Η αιματηρή 7η επέτειος του Πολυτεχνείου
Στις 16 Νοεμβρίου του 1980 κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 7 επέτειο από την εισβολή στο Πολυτεχνείο. Ωστόσο τα γεγονότα εκείνης της χρόνιας την έβαλαν στις μαύρες σελίδες του Ελληνικού κράτους. Εκείνη την περίοδο το κλίμα ήταν τεταμένο. Η Νέα Δημοκρατία βρισκόταν σε κρίση και το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν προ των πυλών.
Κάθε χρόνο η καθιερωμένη πορεία του Πολυτεχνείου ολοκληρώνεται μπροστά στην Αμερικανική πρεσβεία. Το 1980 η κυβέρνηση Ράλλη το είχε απαγορεύσει και είχε δώσει την εντολή, το πλήθος να διαλυθεί στο Σύνταγμα. Κάποιοι υπάκουσαν στις προσταγές της κυβέρνησης, αλλά όχι και οι 2.000 αριστεριστές και αναρχικοί που προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό. Οι δυο πλευρές συγκρούστηκαν με αποτέλεσμα να σημειωθούν μεγάλης έκτασης επεισόδια από την Πλατεία Συντάγματος ως την Πατησίων και τους γύρω δρόμους.
Η εμφάνιση της “αύρας” και οι θανάσιμοι τραυματισμοί
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των διαδηλωτών έπαιξε η “αύρα” που από εκείνη τη διαδήλωση δεν ξαναφάνηκαν στους δρόμους της Αθήνας. Από τα επεισόδια τραυματίστηκε αρκετός κόσμος. Δυο από αυτούς ήταν σε πιο σοβαρή κατάσταση από τους άλλους. Η 20χρονη εργάτρια Σταματία Κανελλοπούλου βρέθηκε πεσμένη σε πεζοδρόμιο της οδού Πανεπιστημίου.
Μεταφέρθηκε αναίσθητη στο «Ιπποκράτειο», όπου άφησε την τελευταία της πνοή, προτού οι γιατροί προλάβουν να τις προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Ο θάνατος της αποδόθηκε στα χτυπήματα που δέχθηκε από γκλοπ αστυνομικού. Με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από γκλομπ διακομίστηκε στο «Λαϊκό» ο 26χρονος κύπριος φοιτητής της Νομικής, Ιάκωβος Κουμής, που άφησε την τελευταία του πνοή λίγες μέρες αργότερα.
Στις 10 το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Ανδρέας Παπανδρέου δηλώνει: «Μικρές ομάδες ανεύθυνων στοιχείων και προβοκατόρων άγνωστης και ύποπτης προέλευσης δημιούργησαν θλιβερά έκτροπα με προφανή σκοπό να αμαυρώσουν και να δυσφημήσουν τη μεγάλη λαϊκή επέτειο του Πολυτεχνείου» … Οι οργανώσεις της άκρας Αριστεράς τον κατηγορούν ότι βοήθησε την κυβέρνηση της ΝΔ «σαν να έχει αναλάβει από τώρα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης».
Οι δράστες των δύο θανάτων έμειναν ατιμώρητοι, καθώς όσοι από τους αστυνομικούς κατηγορήθηκαν για τα συμβάντα της 16ης Νοεμβρίου 1980 αθωώθηκαν επτά χρόνια αργότερα…
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας