Είσαι το τσιγάρο που κρατώ και να ανάψω… ούτε που το σκέφτομαι! [vids]
“Ό,τι μας δένει στα παλιά, είναι οι κακές συνήθειες” λέει ο Μίλτος Πασχαλίδης στο γνωστό του τραγούδι και ο στίχος του δε θα μπορούσε να είναι ποτέ πιο επίκαιρος, αφού όπως φαίνεται η “κακή συνήθεια” του τσιγάρου ανήκει στο παρελθόν. Τουλάχιστον στους κλειστούς χώρους.
Ο αντικαπνιστικός νόμος πέρασε την προηγούμενη Τρίτη από τη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία και πλέον έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Τα καταστήματα τα οποία έχουν απαγορεύσει το κάπνισμα έχουν φτάσει το 85% σε όλη την Ελλάδα. Είναι ο τρίτος αντικαπνιστικός νόμος που περνάει από τη Βουλή και μένει να φανεί αν αυτή τη φορά θα εφαρμοστεί σε βάθος χρόνου.
Ο νέος αντικαπνιστικός νόμος ήταν από τις προτεραιότητες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όπως είχε κάνει γνωστό ήδη από την προεκλογική του εκστρατεία. Στην ήδη αυστηρή νομοθεσία που υπάρχει σχετικά με το κάπνισμα ήρθαν να προστεθούν νέες ακόμα πιο αυστηρές διατάξεις, οι οποίες απαγορεύουν τη δημιουργία χώρου για καπνίζοντες μέσα στα μαγαζιά, επεκτείνουν την απαγόρευση του καπνίσματος στα γήπεδα και επιβάλλουν πρόστιμα ή και σφράγισμα χώρων σε ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων διασκέδασης. Να δούμε, δηλαδή, μπουζούκια χωρίς “ομίχλη” και να το πιστέψουμε.
Πώς να πεις στον Έλληνα ότι απαγορεύεται να καπνίσει; Εδώ έχουν βγει τόσα τραγούδια για το τσιγάρο, το οποίο όσο και να μη το θέλουμε έχει γίνει μέρος της κουλτούρας μας. Οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, πάντως, για εξευρωπαϊσμό δεν σταματούν πουθενά, αφού εκτός του αντικαπνιστικού νόμου δημιουργήθηκε και η τηλεφωνική γραμμή 1142.
Στη γραμμή αυτή οι πολίτες θα μπορούν να καλούν για να καταγγείλουν μια παράβαση της νομοθεσίας ή για να ρωτήσουν πληροφορίες σχετικά με τον αντικαπνιστικό νόμο, ενώ οι καπνιστές θα μπορούν να ζητήσουν βοήθεια για να κόψουν το κάπνισμα. Από την πρώτη μέρα λειτουργίας, η τηλεφωνική γραμμή δέχθηκε 235 κλήσεις και κάθε μέρα ο αριθμός μεγαλώνει όλο και περισσότερο.
Εν τω μεταξύ, οι καπνιστές έχουν εξεγερθεί με τη λειτουργία του 1142 και κατηγορούν αυτούς που παίρνουν τηλέφωνο για να τους καταγγείλουν ως “ρουφιάνους”. Από την άλλη, οι μη καπνιστές που θέλουν να καταγγείλουν ένα περιστατικό έχουν τους δικούς του λόγους να “φωνάζουν” αφού η κλήση… χρεώνεται. Πάντως, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε πως η χρέωση είναι συμβολική για να αποφευχθούν οι φάρσες.
Το σίγουρο είναι ότι η ζωή των καπνιστών αλλάζει και θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Εκτός αν πρόκειται για τον παρακάτω τύπο από τη Λαμία, ο οποίος δε σηκώνει και πολλά πολλά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας