Οι πέντε πιο ακριβοί πίνακες όλων των εποχών
Διαχρονικά η τέχνη της ζωγραφικής ήταν ένα…σπορ για μεγάλα πορτοφόλια. Όλοι μπορούν να εκτιμήσουν ένα όμορφο έργο τέχνης, ωστόσο λίγοι μπορούν να προχωρήσουν στην αγορά του. Τα τελευταία, μάλιστα χρόνια, οι πωλήσεις με τιμές ρεκόρ σε δημοπρασίες, διαδέχονται η μία την άλλη.
Δεν είναι λίγες οι φορές, που μαθαίνουμε για πάμπλουτους επιχειρηματίες και εραστές της τέχνης, ότι κονταροχτυπήθηκαν σε δημοπρασίες, προκειμένου να αποκτήσουν έναν πίνακα με την υπογραφή ενός εκ των πιο διάσημων ζωγράφων. Δείτε ποιοι είναι οι πέντε πιο ακριβοί πίνακες στον κόσμο.
Λεονάρντο ντα Βίντσι «Salvator Mundi» — 450.3 εκ. δολάρια
Ο συγκεκριμένος πίνακας πωλήθηκε έναντι 450.3 εκατομμύριον δολαρίων τον Νοέμβριο του 2017. Μετά από μόλις δεκαεννέα λεπτά κατάθεσης προσφορών σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη. Είναι το μεγαλύτερο ποσό που διατέθηκε ποτέ για αγορά έργου τέχνης σε δημοπρασία και όταν ανακοινώθηκε, προκάλεσε επευφημίες και χειροκροτήματα από τους παρευρισκόμενους.
Γουίλεμ ντε Κούνινγκ «Interchange» — 300 εκ. δολάρια
Ο Βίλεμ Ντε Κούνινγκ, γεννημένος το 1904, ήταν Ολλανδοαμερικανός ζωγράφος, ηγετική μορφή του αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Όταν ήταν μόλις πέντε ετών η μητέρα του –μία δυναμική γκαρσόνα- χώρισε τον πατέρα του, γεγονός που υπήρξε η αφορμή για τις διάφορες ψυχαναλυτικές ερμηνείες των περίφημων Γυναικών που ζωγράφισε και που τον έκαναν διάσημο.
Υπήρξε ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, χωρίς ποτέ να φτάσει στις αφαιρετικές αιχμές του Πόλοκ. Ο πίνακάς του «Interchange» πωλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, έναντι 300 εκατομμυρίων δολαρίων.
Πωλ Σεζάν «The Card Players» — 250 εκατομμύρια δολάρια
Ο Πωλ Σεζάν αντιμετώπισε το θέμα των χαρτοπαικτών, εκτός από τις προπαρασκευαστικές μελέτες, σε πέντε πίνακες που διαφοροποιούνται μεταξύ τους στις διαστάσεις, στον αριθμό των προσώπων και στη σημασία που έχει το περιβάλλον. «Οι Χαρτοπαίκτες» του 1895 πωλήθηκε από τους κληρονόμους του Γιώργου Εμπειρίκου, τον Απρίλιο του 2011 στη βασιλική οικογένεια του Κατάρ έναντι του αστρονομικού ποσού των 250 εκατομμυρίων ευρώ.
Πωλ Γκωγκέν «Nafea Faa Ipoipo (When Will You Marry?)» — 210 εκ. δολάρια
Ο Γκωγκέν είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Γάλλους ζωγράφους, εκπρόσωπος του ρεύματος τού μετα-ιμπρεσιονισμού και έντονα πειραματικός, που επηρέασε τα ρεύματα της μοντέρνας τέχνης.Θεωρείται, σήμερα, ένας από τους κορυφαίους ζωγράφους όλων των εποχών.
Ο πίνακας «Nafea Faa Ipoipo» (Πότε θα παντρευτείς;) του Πωλ Γκωγκέν, πωλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 έναντι 210 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο πίνακας, έργο του 1892, ανήκε σε Ελβετό συλλέκτη, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι αγοράστηκε από Μουσείο στο Κατάρ.
Τζάκσον Πόλοκ «Number 17A» — 200 εκ. δολάρια
Ο Τζάκσον Πόλοκ κέρδισε τον τίτλο του ιδρυτή του πρώτου αμερικάνικου καλλιτεχνικού κινήματος, του αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Το κοινό λάτρεψε τον ανατρεπτικό καλλιτέχνη και ενθουσιάστηκε με την ιδέα μιας τέχνης που δεν είχε καμία σχέση με την Ευρώπη. Ο πίνακάς του «Number 17A» πωλήθηκε το Σεπτέμβριο του 2015, έναντι 200 εκατομμυρίων δολαρίων, μπαίνοντας σε ιδιωτική συλλογή έργων τέχνης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας