Μεταναστευτικό: Άθλιες οι συνθήκες στα κέντρα ταυτοποίησης μεταναστών – Στην χώρα μας η Επίτροπος της Ευρώπης
Μεταναστευτικό: Ένα άθλιο τοπίο αντίκρισε η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, όσον αφορά τα κέντρα ταυτοποίησης μεταναστών σε Λέσβο, Σάμο και Κόρινθο. Η επίτροπος κατά την επίσκεψη της στη χώρα για πέντε ημέρες βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με την θλιβερή καθημερινότητα των πολυάριθμων μεταναστών που έχουν κατακλείσει τα κέντρα ταυτοποίησης.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της στο protothema.gr, η Ντούνια Μιγιάτοβιτς, είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεται την Ελλάδα μέσα σε 16 μήνες, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν για καμιά άλλη χώρα. «Ο λόγος που επισκέπτομαι την Ελλάδα για δεύτερη φορά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα είναι ότι είχα ακούσει σοκαριστικές περιγραφές τις οποίες δεν μπορώ παρά να τις επιβεβαιώσω».
Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης έκανε λόγο για περιπτώσεις όπου αιτούντες άσυλο περιμένουν μέχρι και 3 ώρες στην ουρά για φαγητό, για παιδιά με δερματικές ασθένειες που δεν λαμβάνουν την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη, για μεγάλα προβλήματα στις συνθήκες υγιεινής και στην πρόσβαση σε καθαρό νερό, εικόνες που σύμφωνα με την ίδια δεν θα έπρεπε να παρατηρούνται στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. «Απαιτείται μία μίξη μέτρων, τόσο μακροπρόθεσμων όσο και βραχυπρόθεσμων και στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς, όπως υπογράμμισε, το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη χρημάτων -άλλο ότι αυτά τα κονδύλια δεν αξιοποιούνται.
Η κυρία Μιγιάτοβιτς καλωσόρισε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μεταφέρει 20.000 μετανάστες από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι το τέλος του χρόνου αν και όσο παραμένουν γεωγραφικοί περιορισμοί το σχέδιο δεν είναι πολύ πιθανόν να αντιμετωπίσει τον υπερπληθυσμό στα νησιά.
Αναφορικά με το νέο σχέδιο νόμου της ελληνικής κυβέρνησης για το μεταναστευτικό και προσφυγικό η κυρία Μιγιάτοβιτς εξέφρασε τις επιφυλάξεις της και τους προβληματισμούς της, κυρίως για την πιθανότητα να παραμένουν κρατούμενοι κάποιοι μετανάστες κατά τη διάρκεια εξέτασης της αίτησης ασύλου, καθώς και για την έννοια των «ασφαλών χωρών προέλευσης», κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει την εξέταση καθενός που υποβάλλει αίτηση ασύλου.
Σχετικά με την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας για ένα νέο σχέδιο που θα αντικαταστήσει τον κανονισμό του Δουβλίνου και θα προβλέπει ότι η αίτηση ασύλου θα ξεκινάει σε κράτος μέλος που βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ολοκληρώνεται σε άλλα κράτη μέλη, η κυρία Μιγιάτοβιτς ανέφερε ότι κάθε σχέδιο θα εξεταστεί και μπορεί να βοηθήσει στο μέλλον, αλλά το ζήτημα είναι ότι απαιτούνται πράξεις τώρα.
Έχουμε μία εξαιρετικά έκρυθμη κατάσταση στα κέντρα υποδοχής, καθώς άνθρωποι περιμένουν για ώρες στην ουρά για να πάρουν φαγητό ή να πάνε στην τουαλέτα. Στη Σάμο άνθρωποι κόβουν δέντρα για να χτίσουν ίδιοι μικρά καταφύγια, μία κατάσταση που πλέον δεν έχει να κάνει τίποτα με υποδοχή ανθρώπων που ζητούν άσυλο, αλλά έχει μετατραπεί σε μια μάχη για επιβίωση. Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητεί τη λήψη μέτρων που θα βοηθήσουν όσους θα παραμείνουν στα νησιά η όσους θα έρθουν στο μέλλον ενισχύοντας τα τοπικά νοσοκομεία κατασκευάζοντας ad hoc ιατρικές μονάδες για να υπάρξει βοήθεια για τους μετανάστες και τον τοπικό πληθυσμό.
Αναφορικά με τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η κυρία Μιγιάτοβιτς τόνισε ότι θα ζητήσει από άλλα κράτη μέλη να κατανοήσουν πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση, ενώ χαρακτήρισε ως θετικό το ότι ελληνικές αρχές κατανοούν το πρόβλημα και είναι πρόθυμες να πράξουν το παν για να βρεθεί μια λύση. Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (σ.σ. οργανισμός που δεν αποτελεί όργανο της ΕΕ) τόνισε, τέλος, ότι αυτό που χρειάζονται οι άνθρωποι στα νησιά δεν είναι μια ακόμα σύνοδος ούτε άλλες συμφωνίες συνεργασίας αλλά άμεσες πράξεις.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας