Freddie Mercury: “Ι don’t want to be a rockstar Ι want to be a legend”
Freddie Mercury: Στην ιστορία της Ροκ μουσικής υπάρχουν πολλές κόντρες και αιώνια διλήμματα. Είναι ο Τζίμι Χέντριξ ο καλύτερος κιθαρίστας ever ; Είναι οι Rolling Stones το καλύτερο συγκρότημα όλων των εποχών;. Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που ταλανίζουν τους οπαδούς τους σκληρού ήχου. Ωστόσο οι διαφορές παύουν να υπάρχουν όταν η κουβέντα πηγαίνει στον καλύτερο Performer όλων των εποχών. Τότε υπάρχει μόνο ένα όνομα. Φρέντι Μέρκιουρί.
Ανατρεπτικός, εκκεντρικός, με καταπληκτική φωνή και έναν απίστευτο ηλεκτρισμό πάνω στην σκηνή. Ένας ομοφυλόφιλος γιος μεταναστών που ξεπέρασε σε δημοτικότητα και την Βασίλισσα της Αγγλίας. Ένας άνθρωπος που λάτρευε να σπάει τα στερεότυπα. Δεν του αρκούσε να γίνει ένας ακόμα Ροκ σταρ, ήθελε να γίνει θρύλος και η ιστορία έδειξε ότι το κατάφερε και με το παραπάνω.
Τα πρώτα βήματα και τα χαρακτηριστικά δόντια
Εκτός από τη μαγευτική φωνή, ο Φρέντι έμεινε στην ιστορία για το χαρακτηριστικό μουστάκι του, αλλά και τα πεταχτά δόντια του. Σε μικρή ηλικία είχε μεγάλο κόμπλεξ με την οδοντοστοιχία του. Στην πορεία αποδείχθηκε ότι τα δόντια του και η κλίση που είχαν προς τα εμπρός έδιναν μεγαλύτερη έκταση στη φωνή του.
Σε μικρή ηλικία έμαθε πιάνο και έδειξε ότι έχει ταλέντο στη μουσική. Στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής του ήταν μεταφορέας αποσκευών στο αεροδρόμιο. Στον ελεύθερο του χρόνο πήγαινε σε μουσικές σκηνές προκειμένου να δει τα τοπικά συγκροτήματα. Εκεί γνώρισε τους Τζον Ντίκον, Μπράιαν Μέι, και Ρότζερ Τέιλορ από τους Smile. Οι τρεις τους με την προσθήκη του Φρέντι δημιούργησαν τους Queen και έμειναν μαζί μέχρι το τέλος.
Τα πρώτα τρία άλμπουμ των Queen έγιναν κλασικά με την πάροδο των ετών. Την εποχή που είχαν κυκλοφορήσει είχαν χλιαρή υποδοχή από τον κόσμο. Αυτό οδήγησε τους Queen να πειραματιστούν. Να δοκιμάσουν πράγματα για να κάνουν την μεγάλη επιτυχία που θα τους καθιέρωνε στη συνείδηση του κόσμου. Ο ασυμβίβαστος Φρέντι ήθελε αυτό να γίνει με τους δικούς του κανόνες.
Το 1975 οι Queen θα κυκλοφορήσουν το A Night at the Opera. Επιλέγουν για πρώτο Single το Bohemian Rapsody, ένα τραγούδι που ξεπερνάει τα επτά λεπτά και δεν είναι καθόλου ραδιοφωνικό. Ο Φρέντι δικαιώθηκε καθώς το συγκεκριμένο τραγούδι όχι απλά έγινε τεράστια επιτυχία, αλλά είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα καλύτερα στην ιστορία της μουσικής.
Εκείνη την περίοδο ο Φρέντι είχε γνωρίσει την Μαίρη Όστιν. Την γυναίκα που αγάπησε όσο κανέναν άλλον άνθρωπο στον κόσμο. Ένα από τα πιο συναισθηματικά τραγούδια που έγραψε ποτέ ο Μέρκιουρι ήταν το Love of my life, και ήταν αφιερωμένο στην αγαπημένη του Μαίρη. Μάλιστα, η Μαίρη Όστιν είχε στενή σχέση μαζί του ακόμα και όταν ο Φρέντι της ανακοίνωσε ότι είναι γκέι.
Η αρρώστια και το σόου που πρέπει να συνεχιστεί
Την ώρα που οι Queen πάνε από το καλό στο καλύτερο το HIV έχει αρχίσει να παίρνει μεγάλες εκτάσεις και να εξαπλώνεται. Ο Φρέντι θορυβημένος από όσα έχει ακούσει κάνει την εξέταση που έδειξε ότι είναι θετικός στον ιό. Παρά το γεγονός ότι ο Φρέντι αρνήθηκε πολλές φορές δημόσια ότι έχει HIV, ήταν φορέας από τον Απρίλιο του 1987. Αυτό δεν εμπόδισε τον μαγευτικό ερμηνευτή να συνεχίσει να βγάζει τραγούδια και να δίνει κάθε βράδυ το σόου της ζωής του.
Το 1991 το συγκρότημα δημιούργησε το τελευταίο του άλμπουμ με τίτλο Innuendo. Το τελευταίο τραγούδι είναι το The Show Must Go On, του οποίου οι στίχοι φανερώνουν ότι ο Μέρκιουρι γνώριζε πως δεν θα ήταν για πολύ καιρό ακόμη στη ζωή. Τα video clips του Innuendo ήταν επεξεργασία παλιότερων video εκτός από τα These Are the Days of Our Lives και I’m Going Slightly Mad τα οποία είναι ασπρόμαυρα και στα οποία ο Μέρκιουρι εμφανίζεται αποστεωμένος και αδύναμος.
Το ιστορικό Live Aid
Το καλοκαίρι του 1985 οι Queen ήταν ανάμεσα στα συγκροτήματα που έπαιξαν στο φιλανθρωπικό Live Aid στο Λονδίνο. Σε ένα κατάμεστο γήπεδο ο Φρέντι και η παρέα του θα δώσουν ένα 25 λεπτό σόου που δεν μπορεί να ξεχάσει κανένας από όσους βρέθηκαν στο γήπεδο του Γουένμπλεϊ. Μερικά χρόνια αργότερα σε ψηφοφορία που έγινε, αυτή η εμφάνιση των Queen ψηφίστηκε η καλύτερη Ροκ συναυλία όλων των εποχών.
Η ανακοίνωση και το τέλος του Φρέντι
Στις 23 Νοεμβρίου του 1991 ο τραγουδιστής έκανε ανακοίνωση στον τύπο, που είχε κατασκηνώσει έξω από το σπίτι του στο Κένσινγκτον στο Λονδίνο, ότι έπασχε από AIDS. Μία μέρα αργότερα πέθανε στο σπίτι του. Όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν κοντά του οι γονείς του και η Μαίρη Όστιν (πρώην σύντροφός του). Ωστόσο, σε καθημερινή 24ωρη βάση μαζί του ήταν ο έξι χρόνια σύντροφός του, Τζιμ Χάτον, ο Πίτερ Φρίστοουν (προσωπικός του γραμματέας και στενός φίλος) και ο Τζο Φανέλι (πρώην εραστής και σεφ του).
Το 1992, οι εναπομείναντες Queen οργάνωσαν μία συναυλία στο Γουέμπλεϊ προς τη μνήμη του με σκοπό τα χρήματα της συναυλίας να δοθούν στους ασθενείς με AIDS. Στη γιορτή εκείνη συμμετείχαν ονόματα όπως Τζορτζ Μάικλ, Τζέιμς Χέτφιλντ, Ρόμπερτ Πλαντ, Guns N’ Roses, Έλτον Τζον, Ντέιβιντ Μπόουι, Τσούκερο, Λάιζα Μινέλι, Άνι Λένοξ, Scorpions και άλλοι. Οι Μπράιαν Μέι, Ρότζερ Τέιλορ και Τζιμ Μπιτς ιδρύθηκε η Mercury Phoenix Trust, οργάνωση για την ενίσχυση των ασθενών του AIDS./
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας