Αλλάζουν όλα στις πανελλαδικές εξετάσεις

Αλλάζουν όλα στις πανελλαδικές εξετάσεις
Πανελλαδικές εξετάσεις: Η αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα ΑΕΙ που φέρνει το υπουργείο Παιδείας ακυρώνει το σχέδιο Γαβρόγλου για περιφερειακές εξετάσεις.

Πανελλαδικές εξετάσεις: Τέλος στις «μίνι Πανελλαδικές» βάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η οποία φέρεται να έχει αποφασίσει να μην προχωρήσει στη διενέργεια των περιφερειακών εξετάσεων για την απόκτηση του απολυτηρίου. Συνεπώς οι μαθητές τις Γ’ Λυκείου θα εξετασθούν όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ενδοσχολικά, από τους καθηγητές του σχολείου τους. Για το θέμα αυτό θα εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση, πιθανότατα μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, προκειμένου να ενημερωθούν μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Σύμφωνα µε τον νόμο Γαβρόγλου, για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, το οποίο θα ισχύσει φέτος για πρώτη φορά, οι μαθητές της Γ’ Λυκείου μετά τις Πανελλαδικές θα έπρεπε να δώσουν εξετάσεις για την απόκτηση του απολυτηρίου σε περιφερειακό επίπεδο µε κοινά θέματα. Το σχέδιο προέβλεπε τον διαχωρισμό των σχολείων σε ομάδες, ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Τα θέματα σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα θα προετοιμάζονταν από ομάδα διδασκόντων όλων των σχολείων ανά ομάδα και το τελικό διαγώνισμα θα προέκυπτε έπειτα από κλήρωση ομάδας θεμάτων μέσα από ένα μεγαλύτερο πλήθος.

Μάλιστα, επιτηρητές θα ήταν καθηγητές άλλων σχολείων και διαφορετικής ειδικότητας από την ειδικότητα των καθηγητών του εξεταζόμενου μαθήματος.

Στα ιδιωτικά σχολεία οι επιτηρητές θα ήταν ένας από δηµόσιο σχολείο και ένας από ιδιωτικό. Τα γραπτά των μαθητών, µε καλυμμένα τα ονόματα, θα βαθμολογούνταν από καθηγητή άλλου σχολείου. Το σχέδιο αυτό δεν πρόκειται να υλοποιηθεί, µε δεδομένο ότι φέτος (Πανελλαδικές 2020) δεν θα μετρήσει ο βαθμός του απολυτηρίου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος να υλοποιηθεί και ένα εγχείρημα το οποίο έχει μεγάλες δυσκολίες, είναι χρονοβόρο και κοστίζει ακριβά, καθώς επρόκειτο πραγματικά για «μίνι Πανελλαδικές».

Για τις εξετάσεις αυτές είχαν ξεσπάσει σφοδρές αντιδράσεις από την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς οι καθηγητές εκτιμούσαν ότι θα οδηγούσαν στην «εξόντωση» των μαθητών της Γ’Λυκείου , οι οποίοι ήδη είναι εξαιρετικά επιβαρυμένοι από τις Πανελλαδικές και δεν μπορούν να αντέξουν ακόμη έναν μαραθώνιο διαγωνισμών προκειμένου να λάβουν το απολυτήριό τους.

Τι θα ισχύσει τον Ιούνιο

Συνοψίζοντας όλες τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Παιδείας, οι μαθητές της τελευταίας τάξης του λυκείου, οι οποίοι θα δώσουν εξετάσεις για πρώτη φορά µε το νέο σύστημα τον Ιούνιο του 2020, θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Όλοι οι υποψήφιοι θα εισαχθούν στα ΑΕΙ µε Πανελλαδικές. ∆εν θα ισχύσει η ρύθμιση για την εισαγωγή σε Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης, δηλαδή στις λεγόμενες «πράσινες» σχολές.
  • Για την εισαγωγή στα ΑΕΙ θα μετρήσει µόνο ο βαθμός των Πανελλαδικών και όχι ο βαθμός του απολυτηρίου. Στις εξετάσεις του 2021 θα μετρήσει ο βαθμός των Πανελλαδικών κατά 90% και κατά 10% ο βαθμός του απολυτηρίου.
  • Οι υποψήφιοι παλαιότερων ετών θα έχουν φέτος τη δυνατότητα να δώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις είτε µε το παλιό σύστημα είτε µε αυτό που θα ισχύσει φέτος για πρώτη φορά. Οι υποψήφιοι που θα επιλέξουν το παλιό σύστημα θα διεκδικήσουν ειδικό ποσοστό θέσεων, το οποίο όμως δεν έχει καθοριστεί, γεγονός που έχει προκαλέσει την αγωνία των υποψηφίων, οι οποίοι δεν ξέρουν τι πρέπει να επιλέξουν. Το θέμα αυτό μάλιστα έφτασε μέχρι τη Βουλή, έπειτα από σχετική ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Χαρά Κεφαλίδου.
  • Ένα μεγάλο ζητούμενο για τις ερχόμενες Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι ο αριθμός των εισακτέων. Ακόμη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, αλλά εάν ισχύσει η πρόταση του υπουργείου να «συναποφασίζουν» σε αυτό και τα πανεπιστήμια, τότε η μείωση του αριθμού των εισακτέων για φέτος θεωρείται δεδομένη. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά.

  • Και φέτος δεν θα ισχύσει «βάση εισαγωγής» για τα ΑΕΙ. Το υπουργείο Παιδείας, όμως, εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναφέρει το σύστημα αυτό, χωρίς ακόμη να έχουν γίνει σχετικές ανακοινώσεις.
  • Οι μαθητές που δεν θα μπορέσουν να δώσουν Πανελλαδικές τον Ιούνιο (ή δεν θα τις ολοκληρώσουν) για λόγους υγείας ή συνεπεία θανάτου συγγενούς θα λάβουν μέρος στις επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου και στο σύνολο των μαθημάτων.
  • Στα τμήματα όπου απαιτείται η εξέταση ειδικού μαθήματος ή πρακτικής δοκιμασίας για την εισαγωγή υποψηφίων σε αυτά, λόγω της φύσης του γνωστικού αντικειμένου που θεραπεύουν, η εξέταση του ειδικού μαθήματος ή της πρακτικής δοκιμασίας γίνεται πανελλαδικά. Σε κάθε ειδικό μάθημα ο υποψήφιος πρέπει να επιτύχει βαθμολογία τουλάχιστον ίση µε το μισό της προβλεπόμενης μέγιστης δυνατής. Για τον υπολογισμό της συνολικής βαθμολογίας προστίθεται στη βαθμολογία, όπως έχει υπολογιστεί, η βαθμολογία που προκύπτει από το γινόμενο του βαθμού των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών µε τον αντίστοιχο συντελεστή.
  • Αν µε το σύνολο της βαθμολογίας που έχει επιτύχει ο υποψήφιος μπορεί να εισαχθεί σε περισσότερες από µία σχολές ή τμήματα, εισάγεται τελικά µόνο σε εκείνη τη σχολή ή τµήµα που προσδιόρισε στο μηχανογραφικό του µε σειρά προτίμησης υψηλότερη σε σχέση µε τις άλλες σχολές ή τμήματα που έχει δηλώσει.

Πώς θα γίνουν οι εξετάσεις το 2020

Σύμφωνα µε την υπουργική απόφαση η οποία αφορά στις Πανελλαδικές του Ιουνίου (2020) και τον τρόπο εξέτασης των μαθημάτων, θα ισχύσουν τα εξής:

  • Τα θέματα των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων λαμβάνονται από την ύλη που ορίζεται ως εξεταστέα για κάθε μάθημα κατά το έτος που γίνονται οι εξετάσεις και περιλαμβάνουν ποικιλία ερωτήσεων (π.χ. σύντομης απάντησης, ελεύθερης ανάπτυξης).
  • Οι ερωτήσεις είναι ανάλογες µε εκείνες που υπάρχουν στα σχολικά εγχειρίδια και στις οδηγίες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), διατρέχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση της εξεταστέας ύλης, ελέγχουν ευρύ φάσμα διδακτικών στόχων και είναι κλιμακούμενου βαθμού δυσκολίας. Οι υποψήφιοι απαντούν υποχρεωτικά σε όλα τα θέματα.
  • Σε περίπτωση κατά την οποία ένα θέμα αναλύεται σε υποερωτήματα, η βαθμολογία που προβλέπεται γι’ αυτό κατανέμεται ισότιμα στα επιμέρους ερωτήματα, εκτός αν κατά την ανακοίνωση των θεμάτων καθορίζεται διαφορετικός βαθμός για κάθε ένα από αυτά.
  • Η διάρκεια της γραπτής εξέτασης των πανελλαδικά εξεταζόμενων µαθημάτων είναι τρίωρη, εκτός αν, σε ειδικές περιπτώσεις, ορίζεται διαφορετικά από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.

Το μάθημα της Κοινωνιολογίας

Όσον αφορά στο μάθημα της Κοινωνιολογίας το οποίο θα εξετασθεί για πρώτη φορά στις Πανελλαδικές, περιλαμβάνει δύο ομάδες θεμάτων:

  • α) Η πρώτη ομάδα αποτελείται από δύο θέματα µε ερωτήσεις διαφορετικών τύπων, µε τις οποίες ελέγχεται τόσο η κατοχή των αναγκαίων γνωστικών στοιχείων όσο και η κατανόησή τους. Κάθε θέμα βαθμολογείται µε 25 μονάδες.
  • β) Η δεύτερη ομάδα αποτελείται από δύο θέματα ευρείας ανάπτυξης µέσω των οποίων ελέγχονται οι ικανότητες συνθετικής ανάλυσης αλλά και διασύνδεσης γνώσεων, γεγονότων και

διαδικασιών, τις οποίες απέκτησαν οι υποψήφιοι. Το καθένα από τα δύο θέματα μπορεί να περιλαμβάνει από 2 έως 4 ερωτήσεις και βαθμολογείται µε 25 μονάδες. Η κατανομή της βαθμολογίας στις επιμέρους ερωτήσεις κάθε θέματος μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα µε τον βαθμό δυσκολίας κάθε ερώτησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play