί χειρόφρενο και στους δρόμους της Αθήνας να υπάρξει κυκλοφοριακό κομφούζιο. Λεωφορεία και τρόλεϊ ανέλαβαν να μετριάσουν το αλαλούμ.
Αξίζει να επισημανθεί ότι 272 εργαζόμενοι του μετρό δήλωσαν απουσία με οποιονδήποτε τρόπο (άδεια, ρεπό, ασθένεια κτλ). Ωστόσο, οι συνδικαλιστές της ΣΕΛΜΑ υποστήριξαν ότι η συμμετοχή στην απεργία έφτασε το 80%.
Γιάννης Κεφαλογιάννης: Δεν θα ανεχθούμε τέτοια φαινόμενα στο μέλλον
Ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, τόνισε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχτεί τέτοια φαινόμενα σαν τη χθεσινή στάση εργασίας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τον προϋπολογισμό στη Βουλή. «Επί πέντε ώρες, 1,5 εκατ. πολίτες που χρησιμοποιούν το μετρό «έγιναν όμηροι» μειοψηφίας συνδικαλιστών, που εκτάκτως χθες αποφάσισαν στάση, λόγω της επανατοποθέτησης 21 υπαλλήλων στα εκδοτήρια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεφαλογιάννης.
Όπως τόνισε ο υφυπουργός Μεταφορών, μόλις 25 υπάλληλοι από τους 1.177 της συνολικής βάρδιας συμμετείχαν, και τόνισε ότι «αυτή την κατάσταση δεν πρόκειται να την ανεχτούμε». «Γι΄ αυτό», σημείωσε ο κ. Κεφαλογιάννης, «ο πρωθυπουργός εξήγγειλε νομοθετική ρύθμιση ώστε σε τέτοιες περιπτώσεις να υπάρχει μια βάρδια εργαζομένων για να λειτουργούν τα μέσα μεταφοράς, ώστε να μην είμαστε όμηροι μειοψηφιών». Εξέφρασε μάλιστα το παράπονο, διότι η συμπεριφορά αυτή ήλθε μετά την επίλυση του θέματος της συλλογικής σύμβασης εργασίας από τη νέα κυβέρνηση, «όταν η προηγούμενη, δήθεν αριστερή, τους ενέπαιζε».
Μετρό: Προειδοποιούν με κλιμάκωση οι συνδικαλιστές
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας του Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), επιμένει στη στάση του και μάλιστα προειδοποιεί με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6» ο Σπύρος Ρεβύθης ανέφερε «κι εμείς αιφνιδιαστήκαμε από την πρωτοφανή απόφαση της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ χωρίς να κοιτάξει τις ανάγκες τις υπηρεσιακές και τις ανάγκες των εργαζομένων».
Επιπλέον ο πρόεδρος του ΣΕΛΜΑ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κλιμάκωσης τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «εάν συνεχιστεί το ίδιο πράγμα, να πληρώνουν το μάρμαρο οι εργαζόμενοι τότε είναι πιθανόν να υπάρξει κλιμάκωση».
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ζητώ συγγνώμη για την ταλαιπωρία
Τη δυσαρέσκειά του για την αιφνίδια στάση εργασίας στο μετρό εξέφρασε μέσω τοποθέτησής του από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. Μια στάση εργασίας που είχε ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των χιλιάδων πολιτών που χρησιμοποιούν καθημερινά το Μετρό για τις μετακινήσεις τους αλλά και εκατοντάδων οδηγών που εγκλωβίστηκαν στους μποτιλιαρισμένους δρόμους της Αθήνας, αφού η κίνηση στους δρόμους ήταν απελπιστική για πολλές ώρες.
Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται διαμηνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημειώνει πως η στάση εργασίας στο Μετρό έγινε γιατί «ζητήθηκε σε 21 άτομα να κάνουν τη δουλειά τους». Αφού ζητά συγγνώμη από τους Αθηναίους για την ταλαιπωρία τους, ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για προσωπικό ασφαλείας στο Μετρό.
Κώστας Καραμανλής: Δεν θα ανεχθούμε νταβατζιλίκια και εκβιασμούς
Η στάση εργασίας του Μετρό από τις 05:00 μέχρι και τις 10:00 το πρωί της Τρίτης (17/12) έφερε χάος στους δρόμους και ταλαιπωρία για χιλιάδες πολίτες, αλλά και την οργισμένη αντίδραση του υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή. «Δεν θα ανεχθούμε νταβατζιλίκια και εκβιασμούς» είπε ο υπουργός Μεταφορών μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, διαμηνύοντας πως «θα απαντήσουμε σκληρά», ενώ προανήγγειλε κυρώσεις στις 21 διοικητικούς υπαλλήλους που, όπως είπε, αρνούνται να μετακινηθούν στα εκδοτήρια ώστε να βγαίνουν τα δρομολόγια.
«Δεν θα ανεχτούμε 21 διοικητικοί υπάλληλοι της ΣΤΑΣΥ να κρατούν ομήρους 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους που θέλουν να πάνε στις δουλειές τους», πρόσθεσε ο Κώστας Καραμανλής. Παράλληλα, ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κληθεί προσωπικό ασφαλείας, ικανό για να κυκλοφορεί πρωί και βράδυ το Μετρό.
«Ξεκινήσαμε με πολύ καλή διάθεση και κάναμε τα πάντα για να τους δώσουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και να μιλήσουμε από το 2020 και από μηδενική βάση. Οι 21 άνθρωποι για τους οποίους διαμαρτύρονται είναι εργαζόμενοι που μετακινούνται από γραφεία στα εκδοτήρια για να βγαίνουν τα δρομολόγια και αρνούνται. Κάνουμε κάτι που ήδη ισχύει στον ΟΣΕ» είπε ο Κώστας Καραμανλής, ζητώντας συγγνώμη από το επιβατικό κοινό.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών, οι 21 υπάλληλοι για τους οποίους γίνεται η στάση εργασίας στο Μετρό είχαν προσληφθεί για να καλύψουν θέσεις στα εκδοτήρια, αλλά τους μετακίνησαν σε γραφεία ως διοικητικούς υπαλλήλους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας